13 yıl sonra…

YAYINLAMA: 19 Haziran 2013 / 20.00 | GÜNCELLEME: 19 Haziran 2013 / 20.00

The New York Times dünyanın en saygın ve önemli gazetelerinin başında gelir.Kısaca NYT olarak adlandırılan bu gazete bütün dünyaya hitabeder.

Bir haberin bu gazetenin birinci sayfasında yer alabilmesi için gerçekten önemli olması ve de bütün dünyayı ilgilendirmesi gerekir.

İşte bu gazete 7 Mayıs 2000 tarihli sayısında Stephen Kinzer imzalı Zeugma mozaikleri haberini birinci sayfasından verdi. Hem de neredeyse birinci sayfanın yarısını kaplayan resim ve yazıyla.

Bu haber üzerine, 4-5 ay içerisinde mozaikleri görmek için Gaziantep’e bütün dünyadan 5 bine yakın gazeteci, televizyoncu, akademisyen, müzeci ve antik kentler tarihine meraklı turist geldi.

 

Böylece Zeugma mozaikleri bütün dünya tarafından tanındı. Avustralya’dan İzlanda’ya, Amerika’dan Norveç’e kadar yüzbinlerce ‘fan club’ ve veb siteleri kuruldu. NYT’nin inanılmaz bir tanıtma gücü var.

 

Aynı gazete Türkiye’yi tam 13 yıl sonra tekrar birinci sayfasına taşıdı.Gezi Parkı direniş haberine, resimde görüldüğü gibi, yine geniş yer ayırdı.

NYT’nin internet sayfasında bu haberle ilgili yüzlerce yorum vardı. Oku oku bitmiyor. Bütün dünya ülklerinden gönderilen yorumların en hafifini bile köşeme almam mümkün değil!

Almanya’nın 5 milyon tirajlı gazetesi Bild, günün fotoğrafı olarak İtalyan foto muhabirin Daniele Stefani’nin (29) polisler tarafından gözaltına alınmasını seçmiş.

‘Gazetecilere karşı devlet terörü’ başlığıyla verilen haberde, Taksim gösterilerini haber yapmak isteyen İtalyan gazeteci, ‘vahşi Türk polisi’ tarafından gözaltına alındı, diyor.

Haberde ayrıca, Türk hükümetinin olayları sona erdirilmesi için gerekirse asker çağırırız sözlerine yer verdi.

 

13 yıl önce bir dünya mirasının toprak altından çıkarılması ile kazanılan ilgi, sempati ve hayranlığın yerini şimdi polisin direnişcilere uyguladığı aşırı güç, sokak çatışmaları ve gaz aldı.

Yazarsa yazsın be kardeşim!” derseniz, çok yanılırsınız.Dünya kamuoyunun aleyhimize dönmesi, Türkiye’nin turizm, ekonomi ve her türlü ilişkilerini çok olumsuz etkiler.Yıllarca uğraşıp, didinip bir yere getirdiğiniz itibarınızı bir anda alıp götürür.

 

Sıfır sorun’ parolası ile başladığımız komşularımızla ilişkilerimizin ne durumda olduğunu söylemeye gerek var mı?

Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin son durumu ise bir karamsar mizah örneği!

AP, bizi eleştiren ve kınayan bir bildiri yayınladı. Anında cevap verdik: Haddinizi bilin! AP’nin kararını reddediyoruz!

 

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Gezi direnişine destek veren Avrupalı siyasetçileri eleştiren açıklaması Avrupa'da alay konusu oldu.

Bağış'ın açıklamasında yer alan ifadeler diplomasiden çok "ergen bir çocuğun tepkileri"ni hatırlatıyordu.

Avrupa'yla müzakere eden, Türkiye'yi orada temsil eden bakanın dili hem ciddiyetten hem resmiyetten uzaktı.

Avrupalı devlet adamları ve gazeteciler, Bağış’ın “Ancak, Avrupa Parlamentosu'nda bazı Parlamenterlerin medyatik olmak uğruna saçmalama özgürlüklerini de doyasıya kullanma hevesleri ortadadır. Ama saçmalamak da bir özgürlüktür, bu özgürlüğe saygı duyuyoruz.İnşallah o kaybettikleri melekeleri en yakın sürede bulmaları için de kendilerine dua ediyoruz.Recep Tayyip Erdoğan’ı faiz lobisine de uluslararası şebekelere de yedirtmeyiz” açıklamasıyla dalga geçtiler.

 

Ya, ABD ile ilişkiler…

Dün sürpriz bir şekilde ABD Büyükelçisi Francis S. Ricciardone, Başbakanlık Başdanışmanı YalçınAkdoğan’ı ziyaret etti.

Ricciardone, ziyaret sonrası şu açıklamayı yaptı:

ABD'nin Türk demokrasisine olan güvenini yineledik. İfade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğü açısından güvenimizi tekrarladık. Hem iş dünyası hem turizm alanında ortak çıkarlarımızın olduğu bu dost ülkeyle ilişkilerimiz devam edecek."

 

Ne anladınız?

Aramızda bir sorun mu vardı ki, ‘güveni yeniledik, tekrarladık’ deniyor veya denmesi ihtiyacı duyuluyor!

 

Today’s Zaman’a göre, konuşulan diğer bir konu da, Erdoğan’ın Gazze ziyareti.

Bu ziyaretin ABD ziyaretinin akabinde yapılması planlanmıştı.Ancak, Gezi Parkı direnişi bu ziyareti ertelemişe benziyor.

Öyle görünüyor ki, Türkiye şu anda dünyada gündemi en karışık ülke!..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 yıl sonra…