ANASAYFA arrow right Güncel

İhracat yüzde 30 azaldı, ithalat yüzde 100’ün üzerinde arttı

İhracat yüzde 30 azaldı, ithalat  yüzde 100’ün üzerinde arttı
YAYINLAMA: 06 Ocak 2025 / 18.38
GÜNCELLEME: 06 Ocak 2025 / 18.38

Ülkenin en önemli ayakkabı üretim merkezlerinden biri olan Antep’te üretici dertli: “Sektör yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Sıkı para politikası esnafı zora sokmaya başladı. Esnaf günlük kazanıp günlük yiyor. Çok kriz yaşadık, fakat bu kadar uzun sürmezdi”

Türkiye’nin yanı sıra Antep’in lokomotif sektörleri arasında yer alan ayakkabı ve terlik sektörü 2024 yılından umduğunu bulamadı. İhracatın yüzde 30 oranında azaldığı sektörde ithalat ise yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.

İthal ürünler, İspanya, İtalya, Portekiz, Vietnam ve Çin’den geldi

Ayakkabı ihracatının yüzde 30 azaldığını söyleyen Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ithalatın ise yüzde 100’ün üzerinde arttığına dikkat çekti. ‘’İthalatın 500 milyon dolarını global markalar, diğer 500 milyon dolarını ise ülkemizde ki Türk markalar, zincir markalar, çok katlı mağazalar yaptı. İthal ürünler, İspanya, İtalya, Portekiz, Vietnam ve Çin’den geldi’’ dedi.

Atölyelerimiz paraya ulaşmada sıkıntı yaşıyor

İç piyasada imalatçının korunması gerektiğini kaydeden İnce, ‘’Gaziantep ayakkabı sektörü, ihracatının yüzde 65’ini 200 metrekarenin altında faaliyet gösteren atölyelerimiz tarafından gerçekleştirildi. Ancak bu atölyelerimiz paraya ulaşmada sıkıntı yaşıyor. Esnaf kredi ve kefalet aracılığıyla verilen 750 bin lira kredi ile çok bir şey yapılamaz. O yüzden esnafın güçlenmesi ve sektörün yeniden ayağa kalkması için finansmana ulaşımın kolaylaştırılması lazım’’ şeklinde konuştu.

Kira artışlarına sınırlandırma getirilmeli

Dükkan kiralarının arttığını belirten Başkan İnce, ‘’Geçmiş yıllarda boş dükkan yoktu, ancak ilk defa boş dükkan bulunabiliyor. Esnaf, yüksek kiralar altında ezildiğinden birleşerek üretim yapmaya başladılar. Bunun yanı sıra kira artışlarına bir sınırlandırma getirilmeli. Mülk sahipleri, günün şartlarına göre kira zammı yapıyor. Kasım ayından beri piyasada bir durgunluk var. 2025 yılının ilk çeyreğinden sonra bir rahatlama yaşanacağını düşünüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Bir an önce piyasaları rahatlatacak tedbirlerin alınması gerekiyor

Elektrik faturalarına değinen İnce, ‘’İş yoğunluğu fazla olmadığından yüksek faturalar çok etkilemiyor. Şu anda sektör yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Sıkı para politikası esnafı zora sokmaya başladı. Çünkü esnaf günlük kazanıp günlük yiyor. Çok kriz yaşadık, fakat bu kadar uzun sürmezdi. Artık zorlanmaya başladık. O nedenle bir an önce piyasaları rahatlatacak tedbirlerin alınması gerekiyor’’ dedi.

‘Gaziantep ayakkabı sektörü olarak en büyük pazarımız yüzde 52 ile Ortadoğu, Irak, Cezayir ve Libya’ ifadelerini kullanan İnce, ‘’Yüzde 48’lik kısmı ise Türki Cumhuriyetler, Avrupa ve Afrika ülkeleri oluşturuyor. Ama kiradan işçiliğe, enerjiden ham maddeye gelen zamlar, ayakkabı ve terlik sektörünü son iki yılda cari veren sektörden cari açık veren sektör konumuna getirdi’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *