ANASAYFA arrow right Güncel

Zeugma Film Festivali, "Hakkari'de Bir Mevsim"ile açılıyor

Zeugma Film Festivali, "Hakkari'de Bir Mevsim"ile açılıyor
YAYINLAMA: 16 Kasım 2024 / 15.48
GÜNCELLEME: 16 Kasım 2024 / 15.49

Gaziantep'in kültür ve sanat yaşamının en önemli etkinliklerinden biri olan Zeugma Film Festivali, bu yıl 11. kez Kırkayak Kültür organizasyonuyla sinemaseverlerle buluşuyor. "Yaya" temasıyla düzenlenen festival, 20-24 Kasım tarihleri arasında Paribu Cineverse Forum Sinemaları'nda izleyicilere kapılarını açacak.

Zeugma Film Festivali, Onat Kutlar’ın "Sinema Bir Şenliktir" sözünden ilham alarak, dünya festivallerinde beğeni toplayan seçkin filmleri ve yeniden restore edilen klasik eserleri izleyiciyle buluşturuyor. Festivalin açılışı, Onat Kutlar’ın senaryosunu yazdığı, Ferit Edgü'nün öyküsünden uyarlanan ve Genco Erkal’ın unutulmaz performansıyla öne çıkan "Hakkari’de Bir Mevsim" filmiyle yapılacak. Sinematek/Sinema Evi tarafından restore edilen bu başyapıt, 20 Kasım Çarşamba akşamı izleyicilerle yeniden buluşacak.

"Yaya" Temasıyla Eşit ve Erişilebilir Bir Kent Vizyonu

Bu yıl "yaya" temasıyla yola çıkan festival, kamusal alanlarda herkesin eşitlik içinde var olmasını ve kültürel etkinliklere erişimde fırsat eşitliği sağlanmasını vurguluyor. Kentte yürüyen her bireyin –kadın, erkek, yaşlı, çocuk, engelli ya da hayvan dostlarımız– kentin sokaklarında, meydanlarında, parklarda özgürce dolaşabilmesini temsilen, bu yıl festival teması olarak kullanılan “yaya” aynı zamanda sanata ve kültüre eşit erişim hakkı anlamına da geliyor.

Festivalin "yaya" teması, bireylerin fiziksel ve kültürel mekânlarda özgürce hareket edebilmesi ve sanatsal etkinliklere ulaşabilmesi için bir farkındalık oluşturuyor. Bu yıl da film gösterimlerinin ardından yönetmenlerle yapılacak söyleşiler sayesinde izleyiciler sanatçılarla birebir etkileşim fırsatı bulacak.

Zeugma Film Festivali, bu yıl sinemaseverlere ulusal ve uluslararası festivallerde ödüller almış birbirinden seçkin filmlerle dolu unutulmaz bir hafta sunuyor. Sinemanın birleştirici gücüne ve sanatın iyileştirici etkisine vurgu yapan festival, izleyicilerini bu kültürel şenliğe davet ediyor. Festival, sinemanın hafıza tutuculuğunu hatırlatan belgeselleriyle toplumsal hareketlere, barışa ve insan haklarına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Festivalde Dünya ve Türkiye Sinemasının Ses Getiren İsimleri

Festival kapsamında dünya sinemasının usta yönetmenlerinin son eserleri, Türkiye ve dünya sinemasından öne çıkan son dönem filmler ve belgeseller izleyicilerle buluşacak. Ali Abbasi, Haruki Murakami, Levan Akın, Vuslat Saraçoğlu ve Aslı Özge gibi ses getiren isimlerin son filmleri, festivalde yer alacak yapımlar arasında.

