Mr. Pistachioman…

YAYINLAMA: 30 Ağustos 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 30 Ağustos 2015 / 20.00

Bugün manşetimizde GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ile yapılan röportajı okuyacaksınız.

Röportaj, Tiryakioğlu’nun kurumsal kimliği ile yapıldığı için özeline girilmedi. Oysa, Tiryakioğlu dünya çapında, kendi sektöründe lider, müthiş bir işadamı, Gaziantep’in en büyük, Türkiye’nin de 50’inci büyük şirketinin sahibi. Bir milyar doların üzerinde ciro yapıyor, 900 milyon dolar civarında ihracatı var. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde fabrikaları, ofisleri var. Chicago için de önemli bir projesi var, açıklanmasını pek istemiyor. Yakın zamanda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la gittiği bu şehirde, aralarında gelişen güzel sürprizi daha sonra yazacağım.

 

Ahmet Tiryakioğlu çok mütevazı bir insan. Laf kendisine, yaptıkları çok önemli işlere gelince hemen konuyu değiştiriyor. Biz de bu tavrına saygı gösterdik.

 

Gaziantep Ticaret Borsası’nın devrim yapacak projeleri var. Bunların gerçekleşmesi öyle yıllar sonra değil, bu sene sonundan itibaren başlıyor. Kamuoyuna, zamanı geldikçe kendisi açıklamak istediği için yazmıyorum.

25 yıl önce Gaziantep Sanayi Odası bir devrim yapmıştı. GSO’dan önce, GSO’dan sonra…

Şimdi de yeni bir devrimi Gaziantep Ticaret Borsası  gerçekleştiriyor.

Ancak iki devrim arasında önemli bir fark var. Sanayici, genelde ithal hammadde ile üretim yapıyor. Gaziantep’in de ithalat-ihracat rakamları birbirine çok yakın. Oysa GTB, yerli üretimle haşir-neşir.

 

Tiryakioğlu 250-300 bin ton antepfıstığı üretiminden sözediyor.

Fıstık benim hobim, bu rakamları duyunca gözlerim afalladı, söylediği rakamı kendisine tekrarladım, “Böyle mi dediniz?” diye sormak mecburiyeti hissettim!

Evet” dedi. “Bunun için uzun yıllar beklemeye gerek yok, yeni fidan teknolojisi ile bunu 5-7 senede gerçekleştireceğiz, göreceksiniz…

 

Lütfen röportajı sonuna kadar okuyun, siz de benim gibi şaşıracaksınız.

Dinlerken gurur duydum, ama tarizde bulunmaktan da kendimi alamadım:

Ahmet Bey, şimdiye kadar neredeydiniz!

 

Yazımın başlığı, Mr. Pistachioman/Fıstıkçı, Ahmet Tiryakioğlu için benim tarafımdan uydurulmuş bir kelime. Ama ‘cuk’ diye oturuyor.

Gaziantep’in en önemli ürünü antepfıstığı Tiryakioğlu’ndan önce sahipsizdi!

Gaziantep, dünyanın en lezzetli fıstığını yetiştiriyor, dünyanın en güzel tatlısının, yani baklavanın olmazsa olmazı… Nestle çikolatanın en değerli hammaddelerinden biri. (Kendileri böyle değerlendiriyor.) Ama bu kadar stratejik önemdeki bir ürün sahipsizdi, piyasanın rüzgar gülü gibiydi!..

 

Ama artık öyle değil…

Gaziantep’in ünlü şair ve yazarı Şakir Sabri Yener’in ‘Kırmızı Mantolu Hanım’ diye tarif ettiği antepfıstığının sahibi var.

Epey mesafe alındı, zaten bunlar basına da aksetmişti. Ancak, bu yıl sonuna kadar yapılması planlanan bazı projelerin devreye girmesiyle daha da ileriye gidilmiş olacak.

 


Yerel yönetimler,
yerel kurumsal başkanlar

Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığı ile ilgili yaptıklarını, projelerini anlatırken bir ara sözü Bakan Başkan Şahin’e getirdi ve şöyle dedi:

Bakan Hanım Gaziantep için bir şans ise, antepfıstığı için iki şans

Bunu bilmiyordum, ilk kez Tiryakioğlu’dan dinledim. Antepfıstığı için tasarlananlar Şahin’in belediye başkanlığından çok önce başlamış. Şahin, Bakan iken bu projelere büyük destek vermiş.

Tiryakioğlu, “Ankara’ya gidiyorduk, kiminle görüşeceksek, Bakan Hanım altyapıyı hazırlıyor, biz toplantılara öyle katılıyorduk. Tarım Bakanlığı beni de tanıdıkları ve güvendikleri için önerilerimizi dikkate alıyorlardı. Biz hiçbir zaman ‘Ürünümüze destek verin’ diye gitmedik. Bunun hoş karşılanmayacağını, değerlendirilmeyeceğini biliyordum. Biz hep ayağı yere basan projelerle gittik. Yoksa, bu kadar hızlı çalışmamızın ve netice almamızın imkanı yoktu” diyor.

 

AK Parti iktidarı, son 6 ayı saymıyorum, asıl gücünü nereden alıyor biliyor musunuz?

İktidarın temelini oluşturan ve bütün yükünü çeken yerel yönetimlerden alıyor.

Buna bütün Türkiye’de verilecek en güzel ve önemli örnek ise Şahinbey Belediyesi’dir.

Şahinbey’e, ilçe belediyesi demek pek geçerli değil. Çünkü, yalnız nüfus itibariyle değil, bütçesi de çoğu Büyükşehir Belediyesinden daha büyük. Önceki senelerde biliyorum, Asım Bey’den ayıp olmasın, Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini geçmesin diye kendi bütçelerinde kısıntılar yaparlardı!

 

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu çok çalışkan bir insan. Sürekli vizyon projeleri üretiyorlar. Şeffaflıkları en takdir ettiğim yönleri. İletişim departmanları Gaziantep’in en iyisi. Dikkat edilirse, basında en çok haberi çıkan Şahinbey’dir. Her şeyi paylaşıyorlar.

Tabii, bunun gerisinde, diğer belediyeleri kıskandıracak  müthiş bir ekip çalışması var.

Başkan yardımcıları, Ali Aytek, Birol Ülger, Cuma Güzel (Soyadı ile müsamma bir insan), Dursun Gökbudak, Hüseyin Kılıç, Osman Durna, hepsini tanıyorum, büyük takım oyunu oynuyorlar. Başarılarının sırrı burada.

Kamuoyu belki tam bilmiyor ama Gaziantep’in kültür hayatına en büyük katkıyı Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu sağlıyor. Bunun bilinmesini istedim.

 

Şunu anlatmak istiyorum, yukarıda işler iyi gitmese de, yerel yönetimler, yerel kurumsal başkanlar, vizyonları ile, yaratıcılıkları ile, çalışkanlıkları ile  ülkenin tökezlemesini önlüyorlar. İşin gerçeği bu.

Mr. Pistachioman…