Aile hekimliğinde sistem değişti. Yeni uygulamaya göre aile hekimine kayıtlı olduğu il ile ikametleri farklı olan vatandaşın aile hekimliği kayıtları ikamet ettikleri adrese taşınacak
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, ‘’Şu an yeni bir muhtemel kaos ortamı ile karşı karşıya kalacağız. Vatandaşlarımıza da sorumluluk yüklenmesi ve aile hekimlerinden bağımsız sebepler yüzünden aile hekimlerinin cezalandırılmasından vazgeçilmeli. 2 yılda bir araç muayenesinin bile zorunlu olduğu ülkemizde 6 ayda bir sağlık taramasından hekim değil vatandaş sorumlu olmalı’’ şeklinde konuştu.
Aile hekimlerine hem iş yükü hem de gelir kaybı yaşatıldı
Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimlerine kayıtlı nüfuslarda son günlerde birçok değişikliğin yapılmaya başlandığını söyleyen Erdoğan, ‘’Yıllardır göçmen sağlığı merkezlerinin yetersizliğini tamamlayan birçok aile hekiminde kayıtlı özellikle Suriye uyruklu kişilerin kayıtları silinerek kişiler göçmen sağlığı merkezlerine yönlendirildi. Bu aktarımlar düzensiz bir şekilde, ay ortasında ve ay sonunda yapılarak aile hekimlerine hem iş yükü hem de gelir kaybı yaşatıldı’’ ifadelerini kullandı.
Aile hekimlerinin 1 ay boyunca 4 bin kişiye sağlık hizmeti sunup ay sonunda 3 bin kişiye göre maaş aldığına dikkat çeken Erdoğan, sonrasında birçok aile hekiminin nüfusunun yeniden 2 bin 500 kişiye düşürüldüğünün altını çizdi. ‘’ Her zaman dile getirdiğimiz zaten nüfusların çok fazla olduğu ve her aile hekimine 2 bin civarı nüfus kaydedilmesi idi ancak bu yapılırken aile hekimlerinin bu süreçte gelir kaybına uğramaması gerekirdi. Maalesef bakanlığın keyfi uygulamaları ile aile hekimlerinin büyük çoğunluğu hem iş yükü artışı hem de ulaşılmaz hedefler nedeniyle gelir kaybı ile karşı karşıya bırakıldı’’ tespitini yaptı.
Aile hekimlerinin cezalandırılmasından vazgeçilmeli
Aile hekimliği uygulamasının 2005 yılından itibaren pilot olarak uygulanmaya başlandığını ülkemizin için büyük hizmetler sunduğunu ve kazanımlar ortaya koyduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan, ‘’Sürekli yenilenen ve gelişen uygulamalarda aksaklıklar olması muhtemel. Ancak sorunun çözümü her sorunun suçlusu olarak aile hekimlerini hedef göstermek ve her sorunda aile hekimlerini cezalandırmak değil. Bu sebeple vatandaşlarımıza da sorumluluk yüklenmesi ve aile hekimlerinden bağımsız sebepler yüzünden aile hekimlerinin cezalandırılmasından vazgeçilmeli’’ çağrısında bulundu.