Erdoğan, “Özveri ile çalışan aile hekimleri ise ne yazık ki türlü zorluklarla uğraşmak zorunda kalıyor. İlimizde halihazırda 47 aile hekimliği biriminde ebe-hemşire bulunmuyor. Hemşire desteği verilemediği durumlarda birimin tüm iş yükü yine aile hekimliğinin üzerine kalıyor. Bunun dışında yine halkımızın şifa bulmak için en sık ziyaret ettiği kurumlar olan aile sağlığı merkezlerinin fiziki şartları içler acısı” tespitini yaptı.
Yüksek kiralar aile hekimlerini zor durumda bıraktı
Aile hekimliği uygulamasının ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin temelini oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, bu uygulama ile ülkemiz genelinde aşılama hizmetlerinde başarı oranının yüzde 90’ların üzerine çıktığını takipsiz gebe ve bebek kalmadığını belirtti. Erdoğan, “Artan enflasyon bahane edilerek binaların bile kiraları bina sahipleri tarafından orantısız bir şekilde artırılıp kiraları cebinden ödeyen aile hekimleri zor durumda bırakıldı. Aile hekimleri olarak talebimiz gerek Büyükşehir Belediyesi gerek bakanlık marifetiyle tüm fiziki şartları idare tarafından tesis edilmiş tek tip ve müstakil binaların yapılarak halkımızın hizmetine sunmak üzere aile hekimlerine kiralaması” dedi.
Her sosyal tesisin içerisine sağlık merkezi yapılabilir
Başkan Erdoğan, “Nasıl ki her mahalleye bir sosyal tesis yapılıyorsa bu kompleksin içine birde sağlık merkezi eklemek zor olmayacak. Halkımızın parklardan çok steril şartlarda sağlık hizmeti almaya ihtiyacı var. Bu nedenlerle aile hekimleri olarak bizimde isteğimiz halkımızın yıkık dökük veya apartman altı aile sağlığı merkezleri değil de daha donanımlı ve gelişmiş alanlarda sağlık hizmeti alması” diye konuştu.
Aile sağlığı merkezi giderlerini karşılamak için verilen destek yetersiz
“Aile hekimliği sisteminde en büyük sorunlardan birisi de aile sağlığı merkezi giderlerini karşılamak için ödenen ancak yetmeyen cari gider ödemeleri” diyen Erdoğan, “Ödemeler memur maaş zammı oranında artırılırken son dönemde giderlerin hiçbiri bu oranda artmadı. Bu kalemler içinde en az yükseliş yaşayan asgari ücret zammı bile 2023 Ocak ayında yüzde 54,7 oranında yapılmış iken memur maaş zammı yani gider ödeneği artışı yüzde 30 oranında yapıldı. Bu artışlar karşısında aile hekimliği uygulaması sürdürülebilir olmaktan çıkarken aile sağlığı merkezleri hekimler tarafından tercih edilmez duruma geldi” şeklinde konuştu.
Gider ödemeleri en az yüzde 100 oranında artırılmalı
Yeni bir aile sağlığı merkezi kurmak isteyen bir hekimin en az 150 bin TL para harcaması gerektiğini sözlerine ekleyen Erdoğan, “Aile hekimliği uygulamasının devam edebilmesi için gider ödemeleri en az yüzde 100 oranında artırılmalı ve kamu kurumlarının gereklerine uygun fiziki şartlar oluşturulup gerekli tıbbi malzemeler ile donatılarak hekimlere teslim edilmeli. Hekimler ne kiralık dükkân aramakla ne de aile sağlığı kurmak için kredi çekerek borçlanmak zorunda bırakılmamalı. Tüm bu zorlukları en uygun şekilde çözmek için her zaman idare ile iş birliğine ve fikir alışverişine açığız” çağrısında bulundu.
700’e yakın aile hekiminin 440’ı üye derneğimize üye
Dernek hakkında bilgi veren Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Gökhan Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Gaziantep'te görev yapan 700’e yakın aile hekiminin 440’ının üyesi olduğu ilin tek aile hekimliği derneği olan Gaziantep Aile Hekimliği Derneğimiz 2011 yılında kurulmuş olup 12 yıldır öncelikli olarak aile hekimlerimizin özlük hakları için mücadele etmekte ve aile hekimlerimizi her alanda temsil ediyor. Derneğimiz ulusal düzeyde de Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu(AHEF) üyesi olup bu mücadeleyi sadece yerelde değil, tüm Türkiye de sesini duyurmaya devam ediyor.”
Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Gökhan Erdoğan, 2. Başkan Dr. Ahmet Doğan Yardı, Genel Sekreter Dr Kamile Berfin Önal, Sayman Dr Serhat Tunçez,üyeler ise Dr. Ahmet Sarıkaya, Dr. Kasım Fırat ve Dr. Gülseren Oğuzhan gibi isimlerden oluştu. Adem Kesenek