Antepli’nin rakibi kendisidir, Antepli’dir!..

YAYINLAMA: 16 Şubat 2016 / 18.00 | GÜNCELLEME: 16 Şubat 2016 / 18.00

Önemli bir sanayicimiz, “İran, Van De Wiele’in bir yıllık üretimini kapatmış” deyince halıcılarımız için endeşelenmedim değil!..

İran için “Geleceğin Çin’i” diyorlar.

Ambargonun gevşemesiyle İran’da müthiş bir hareketlenme var. Dünyanın yatırımcıları İran’a gidiyor, İran diasporasının belli bir zaman sürecinde bir trilyon dolarlık yatırım yapacağı iddia ediliyor.

 

Halı tezgahı deyince Van De Wiele markası akla gelir. Dünyanın en önemli halı tezgahları üreticisi olan Belçikalı bu firmanın İstanbul’da temsilciliği, Gaziantep’te de bir ofisi bulunuyor.

Geçen sene bir araştırma yapmışlar, Türkiye’de 1162 adet Van De Wiele tezgah varmış. Bunun yüzde 95’i, yani tahminen 1100 adedi Gaziantep’te faal durumdaymış. En iyi müşterileri de, dünyanın bir numaralı parça halı üreticisi Merinos.

 

Van De Wiele’in Türkiye temsilcisine, “Böyle bir yıllık üretiminizi İran’a sattıysanız, başımız dertte demektir! Bu işin hammaddesi, petrol türevi kendilerinde. Klasik halı dizaynında da dünyada kimse ellerine su dökemez. Para da bol. Bunlar halı işini elimizden alabilirler. Ne diyorsunuz?” dedim.

 

Aldığım yanıt çok ilginç! Temsilci Gaziantep’i o kadar iyi analiz etmiş ki, söyledikleri aynen bizi yansıtıyor! İşte söyledikleri:

1. Bir yıllık üretimimizi İran’a sattığımız doğru değil. Yok öyle bir şey. İran, ambargodan henüz kurtulmadı, kurtuluyor ama hala finans sorununu çözemediler. Bunun zaman alacağı anlaşılıyor.

2. Klasik desende çok iyiler ama dünya piyasası klasik desenleri pek tutmuyor. Zaten onlar iç piyasaya çalışmayı planlıyorlar.

3. En önemlisi de ne biliyor musunuz? Antep’in dünyadaki en büyük rakibi kendileridir, Antepliler’dir!

4. Antepliler, deliler gibi çalışıyorlar. Ama böylece dünyada büyük bir piyasa yarattılar.

5. Antepliler’i dünya piyasasından kimse silemez! Bu asla mümkün olmayacak bir iş. Çünkü Antepliler açık hesap çalışıyorlar. Mangal gibi yürekleri var. Böyle bir sisteme dünyada başkalarının ayak uydurması mümkün değil. Çok tecrübe sahibi oldular.

6. Kısacası ‘halı’ Antepliler’den sorulur.

 

Bunları dinlemek gerçekten insanın gururunu okşuyor.

Tekstil, kilim geçmişi olan bu kentin günün birinde dünyanın en büyük parça halı üreticisi olacağı söylenseydi, kim inanırdı?

Ama gerçek oldu.

Dünyanın en büyük halı tezgahı üreticisi firma Gaziantepli sanayicilere büyük saygı duyuyor, “Bu insanlar gerçekten müthiş insanlar” diyor.

 

Keşke bu halı üretimi başarımızın tarihi yazılabilse. Böyle bir şey yapılırsa bu Harvard Üniversitesi’nde ders olarak (Case study) okutulur. Başarımız tarihe geçer.

Sakın aklınıza ‘Halıcılar Odası’ gelmesin. Onlar bu gibi işlerin çok gerisindeler, başka kavramlarla meşguller.

Merinos, Kaşmir, Royal gibi öncü firmalar böyle bir şeye tevessül ederlerse Gaziantep’in adı literatüre geçer ki, bu şehrimiz için fevkalade önemlidir.

Antepli’nin rakibi kendisidir, Antepli’dir!..