Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Serpil Dağdemir, ‘’112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarının artmasına rağmen en basit sorunlar bile günü birlik tedbirlerle çözülmeye çalışılırken, sorunu yaratan koşullar ısrarla ortadan kaldırılmıyor. Sorunların büyük bir çoğunluğunun sağlık politikasından ve sağlık sisteminden kaynaklı olması yasal düzenleme yapılması ihtiyacını doğuruyor’’ şeklinde konuştu.
112’de işe başlayan personel en az 1 yıl hastane acillerinde tecrübe kazanmalı
112’de işe başlayan bir personelin en az 1 yıl hastane acillerinde tecrübe kazanmasının planlanması gerektiğini ifade eden Dağdemir, ‘’Psikiyatrik vakalarda kolluk kuvvetlerinin hastane sürecine kadar ambulansa eşlik etmemesi, 112 ekibinin şiddete uğramasına, kaza yapmasına, yaralanmasına ve hatta ölümüne neden olabiliyor. Bu nedenle gerekli entegrasyon için düzenlemeler yapılmalı. 112’de işe başlayan personelin, en az 1 yıl hastane acillerinde tecrübe kazanmasının planlanması, bu uygulamanın başlatılması, hasta ve çalışan güvenliği açısından bir gereklilik olarak kabul edilmeli’’ açıklamasını yaptı.
Okula alımlarında beden ölçülerine dar standartlar belirlenmeli
112 çalışmasında beden gücü ve fiziksel özelliklerin uygunluğu ve sağlamlığının belirleyic bir özellik olarak kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Dağdemir, ‘’Okula alımlarında beden ölçülerine dar standartlar belirlenmeli. 112 istasyonlarının başka kurumların kıyı köşelerine sokulmadan kendine özel binaları olmalı. Bu binaların deprem, sel baskını ve diğer olağanüstü durumlarda 112 emekçilerinin sağlık ve güvenliklerinin en üst düzeyde korunduğu güvenlikli alanlara kurulmalı’’ dedi.
Kadın sağlık emekçilerine pozitif ayrımcılık sağlanmalı
‘Binaların içinde her çalışan için ayrı dinlenme odası, mutfak ve banyo bulunmalı, temizlikler düzenli yaptırılmalı’ diyen Dağdemir, ‘’İstasyon noktaları güvenlik açısından 24 saat kamera sistemiyle takip edilmeli. Gebeliğin ilk dönemlerinde sürekli araç içinde ve hızlı sürmeden ve coğrafik koşullardan kaynaklı mide bulantılarının sık olması nedeniyle kadın sağlık emekçilerine pozitif ayrımcılık sağlanmalı’’ şeklinde konuştu.
Kıyafetler soğuğa dayanıklı kişisel koruyucu ekipman mevzuatına uygun olarak sağlanmalı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Serpil Dağdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’112 emekçiler, hakları olan kıyafet ve formaların kalitesiz ve kullanışsız olması nedeniyle daha kaliteler için her yıl cebinden masraf yaparak özel yerlerden temin etmek zorunda kalıyorlar. 112 kıyafet dağıtımları her zaman 1 yıl geriden verilmekte, kalıpları dar, yaz ve kış şartlarına çok uygun olamayan bu kıyafetlerin kışlık olanları çok kalın ve sert kumaştan yapılmakta, bu durum hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Kıyafetler bölge ve iklim farkı gözetilerek, hafif, su geçirmez ve soğuğa dayanıklı kişisel koruyucu ekipman mevzuatına uygun olarak sağlanmalı.’’