Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber ana arterler ve caddelerde seyyar çiçek satıcıları ortaya çıkmaya başladı. Seyyar çiçek satıcılarının sektöre büyük zarar verdiğini ifade eden esnaf, belediyeleri göreve davet etti
Seyyar çiçek satıcılarının sektöre zarar verdiğini sözlerine ekleyen Gaziantep Çiçekçiler Odası Başkanı Cuma Çelik, ‘’Fidan pazarı adı altında kurulan yerde çiçek satışı yasaklanmalı. Belediyelerin, zabıtaların veya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın buna müdahale etmesi lazım. Bu insanlar ruhsatlarında yazmayan bir ürünü satıyorlar. Biz nasıl ki meyve fidanı satmıyorsak onlar çiçek satmayacak.’’ dedi.
Belediyeler seyyar çiçek satıcıları ile mücadele sınıfta kaldı
Seyyar satıcıları büyükşehir belediyesine bildirmelerine karşın hiçbir işlem yapılmadığını ifade eden Çelik, ‘’Ana arterler üzerinde çiçek satışı yapılan yerlerin adreslerini liste halinde Büyükşehir belediyesine bildirdik. Esnafımız Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Şahinbey ve Şehitkâmil belediyelerine şikâyetlerini iletti. Ancak hiçbirine müdahale edilmediğini gördük. Dolayısıyla belediyeler seyyar çiçek satıcıları ile mücadele sınıfta kaldı’’ şeklinde konuştu.
Seyyar çiçek satışlarına müsaade edilmemeli
Ürünlerin toplatılması gerektiğini kaydeden Çelik, ‘’Bursa Büyükşehir Belediyesi, her özel gün öncesinde şehrin neresinde olursa olsun, bir tek çiçek satılmasına müsaade etmiyor. Bu yaptıkları çok büyük bir davranış ki devleti büyük bir zarara uğratmaktan kurtarıyorlar. Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkâmil Belediyeleri’nden her köşe başında bulunan seyyar çiçekçilere işgaliye kesmek yerine kaldırmalarını istiyoruz’’ ifadelerine yer verdi.
Fidancılar yetkileri olmamasına karşın çiçek satışı da yapıyor
Çiçek, ‘’Yüzde 90’ı Gaziantep Üniversitesi bölgesinde bulunuyor. Celal Doğan Parkı, Akademi Hastanesi arkasında, Bülbüzade Mahallesi, Ertuğrulgazi Parkı’nda satış yapanlara rastlarsınız. Bu sorunu çözmek için Abdülkadir Yüksel Hastanesi’nin karşısındaki fidancıların sadece fidan satabilmesinin sağlanması lazım. Çünkü bunlar fidanın yanı sıra yetkileri olmamasına karşın çiçek satışı da yapıyorlar’’ açıklamasını yaptı.
Kayıt dışı sorunu gün geçtikçe daha da büyüyor
‘Adana, Isparta ve İzmir’den tır dolu çiçek getirip vergi ve fatura olmadan kayıt dışı satıyorlar’ diyen Çiçek, ‘’Esnafımız sadece yüzde 20 oranında KDV, yüzde 22 vergi ödüyor. Yani bir üründe toplamda yüzde 42 vergi ödüyoruz. Ama seyyar satıcıların 10 liraya aldığını 11 liraya satsa yine kazançlı. Çünkü gideri yok. Biz ise 10 liraya aldığımız bir ürünün maliyeti 15 lirayı buluyor. Kayıt dışı sorunu gün geçtikçe daha da büyüyor’’ dedi.
Akdeniz iklimi olan 20’ye yakın ilde çiçek yetiştiriciliği yapılıyor
Çiçeklerin büyük oranda Adana ve Mersin’den geldiğini aktaran Başkan Çelik, ‘’Çiçekçilik denilince akla sadece gül gelmemeli. Lale, sümbül, gül, karanfil, papatya, kır çiçeği, Hüsnü Yusuf’u, şebboy gibi 30 civarında ürün çeşidimiz bulunuyor. Yurt dışından gelen ürünlerimiz var. Yurt içinden ise Adana, Mersin, Yalova Isparta, Tokat, Afyonkarahisar, Şanlıurfa’dan geliyor. Yani Akdeniz iklimi olan 20’ye yakın ilde çiçek yetiştiriciliği yapılıyor’’ hatırlatmasında bulundu.