Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2025 yılında 57 bin 437 üniversite öğrencisi öğrenimini dondurdu. Son beş yılda bu sayı 453 bin 852’ye ulaştı.
Nefes'ten Mahir Bağış'ın haberine göre, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in, öğrenimini donduran üniversite öğrencilerine ilişkin soru önergesine Yusuf Tekin yanıt verdi. Bakanlığın paylaştığı verilere göre 2025 yılında üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı 848 bin 741 oldu.
2025 yılında öğrenimini donduran öğrenci verilerini paylaşan Başevirgen, “Bakan Tekin’in soru önergemize verdiği yanıta göre 2025 yılında üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı 848 bin 741 oldu. Bu öğrencilerin 310 bin 724’ü ikamet ettiği ilde bulunan bir üniversiteye yerleşti, ikamet ettiği ilden farklı bir ilde üniversite okumaya hak kazanan öğrenci sayısı ise 538 bin 27 oldu. 2025 yılında açık öğretim fakültelerinde okuyan ve yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte toplamda 57 bin 437 öğrenci öğrenimini dondurdu.” dedi.
Asıl çarpıcı tablonun son 5 yıllık verilerde saklı olduğuna dikkati çeken Başevirgen, şunları söyledi:
“Yanlış ekonomi politikalarıyla hayat pahalılığı kontrolden çıktı. Kira, ulaşım ve temel yaşam giderleri öğrenciler ve aileleri için karşılanamaz hale geldi. Son 5 yılda öğrenimini donduran üniversite öğrencisi sayısı yarım milyona dayandı ve 453 bin 852 oldu. Bu veriler bize gösteriyor ki her geçen gün daha fazla gencimiz üniversitelerden, eğitimden kopuyor. Üniversite kazanmak yetmiyor, üniversitede kalabilmek artık lüks haline geldi. Bu kara tablo iktidarın eseridir.”t24
