ANASAYFA arrow right Güncel

Değersizleştirmeyi, görmezden gelinmeyi kabul etmiyoruz

Değersizleştirmeyi, görmezden  gelinmeyi kabul etmiyoruz
YAYINLAMA: 03 Temmuz 2025 / 19.45
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2025 / 19.45

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 6 aylık enflasyonu açıklamasıyla birlikte memurların zam oranı da netleşti. Enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte memur maaşlarına yüzde 15,57 zam yapılacak

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Başkanı Ali Arpat, ‘’Kamuda çalışan milyonlarca emekçi, onların aileleri, yaşamının büyük bölümünü devlet dairelerinde harcamış emeklilerimiz bu değersizleştirmeyi, görmezden gelinmeyi kabul etmiyoruz’’ dedi.

TÜİK, matematik dehalarını da geride bıraktı

‘TÜİK, matematik dehalarını da geride bıraktı’ eleştirisini yapan Arpat, ‘’Her gün her anlamda eksiye giden ekonomiden artı sonuçlar çıkarmaya, 2 ile 2'yi topladığında saray kaç çıkmasını istiyorsa ona göre sonuç yazmaya devam ediyor. Biz kamu emekçilerinin aldığı maaşın yaklaşık 3’te 1’i kiraya, 3’te 1’i gıdaya 5'te 1'i ulaşıma gidiyor. TÜİK’in var olmayan marketlerindeki ürünleri alıp enflasyon sepetine koyuyor. Sonuç ortada’’ ifadelerini kullandı.

Kamu emekçisinin aldığı ücret, hayali enflasyon oranına bile ezdirildi

Arpat, ‘’Kamuda çalışan 4 milyona yakın memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin 2026-2027 yıllarında alacakları maaş zamlarının belirleneceği 8. dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde, TÜİK kamu emekçisinin geçen yıllardan biriken mağduriyetine rağmen yine masada hakkının yenmesine zemin hazırladı. 2024 yılında yapılan gerçek zam oranı yüzde 37,1. 2024 yılı için TÜİK’in enflasyon oranı yüzde 44,38. Sözün özü, kamu emekçisinin aldığı ücret, hayali enflasyon oranına bile ezdirildi ve şimdi yine aynı taktik devreye girdi’’ şeklinde konuştu.
Kamu emekçisi barınma ve faturalara çalışıyor

7. dönem toplu sözleşmeden bu yana kamu emekçisinin daha da hızlı bir şekilde yoksullaştığına dikkat çeken Arpat, ‘’2 Temmuz  itibaren geçerli olan doğalgaz zammıyla birlikte toplam artış 2023'teki o TİS'ten bu yana yüzde 700’ü buldu. Aynı sürede su fiyatlarında yüzde 144, elektrik fiyatlarında yüzde 91 oranlarında artış yaşandı. Son birkaç yılda ülke genelinde kiralardaki korkunç artışı da hesap ettiğinizde kamu emekçisi yine barınma ve faturalara çalışıyor’’ tespitini yaptı.

Kamu emekçisinin hakkının yenmesine geçit vermeyeceğiz

Arpat, ‘’TÜİK sahneye çıktı ve ona verilen görevi yaptı. Sırada adı TİS görüşmesi olan ve bugüne dek danışıklı dövüşten ibaret olan süreç başlayacak. Ve zannediyorlar ki yine her şey eskisi gibi olacak, kamu emekçisine bir yoksulluk kaderi biçecekler ve onlar da ses çıkarmayacak. Ama bilsinler ki biz çıkaracağız. Bu kez TİS görüşme masasında biz varız, kamu emekçisinin hakkının bir müzakere eşliğinde yenmesine geçit vermeyeceğiz’’ açıklamasını yaptı.

TÜİK eliyle oynanan senaryoyu kabul etmiyoruz

TÜİK eliyle oynanan senaryoyu kabul etmediklerini bir kez daha ifade eden Arpat, ‘’Hem alanlarda hem o masada, bugün açıklanan TÜİK rakamlarının doğru olmadığını, pazardaki marketteki fiyatlarla arasında uçurum bulunduğunu, gerçekçi bir hesaplama yapılacaksa ancak doğru rakamlarla yapılması gerektiğini anlatacağız. Tam da bu yüzden TÜİK enflasyonu hesaplarken oldukça cimri davrandığı için, ücretlerin belirlenmesinde TÜFE yerine, enflasyon ve büyüme oranının bileşiği olan milli gelirdeki cari fiyatlarla artış oranını dikkate alınması gerektiğini anlatacağız’’ mesajını verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *