2025 gelir vergisi vergi tarife dilimleri, 30 Aralık tarihli ve 32768 2. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı. İlk vergi dilimi 158 bin TL olarak belirlendi
Vergi dilimini değerlendiren Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Güdücü, çalışanlar üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi için adil bir vergi sisteminin şart olduğuna dikkat çekti.
Vergi yükü işçilerin, emekçilerin, emeklilerin ve dar gelirlilerin omuzlarında
Türkiye’de vergi yükü giderek daha fazla işçilerin, emekçilerin, emeklilerin dar gelirlilerin omuzlarına yıkıldığını aktaran Güdücü, ‘’Vergide adalet her gün biraz daha bozuluyor. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen işçilerin geçim mücadelesi daha da zorlaşıyor’’ şeklinde konuştu.
Güdücü, ‘’Asgari ücretin enflasyona ezdirilerek yüzde 30’luk artışla belirlendiği ve gelirde adaletin sağlanmadığı bu dönemde işçilerin alım gücünü az da olsa koruyacak bir diğer uygulama olan vergi dilimleri tarifelerinde anlamlı bir artış yapılmadı. Vergi tarife dilimleri yıllardır bilinçli olarak yeniden değerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırılıyor. Böylece ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine neden oluyor’’ açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmadı
Vergi Usul Kanunu’na ve Gelir Vergisi Kanunu’na göre Cumhurbaşkanı yeniden değerleme oranına göre saptanan had ve tutarları yarısına kadar artırmaya yetkili olduğuna dikkat çeken Güdücü, ‘’Cumhurbaşkanı uygulanan vergi tarife dilimlerini yetkisini kullanarak yukarıya çekebilirdi. 2025 yılı gelir vergisi ilk tarife dilimi yeniden değerleme oranına göre yüzde 43,93 oranında artırılarak 158 bin TL olarak saptandı. Cumhurbaşkanı yetkisini kullansaydı, gelir vergisi ilk tarife dilimi 237 bin TL olabilirdi. Cumhurbaşkanı bu yetkiyi 2025 yılında da kullanmadı ve işçilerin erkenden üst vergi dilime girmesini engellemedi’’ ifadelerine yer verdi.
Asgari ücret istisnası vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalı
Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Güdücü, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’ Gelir vergisi tarife dilimleri yeniden değerleme oranında (asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla) artırılmalı. Asgari ücret istisnası vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalı. Asgari ücret sonrası ilk gelir vergisi tarife oranı ücretliler için yüzde 10’a düşürülmeli. İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalı. Çağ dışı damga vergisi kaldırılmalı.’’