Elin parası Antep’te çok revançta!..

YAYINLAMA: 02 Eylül 2014 / 20.00 | GÜNCELLEME: 02 Eylül 2014 / 20.00

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV/CNBC-e ortak yayınında hemşehrimiz Oğuz Haksever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken Gaziantep’e özel mesaj yılladı!

 

Babacan, şirketlerin kredi değil de sermaye ağırlıklı yapıda olmasını teşvik eden çalışma başlattıklarını söyleyerek, sanayi üretiminin genel ekonomide payının düşmesinin iyi bir işaret olmadığını vurguladı ve paranın dönüşü daha kısa olduğu için inşaat projelerine kaydığını belirtti.

İşte Babacan’ın  Gaziantep’e özel mesajı: "İnşaatta kolay para kazanmanın önüne geçmek için imar yasası ele alınmalı. İmar yasasına yeni düzenleme gerekiyor."

 

Babacan, "Servet ve gelire orantılı borç olsun, vatandaş borçlanmada ölçülü olsun istiyoruz, Biz önden tedbirimizi alıyoruz. Testi kırılmadan yapıyoruz. Amacımız istikrarsa önden ölçülü gitmek önemli. Bu sene yüzde 10 büyüyelim de önümüzdeki seneye bakarız demiyoruz. Bizim adımlarımızı 2005'te ABD atsaydı küresel kriz olmazdı" dedi.

 

Bu mesajlar yalnız Gaziantep için mi?

Hayır! Ama ağırlıklı olarak bizi kastettiği şüphesiz.

Çünkü dün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yılın ilk altı ayına ilişkin sektörün ana göstergelerini açıkladığında şu tabloya özellikle vurgu yaptı:

Kredi oranının, toplam nakdi kredi, tasarruf mevduatı oranını 6 kattan fazla aşarak en yüksek olduğu ilimiz yüzde 623 ile Gaziantep. Gaziantep aynı zamanda, yılın ilk 6 ayında kredi hacmi yüzde 31.8 ile en hızlı ivme gösteren ilimiz.

Bir karşılaştırma yapabilmeniz için veriyorum, Ege’de kredilerin tasarruf mevduatlarına oranı yüzde 169.28!

Yüzde 623 ile 169 arasında korkunç fark var!

 

Türkiye’de, Haziran 2014 itibariyle toplam kredi tutarı 1.12 trilyon TL’ye (Eski yeni rakamları karıştıranlar için 500 milyar Dolar) ulaşırken, bu tutarın yüzde 43’ünü ticari ve kurumsal krediler, yüzde 30’unu tüketici kredileri ile kredi kartları ve yüzde 27’sini ise KOBİ kredileri oluşturuyor.

Kredilerdeki duruma biraz daha detaylı baktığımızda tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarının toplamı, taşıt kredileriyle birlikte yılın ilk çeyreğine göre düşüş gösteren kredi grubu olsa da görece önemini koruyor, zira taşıt kredilerinin payı genelde oldukça düşük. Sektörel bazda ise inşaat sektörü başı çekiyor.

 

 

Çay için ama kaçak olmayanı…

 

Fransa'nın başkenti Paris'teki Georges Pompidou Avrupa Hastanesi bilim insanları, düzenli olarak çay içmenin kalp hastalıkları dışındaki nedenlerden ölme riskini yüzde 24 oranında azalttığını ortaya çıkardı.

Paris IPC Önleyici Tıp Merkezi’ne başvuran 18-95 yaş arası 131 bin 401 kişinin kayıtlarını inceleyen uzmanlar, çok fazla kahve içmenin ise erken ölüm riskini artırdığını tespit etti.

Ekibin başında bulunan Profesör Nicolas Danchin, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, çayın sağlık üzerindeki olumlu etkisinin içerdiği antioksidan maddelere bağlı olduğunu söyledi.

 

 

 

Yerel gazeteler…

 

Türkiye İstatistik Kurumu, 2013 yılı Yazılı Medya İstatistikleri'ni açıkladı.

Bu haber dün gazeteniz Sabah’ta vardı. Ancak gözden kaçmış olabilir düşüncesi ile kısa bir özet yapmak istedim. Hani, yerel basının bir önemi yok, bana ulusal basını getirin diyen bir meslek odası başkanı var ya, bu haber ona da bir mesaj niteliği taşıyor!

 

Türkiye’nin yerelleşebildiği tek alan olan basında güç ve etki, sayı ile ters orantılı…

Türkiye'de 2013 yılında yayımlanan gazetelerin yüzde 90.7’si yerel, yüzde 3.5’i bölgesel ve yüzde 5.8’i ise ulusal yayın yaptı.

TÜİK, yazılı medya araştırmasını, Türkiye'de ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde yayımlanan gazetelerin ve dergilerin genel yapısını kurumsal açıdan, içerik yönünden değerlendirmek, sunulan hizmetin niteliği, süresi, sıklığı ile ilgili bilgileri derlemek ve karşılaştırmak amacıyla yaptı.

 

2013 yılında gazete ve dergilerin tirajı 2012 yılına göre yüzde 6.6 arttı. 2013 yılında Türkiye'de yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 2 milyar 461 milyon 783 bin 909 olup, bunun yüzde 93.3’ünü gazeteler oluşturdu.

 

 

Elin parası Antep’te çok revançta!..