Bacasız sanayi olarak bilinen turizmde sıkıntılar günler sürüyor. Ekonomik koşulların giderek zorlaştığı günümüzde seyahat acenteleri zor şartlarda çarkını döndürüyor
Türkiye’de kültür turlarının yoğun yapıldığı iller arasında bulunan Gaziantep’te işler yolunda gitmiyor. Kentte gözle görülür bir şekilde turist sayısında azalmanın olduğu görülürken, seyahat acenteleri de ayakta kalma mücadelesi veriyor. İşlerin düştüğü sektörde çarklar zor döner hale geldi.
Sektörün durağan bir dönem geçirdiğini ifade eden TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, ‘’İşlerimiz beklemediğimiz oranda düştü, düşmeye de devam ediyor. Deprem döneminde bile işlerimizde bir hareketlilik vardı, şimdi ise yaprak dahi kımıldamıyor’’ dedi.
Gelinen noktaya baktığımızda
geçmiş yılları mumla arar hale geldik
Geçmiş yılları mumla aradıklarını sözlerine ekleyen Kılınç, ‘’Gelinen noktaya baktığımızda geçmiş yılları mumla arar hale geldik. Hatta şöyle diyeyim; her yıl bir önceki yılı aratıyor denirdi, ama bu cümle değişti. Artık her gün bir önceki günü arar olduk. O kadar sektörün durumu ve geleceği iç açıcı değil. Seyahat acentelerimiz çabalıyor, turist getirmek için büyük bir gayret gösteriyor, ancak eski sirkülasyonu yakalayamıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Otel sektöründe işten çıkarılan
personel sayısı daha fazla
Seyahat acentelerinin küçülmeye gittiğini dile getiren Başkan Kılınç, ‘’Gelir gider arasındaki fark açılıyor. Yani gelirlerimizde herhangi bir yükseliş yaşanmazken, giderlerimizde artış söz konusu. Böyle olunca hesaplarımız her zaman eksi de kalıyor. Dükkan kirası, vergiler, sigorta primleri derken, seyahat acentelerimiz istemese dahi mecburen personel çıkartmak zorunda kalıyor. Bu durum otel sektöründe daha yoğun, orada işten çıkartılan personel sayısı daha fazla. Eğer ekonomi bu şekilde devam ederse işten çıkartılan personelin sayısı artacak’’ uyarısında bulundu.
Bu sene işlerimiz
daha da kötüleşti
2026 yılından umduklarını bulamadıklarını kaydeden Kılınç, ‘’2025 yılı sektörümüz açısından kötü geçmişti, hiç olmazsa bu durumu 2026’da telafi ederiz diye düşünmüştük, lakin hiç beklediğimiz gibi olmadı. Bu sene işlerimiz daha da kötüleşti. Sektörümüzde son durum deprem döneminden bile daha kötü bir noktadayız, hiç olmazsa o zamanlar bir hareket, kıpırdanma vardı, günümüzde onu bile göremiyoruz. Dolayısıyla zorlu geçen bir dönemin ardından seyahat acentelerimiz tüm planları 2027 yılına göre yapmaya başladı. Ancak çok da bir beklentimiz yok, çünkü ekonomi ortada, buna bağlı olarak vatandaşın alım gücü belli. Vatandaşın cebinde para olmalı ki seyahat etsin, turlara katılsın, uçak bileti alsın’’ şeklinde konuştu. Haber Merkezi
