Vali Erdal Ata

YAYINLAMA: 23 Şubat 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 23 Şubat 2015 / 18.00

 Gaziantep’te göreve başladığı ilk günlerdi.Prof. Nicolo Marchetti ile nezaket ziyaretinde bulunmuştuk.Kısa sohbette, “Size Gaziantep’i ve Antepliler’i anlatmak isterim, faydalı olacağından eminim” demiştim.“Çok arzu ederim, görüşelim” demişti. Ancak kısmet olmadı!

Yakın çevresi, Ata’nın gerçek bir devlet adamı niteliklerini sezemedikleri veya alışık olmadıklarından anlayamadıkları için olsa gerek, ilişkilerini iyi organize edemedi.

 

Valilerin genelde bir şehirde kalış süreleri ortalama 3-4 senedir.Vali Ata da bu süreci başarıyla tamamladı.Seçim olmasaydı, bir süre daha rahatlıkla kalabilirdi.Ancak, iktidar partisi çok önemli, hayati bir seçime hazırlanıyor.

Yabancı kurumsal anketler AK Parti’nin oyunu yüzde 40’ın altında tespit ediyorlar. Oysa, iktidarın en az yüzde 50 oya ihtiyacı var. Başkanlık sistemi, anayasanın değiştirilmesi için canhıraş mücadeleye girişecekler.

Geçen sene yerel seçimlerde kimin kazanacağı belli olduğu için bir değişime gerek yoktu. Ama şimdi genel seçimlerde her bir oyun hayati önemi var! Vali Ata’nın bilinen tutumu ve tavrı ile iktidarın seçime gitmesi düşünülemezdi bile!..

 

Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı ile görüşmüş, Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mitat Sevin bir takım iddialarda bulunmuş, Bülbülzade Vakfı ağırlığını koymuş gibi söylentileri bir kenara koyuyorum.

Şimdi deniyor ki, merkeze gitmeyi haketmedi. Başka bir şehire gidebilirdi!

Böyle düşünenlerin, saydığım nedenlerden dolayı, pragmatik düşünemediklerini varsayıyorum.

Vali Ata’yı neden başka bir kente tayin etsinler ki, orada da aynı sorunlar var! O zaman Gaziantep’te kalırdı.

 

Vali Ata, Gaziantep’te devletin valisiydi.

Böyle olması için de ne gerekiyorsa onu yaptı.

Gaziantep’in en önemli sorunu olan eğitim konusunda bilgisiyle, tecrübesiyle, çalışkanlığı ile çok başarılı oldu.

Kimsenin koluna girmedi, hep mesafeli davrandı, bağevlerine gitmedi, ucuz açılışlara prim vermedi ve en önemlisi devletin otoritesini hep hissettirdi.

 

Vali Ata için yapılan, Murphy yasalarına göre hiçbir iyilik cezasız kalmaz veya “Devlet onurunun, saygınlığının bilincinde, ivazsız (ödünsüz, karşılıksız), garazsız (kin beslemeyen), yansız laik cumhuriyetin şerefli bir temsilcisinin sonunda işini bitirdiler…” gibi abartılı, saptırılmış yorumlara katılmıyorum.

Onurla yerine getirilmiş, önemli ve anlamlı bir hizmetin sonunda merkeze tayin edilmiş bir Vali’yi rencide edecek bir durum mu var ortada?Saygınlığına helal mi geldi?

Vali Ata, 3 sene Zonguldak’ta kalmış, 3.5 sene de Gaziantep’te.

Vali Ata, 1957 doğumlu, 58 yaşında, henüz genç, daha önünde devletine hizmet edecek uzun seneleri var. Ortada moral bozucu bir durum yok, tam aksine gurur verici hizmet yılları var.

Vali Ata’nın resmi ve biyografisi şeref salonundaki yerini alacak ve Gaziantepliler tarafından hayırla yadedilecektir.

 

 Chatnam House

 

Bakan Başkan Şahin, Chatnam House’da konuşacak.

Chatnam House, literatürde ‘Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’ olarak olarak geçiyor. Ancak bilinen, dünyanın tarafsız, en önemli düşünce kuruluşlarının başında gelen çok önemli bir kurum.Chatnam House’da kürsüye çıkma fırsatı bulan konuşmacıların yorumu ve sorulan soruların yanıtları anında dünyada yankı buluyor, bütün medya kuruluşlarında yer alıyor.

 

Gaziantep’in böyle bir fırsata korkunç gereksinimi var. Çünkü Gaziantep, IŞİD ve terörle birlikte anılıyor, turistlerin kentimize gelmeleri sakıncalı bulunduğu için önemli büyükelçiliklerin veb sitelerinde ‘Gaziantep’e zorda değilseniz gitmeyin, Kilis’e ne olursa olsun ayak basmayın’ tavsiyelerinde bulunuluyor!

Nitekim, dün yazmıştım, Amerikalı dostum Arthur, Kilis’e gidecekti ama büyükelçilik telefonla arayarak, “Kesinlikle gitmeyeceksiniz” emri verdi!

 

Bizim gözümüz kara, gideceksek gideriz! Ama yabancılar, kendi ülkelerinin veb sitelerinde yasaklanan bölgelere gitmiyorlar.Ama hayat sigortaları nedeniyle, ama başka nedenlerle, disiplinli davranıyorlar, tavsiyelere uyuyorlar.

Bu da Gaziantep’in daha az turist çekmesine neden oluyor.

Gaziantep’in bir terör kenti olmadığına, dünyanın diğer bütün önemli şehirleri ne kadar eminse Gaziantep de o kadar güvenli ve önemli bir metropol diye yazan dünya kadar gazete var. Ama, kötü yazanların sesi daha çok duyuluyor.

 

İşte, Bakan Başkan Şahin, Chatnam House’da konuşursa, bütün dünyaya haykırıp, “Gaziantep’in güvenli bir kent olduğuna ben kefilim” diyecek.

Bu konuşmanın bizi rahatlatacağını, Chatnam House gibi çok saygın bir kurumun zaten yalan ve abartılı konuşmalara izin vermediği bilindiği için, Gaziantep’le ilgili yanlış ve olumsuz düşünceleri pozitif etkileyeceğinden eminim.

 

Bu fırsatı bize Chatnam House’ın saygın üyesi olan Arthur Sculley sağlayacak.Çünkü, Gaziantep’i geldi, gördü ve kimlerle temas etti, hepsini dün yazmıştım. Şimdi ondan haber bekliyoruz.

 

Not: Değerli arkadaşım Dr. Asım Güzelbey yazısı yarına kaldı.

 

 

Vali Erdal Ata