Adliyelerin büyümesi değil, küçülmesi ülkelerin gelişmişliğini gösterir… Adaletin olmadığı bir ülkede ekonominin
iyi ya da kötü olmasının bir önemi yok
Adliyelerin büyük olmasının suç oranlarının arttığına işaret olduğuna dikkat çeken Av. Dr. Hakan Gencer, ‘’Mahkemeler, dosyalar ile artık baş edemiyor. Toplumda uzlaşma bilinci arttırılarak mahkeme sayılarının azaltılması için çalışmalar yapılmalı’’ diye konuştu.
Ülke refaha kavuştukça toplumdaki suç oranı da azalır
Adalete olan güvenin yeniden tesis edilmesi için liyakatin önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gencer, ‘’Liyakatin yanı sıra yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de arabuluculuk konusunda eğitimler verilebilir. Ayrıca ekonomin düzelmesi lazım. Çünkü ekonomi kötü olduğundan insanlar sürekli kavga içerisinde. Ülke refaha kavuştukça toplumdaki suç oranı da azalır’’ tespitini yaptı.
Adliyelerin büyümesi değil, küçülmesi ülkelerin gelişmişliğini gösterir
Gaziantep Adliyesinde 40 civarında Asliye Ceza Mahkemesi’nin bulunduğunu hatırlatan Gencer, ‘’Bu gerçekten korkutucu bir rakam. Yurt dışından misafir gelmişti, Çağlayan Adliyesi’nin önünden geçerken, ‘’Burası dünyanın en büyük adliyelerinden birisi’ dedim. Bana, ‘Siz de demek ki çok fazla olay yaşanıyor, güvenli bir ülke değil’ dedi. Adliyelerin büyümesi değil, küçülmesi ülkelerin gelişmişliğini gösterir. Bizler, adliyelerimizin büyüklüğü ile övünüyoruz, ama bu doğru bir bakış açısı değil’’ dedi.
Yargıda bağımsızlık çok kalmadı gibi görünüyor
Yargıda liyakat konusunda sıkıntı olduğunu dile getiren Gencer, ‘’Yargıda bağımsızlık çok kalmadı gibi görünüyor. İşini hakkıyla yapmaya çalışan hakimler ve savcılar, bu süreç içerisinde zarar görebiliyorlar. Örneğin; üst hakimin başka bir hakimi arayarak kişiyi tahliye etmesini istemesi üzerine aranan hakim şikayetçi oldu. Bunların dillendirilmesi bile rahatsız edici bir durum’’ açıklamasını yaptı.
Adaletin olmadığı bir ülkede ekonominin iyi ya da kötü olmasının bir önemi yok
‘Adaletin olmadığı bir ülkede ekonominin iyi ya da kötü olmasının bir önemi yok’ ifadelerini kullanan Gencer, ‘’Yabancı bir yatırımcının, ‘Ülkeye yatırım yapmamamızın birinci nedeni hukuka olan güvensizliğimiz’ sözleri beni çok etkiledi. Yatırımcı konuşmasının devamında, ‘Öncelikle hukukun ve demokrasinin olduğu bir ülkeye yatırım yaparız’ ifadelerini kullandı. Bu gerçekten kötü bir şey’’ şeklinde konuştu.
İstinaf Mahkemelerinin kaldırılması gerekiyor
İstinaf Mahkemeleri’nden dert yanan Gencer, ‘’Türkiye, üniter bir yapıya sahip. Ancak Avrupa Birliği’nin baskıları sonucunda 11 bölgede İstinaf Mahkemeleri açıldı. Bu mahkemeler, bir konu hakkında bölgeler ayrı ayrı kararlar verebiliyor. Bu da yargıya zarar verebiliyor ve vatandaşın yargıya olan güvenini azaltıyor. O yüzden Yargıtay’daki daire sayılarının arttırılması ve İstinaf Mahkemelerinin kaldırılması gerekiyor’’ önerisinde bulundu.