11. Zeugma Film Festivali’nin Açılış Filmi: "Hakkari'de Bir Mevsim"

Festivalin açılışı, 20 Kasım Çarşamba akşamı saat 20.00’de, Onat Kutlar’ın senaryosunu yazdığı ve Ferit Edgü'nün öyküsünden uyarlanan, Genco Erkal’ın unutulmaz performansıyla taçlanan "Hakkari'de Bir Mevsim" filmiyle yapılacak. Sinematek/Sinema Evi tarafından restore edilen bu klasik yapıt, izleyicilere nostaljik bir sinema deneyimi sunacak.

Türkiye Sineması'ndan Son Filmleri Festival’de.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye sinemasından güncel yapımlar festivalde izleyicilerle buluşacak. Türkiye’nin zengin kültürel dokusunu ve güncel meselelerini ele alan bu filmler, sinemaseverleri etkileyici hikayelerle buluşturmayı amaçlıyor.

Festivalde Gösterilecek Filmler:

Bildiğin Gibi Değil: İstanbul Film Festivali'nde En İyi Kurgu, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu ve Jüri Özel Ödülü kazanan bu film, farklı yaşam tarzları ve düşünce yapılarıyla yüzleşen üç kardeşin, babalarının gizemli ölümü sonrası Tokat’ta bir araya geliş hikayesini anlatıyor.

Gecenin Kıyısında: 2024 Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney Ödülü ve En İyi Kurgu Ödülü kazanan film, iki ordu mensubu kardeşin yüzleşme öyküsünü ele alıyor.

Dargeçit: İstanbul Film Festivali'nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan bu belgesel, 1995'te Mardin Dargeçit’te oğulları ve kardeşleri devlet güçlerinin elinde kaybolan ailelerin adalet mücadelesini anlatıyor.

Hiçbir Şey Yerinde Değil: 1978 yılında, sol devrimin eşiğinde beş gencin, Türkiye’deki siyasi kaosun ve gerilimin sembolü haline gelen geceyi konu alan film.

Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri: Murat Fıratoğlu'nun oyunculuğunu ve yapımcılığını üstlendiği ilk film Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri, 81. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde "Orizzonti Jüri Özel Ödülü"nü kazandı. Film, ardından 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülünü alırken, 5. Ankara Film Festivali'nde de "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" ödüllerini kazandı. Fıratoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği bu yapım, Türkiye'nin mevsimlik işçi gerçeğini derinlemesine ele alıyor. Film, toplumsal meseleleri cesur bir şekilde yansıtarak, uluslararası festivallerde büyük takdir topluyor.

Büyük Kuşatma: İstanbul Film Festivali'nde Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü ve 35. Ankara Film Festivali'nde SİYAD ödülünü kazanan Sinan Kesova'nın yönetmenliğini yaptığı "Büyük Kuşatma" filmi bu aile dramı, bir akademisyenin ölümünün ardından kocasıyla geçmişle yüzleşmesini anlatıyor.

Acı Kahve: Bir nişan töreninde iki ailenin bir araya gelmesiyle toplumsal cinsiyet rollerinden siyasete kadar pek çok konunun sorgulandığı bir film.

Uluslararası Zeugma Film Festivali

Cannes Film Festivali'nde 2024 Özel Ödül alan Mohammad Rasoulof’un Kutsal İncirin Tohumu ve Büyük Ödül kazanan Payal Kapadia’nın Aydınlık Hayallerimiz gibi uluslararası arenada ses getiren yapımlar da festivalde gösterilecek. Ayrıca Berlin Film Festivali 2024 İzleyici Ödülü’nü kazanan Levan Akın’ın Geçiş filmi ve Ali Abbasi’nin Trump’ın Hikayesi gibi dikkat çeken yapımlar da festivalde izleyicilerle buluşacak.

Festivalde Gösterilecek Diğer Filmler: Kino 2024 ve Goethe Institut’un desteğiyle Berlin Film Festivali’nden ödüllü filmler de yer alacak. Aslı Özge’nin Faruk, Thomas Arslan’ın Yanmış Toprak ve Narges Kalhor’un Shahid gibi ödüllü yapımlar da festivalde gösterilecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *