Önemli iki konferansın düşündürdükleri

YAYINLAMA: 17 Kasım 2014 / 18.00 | GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 / 18.00

Gaziantep’te kamuoyunun pek haberi olmadığı ‘Bir Destinasyon Çalışması Olarak Gaziantep’ konferansı düzenlendi.
Konferansı düzenleyenler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi.
Neden böyle son derece önemli bir konferans dar çerçevede tutuldu anlayamadım. Oysa, Gaziantep’i derinden ve temelden ilgilendiren bu vizyon konferansı 15-20 kişinin katılımıyla değil, Zeugma Konferans Salonunu dolduracak kitlenin önünde yapılmalıydı.

Aynı salon, aynı saatlerde yine çok önemli bir de basın konferansına ev sahipliği yaptı. Geç Hititler’in başşehri antik kent Karkamış’taki gizemin açıklanacağı basın konferansı da haliyle son derece sönük geçti.
Cumartesi, tatil gününde bir-iki meraklı yerel gazetecinin dışında ulusal basından kimsecikler yoktu. Zaten dün Pazar günü de hiçbir ulusal gazetede Karkamış haberi çıkmadı.
Ama dünyanın en büyük haber ve televizyon ajansı Associated Press (AP) Kobani’deki savaş televizyon ekibini günübirlik Gaziantep’e ve Karkamış’a gönderdi. (Güney Afrika’daki tanıdıkların referansı ile müthiş özel bir çalışma Kobani’deki AP ekibini Antep’e getirdi. Medya ilişkileri fevkalade önemli.) Birinci sayfamızda görmüşünüzdür, haber ve görüntüler bütün dünya medyası tarafından kullanıldı.

Her iki konferansta birbiri ile çok ilgili, ama önce destinasyon konferansından başlamak istiyorum.
Konuşmacı, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal.
Genç, çok güzel konuşan, donanımlı, vizyonist, müthiş presentabl bir genel müdür. İleride mutlaka yükselecektir.
Gaziantep için doğru ve önemli tespitlerde bulundu.
Gaziantep’in imajı zayıf, dünyada tanınmıyorsunuz, dedi.
Geçen bir sene içinde Türkiye’ye gelen 37,8 milyon turistten aldığınız payın yüzdesi bile yok, 200 bin kişi gelmiş, bunun da çoğu Suriyeli, dedi!
Turizm asrımızın en önemli sektörlerinden birisi. Önal’a göre bu sektöre bakış irademiz sevindirici düzeyde ama halihazırda organize değil! “Turizmi aynı çatı altında örgütlemelisiniz. Bunu siz yapacaksınız, biz de size destek vereceğiz” diyerek bir yol haritası sundu.

Bu ‘çatı örgüt’ çok önemli.
Bakanlığın tanıtım sitesinden öğrendiğime göre Gaziantep Ticaret Odası’nın, GAGEV üst yapısı altında ‘Gaziantep Turizm Konseyi’ ve bu Konsey bünyesinde çalışacak olan ‘Gaziantep Turizm Yatırım ve Tanıtım Merkezi’nin kurulması yönünde çalışması bulunuyormuş.
Ben GAGEV’in fikir babasıyım. Zamanın Valisi Muammer Güler’e ısrarlı ricalarım üzerine Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreteri merhum Mesut Ölçal’ı görevlendirerek kurulmuştu. O tarihten beri GAGEV’in başından çok işler geçti, ama hiç başarılı olduğu bir dönemi hatırlamıyorum.
Bu işin kolayı varken neden çetrefilli işler yapılıyor ki? Gaziantep Turizm Derneği var. Bir sivil toplum kuruluşu.
Dünyada bu işler NGO’larla (STK) yürütüldüğü için resmi veya yarı resmi kuruluşlarla kimse işbirliği yapmıyor. İşte yalnız bu nedenle bile doğruyu karışıklıkta değil, mevcutta aramanın faydası var.
Kent Konsey’nin yeni taşınacağı binada Turizm Derneği’ne yer verilir, finansal destek sağlanır ve Gaziantep’in tanıtımına başlanır.

İrfan Önal kürsüde tam Gaziantep’in tanıtımı zayıf, derken salona AP ekibi girdi. Antep’i uçurabilecek bu ekipten organizasyon sahiplerinin haberi bile yok! Oysa, hastanın doktor ayağına gelmişti! Ama işler yolunda gitti, beklenenin üzerinde bir performans elde edildi. Her zaman böyle olmayabilir. Doğrusu, bütün bu işlerin mükemmel bir organizasyon ile rizikosuz yapılması.

Gaziantep’in yeterli olmayan imajına dönersek...
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimini dün Vahap Munyar’ın köşesinde okuyunca hem sevindim, hem de ‘helal olsun’ dedim. Birileri işin farkında, kolları çoktan sıvamış...
Yarın ve Çarşamba günü İstanbul’da Kalder’in organize ettiği İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak olan ‘Kurumsal Mükemmellik ve Yönetim Sistemleri Fuarı’nda Abdulkadir Konukoğlu ile Fatma Şahin konuşmacılar.
KalDer’in başkanı Hamdi Doğan ile Şahin’in ilginç bir öyküsü var. Munyar şöyle anlatıyor:
“Şahin, Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı görevinin ilk günlerinde KalDer (Kalite Derneği) Başkanı Hamdi Doğan’a aradı:
‘Antalya’da konuşmanızı dinlemiştim. Bakanlığımız yeni kuruluyor. Hedeflerim var. Gelin bakanlığı temelden birlikte kuralım.’
Şahin, Gaziantep’te göreve başladığı ilk günlerde de Doğan’a telefon etti. ‘Bakanlıkta güzel çalışmalar yapmıştık. Şimdi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde de KalDer’e ihtiyacım var. Bir yandan belediyeyi yeniden yapılandırırken, diğer taraftan Gaziantep’i marka kent konumuna taşımak istiyorum.’
Doğan, daha önce bu konuda bazı çalışmalar olduğunu hatırlatınca, o çalışmaları yeterli görmeyen Şahin:
‘İyi niyetle başlanmış ama suya yazı yazmak gibi olmuş. Daha etkili bir programı birlikte yürütelim.’

Bu çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağı anlaşılıyor. Önceki gün konferansta olanlar da Şahin’in vizyonunu ortaya koyuyor.
Yarın konuya devam edeceğim. Genel Müdür İrfan Önal’ın tespit ettiği eksikliklerimizi yazacağım. Bir de ilginç bir konuya giriş yapacağım: Gastronomi mi? Arkeoloji mi?

Önemli iki konferansın düşündürdükleri