Arkeolojide Gaziantep,gerçekten büyük gurur duyulacak bir kent

YAYINLAMA: 04 Temmuz 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2017 / 20.00

Yılmaz Özdil’in Pazar günkü “Sophia (Bilgelik), Episteme (Bilgi), Ennoia (Akıl), Arete (Erdem)” başlıklı yazısı önemliydi.
Efes Antik Kenti, 1893’ten beri 122 yıldır sürdürülen çabalar neticesinde 2015 yılında ‘UNESCO Dünya Kültür Listesi’ne girdi.

Gazetelerde görmüş olmalısınız, bu antik kent çeşitli sosyal toplantılar için kiraya veriliyormuş. Örneğin, antik tiyatro 70 bin lira, Celsus kütüphanesi 30 bin lira, liman caddesi 30 bin lira, Odeon 25 bin liraya kiraya veriliyormuş.
Bu dünyanın hiç bir yerinde asla kabul edilemez bir saçmalıktır. Eminim en kısa zamanda düzeltilecektir.

Çok uzun bir süredir Avusturyalılar tarafından kazılan Efes antik kentinin kazı başkanının adını hiç duydunuz mu? Tabiiki, konu ile ilgililerin dışındakileri kastediyorum. Hayır!
Efes’in sponsorların isimlerine baktım, hepsi Avusturyalı, hiç yerel sponsor yok.

Gelelim Karkamış’a…
Antepliler, Hititler’in bu önemli yerleşkesine sahip çıkıyorlar.
Buluntular, tarihin karanlığında kalan 700 yıllık bir devreyi de aydınlatmaya başladı. Çok ama çok önemli eserler çıkıyor.

Karkamış’a yerel yönetim samimiyetle sahip çıktı.
Büyükşehir, çok güzel bir kazı evi yaptırdı. Kazı ekibi burada ikamet ediyor. Buluntular buradaki depolarda muhafaza ediliyor.

Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu, kazılara ilk günden itibaren büyük destek verdi. Bu yıl 7’inci sezon. Desteğini, ilgisini ve samimiyetini hiç esirgemedi.
Yeşil Vadi’nin girişinde ilginç bir köprü varya, işte o Hitit tarzını sembolize ediyor ve çizimini Hitit arkeogları yaptı. Yani, Tahmazoğlu büyük projesi Yeşil Vadi’ye bile Karkamış’ın imajını kattı.

Türkiye’deki önemli kazılara başkanlık eden çoğu yabancı professor arkeologların hakettikleri ilgiyi görmediğini biliyorum.
Gaziantep hariç!..
Büyükşehir Belediye Başkanı Bakan Şahin, kazı başkanına ‘Fahri Hemşehri’lik ünvanı verdi. Bunun için özel toplantı yapıldı, kazı başkanı ve ekibi onore edildi.

Gelelim özel sektöre…
Burada da başka hiç bir antic kente nasip olmayan ilgi ve destek özel sector tarafından samimi duygularla veriliyor.
Abdülkadir Konukoğlu, Zeki Konukoğlu ve Adil Konukoğlu’nun katkılarını burada açıklamak etik olmaz. Ama bilinmelidir ki, tahminlerin çok üzerinde.

KormakA.Ş.’nin sahibi gerçek kültür dostu İsmail Özhelvacı’nın katkısı ve desteği kazı ekibinin her yıl yüzünü güldürüyor, işlerini moralle, şevkle yapmalarını sağlıyor.

Şuna lütfen inanın, Gaziantep’in turizmde geleceği fevkalade parlak. Diğerlerini saymıyorum, Karkamış ve Zeugma yeter de artar bile…
Gelecek sene bu değerli antik kentimiz Karkamış Arkeolojik Park olarak hizmet vereceği için çok ziyaretçisi olacaktır.
Bu antic kentlere ‘Dünya Gastronomi Kenti Gaziantep’i de eklersek, şehrimizin turizmde geleceğinin çok parlak olmasını tahmin etmek kehanet olmasa gerek.

Arkeolojide Gaziantep,gerçekten büyük gurur duyulacak bir kent