Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Aydın, Türkiye’de gıda fiyatlarının katlanarak artmaya devam ettiğini belirtt
Aydın, ‘’Dünya Sağlık Örgütü'nün 2026 verilerine göre dünyada her yıl 866 milyon kişi güvensiz gıdadan hastalanıyor, 1,52 milyon insan hayatını kaybediyor. Türkiye'de gıda enflasyonu yıllık yüzde 34,86'yı bulurken, hanelerden çıkan gıda atığı 10,8 milyon tona ulaştı. Bu iki tabloyu yan yana koymadan ne sofralarımız güvenli olur, ne de geleceğimiz sürdürülebilir’’ dedi.
Sektörde hâlâ çözülmeyi
bekleyen ciddi sorunlar var
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Mayıs 2026 güncel verisine göre yurt genelinde gıda işletmelerine 82 bin 481 resmi kontrol yapıldığını kaydeden Aydın, bu kontroller sonucunda bin 510 idari yaptırım uygulandığını, 19 gıda işletmecisi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu ve toplam 142,5 milyon TL civarında idari para cezası kesildiği aktardı.
Gıda güvenliğinde en doğru yaklaşım
sahada risk oluşmadan önlem almak
Aydın, ‘’Bir yandan ülkemizde resmi kontrol mekanizması işlemekte; denetçilerin, müfettişlerin ve laboratuvar emekçilerinin ciddi bir çabası ortaya konuyor. Diğer yandan bu kadar yaptırımın ve suç duyurusunun gündemde olması, sektörde hâlâ çözülmeyi bekleyen ciddi sorunların bulunduğunu da gösteriyor. Denetim, salt ceza kesme faaliyeti değildir; tüketiciyi korumanın, dürüst üreticiyi desteklemenin, haksız rekabeti önlemenin ve risk doğmadan sistemi düzeltmenin bir aracı. Gıda güvenliğinde en doğru yaklaşım, olay olduktan sonra müdahale etmek değil, sahada risk oluşmadan önlem almak’’ şeklinde konuştu.
‘Dünya pandemiden çıktı, biz hâlâ çıkamadık’ diyen Aydın, ‘’Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun yayımladığı dünya gıda fiyatları endeksi, Mayıs 2026 itibarıyla Mart 2022'deki pandemi-savaş zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 18 gerilemiş durumda. Yıllık küresel gıda enflasyonu yüzde 3 düzeyine inmiş, Avrupa Birliği'nde gıda fiyat artışları 2023 başlarındaki yüzde 19'luk seviyelerden tek haneli rakamlara çekilmiş. Türkiye'de ise TÜİK'in Mayıs 2026 verisine göre gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık fiyat artışı yüzde 34,86 seviyesinde yüzde’’ hatırlatmasını yaptı.
Gıdanın güvenli, izlenebilir, besleyici
ve hane için erişilebilir olması gerekir
Ayrışma yalnızca bir istatistik farkı olmadığını, sahada gıda işletmecisi, masada tüketici, sofrada vatandaş için doğrudan bir gerçeklik farkına dönüştüğünü kaydeden Aydın, ‘’Yeterli gıda üretmek tek başına çözüm değildir; üretilen gıdanın güvenli, izlenebilir, besleyici ve hane için erişilebilir olması da gerekir. Gıdaya erişim kadar, erişilen gıdanın güvenilirliği ve karşılanabilirliği, bizim için meselenin asıl yükünü oluşturuyor’’ şeklinde konuştu.
Gıda güvenliği bir lüks değil, halk
sağlığının ve sosyal devletin temel bir gereği
Sofranın bir toplumun en sade ama en gerçek aynası olduğunu sözlerine ekleyen Aydın, ‘’Sofradaki gıdanın güvenli olup olmadığı; üreticinin dürüstlüğünden denetimin etkinliğine, tüketicinin alım gücünden israf alışkanlığına uzanan geniş bir zincirin sonucu. Biz TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak gıda güvenliğini bir lüks değil, halk sağlığının ve sosyal devletin temel bir gereği olarak görüyoruz’’ ifadelerini kullandı. Haber Merkezi
