Mezar vade

YAYINLAMA: 23 Ağustos 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 23 Ağustos 2017 / 20.00

Türkiye’nin önde gelen17 sanayi şehrinin bankalara borcu 400 milyar lirayı veya kabaca 114 milyar dolar. Batık krediler ise bir yılda yüzde 18 artışla 14 milyar lira oldu.

Bu analiz Anadolu sanayi şehirlerinin kredi yükü altında kaldığı şeklinde değerlendiriliyor.
Gaziantep, bu 17 Anadolu sanayi şehri içinde borç sıralamasında Bursa’dan sonra 2. sırada geliyor.
Bursa’nın 63 milyar liralık kredi borcundan sonra bizim kredi borcumuzun da 46 milyar lira olduğu belirtiliyor. Yani, 13 milyar dolar kredi borcumuz var.
Aslında bu borç döndürülme yeteneğine sahipse önemli bir montan değil.

Gaziantep’in takipteki borçları, yani batık kredileri biraz yüksek, 1 milyar 757 milyon lira. Bunun az mı çok mu olduğuna Bursa’ya bakarak karar verelim.
Bursa’nın kredi borcu 63 milyar lira, batık kredileri 1 milyar 500 milyon lira. Ama Bursa’nın mevduatı 39.5 milyar lira iken bizimki ancak 15 milyar lira.

Gaziantep sanayisinin önemli sorunlarından biri, aynı işi yapan çok sayıda işyerinin bulunması. Çocuk bezi üreten bir fabrika varken, şimdi 11 fabrika olmuş. Halıcılığı zaten örnek vermeye gerek yok! 400 firmanın varlığından sözediliyor.
Bunun sonucu olarak da, karlılık asgari düzeye iniyor ve bu yetmezmiş gibi çok uzun vadelerle mal satılıyor.
“Mezar vade” denilen bir uygulama ile iki seneye varan vadeler yapılıyor.
Bunu yapanlar tabii ki keyiflerinden yapmıyor, çaresizlikten yapıyor!

Eskiden sanayiciler karsızlığı arsa rantı ile kapatırlardı. Şimdi o da kalmadı. Peki ne kaldı? Eziyet, yorgunluk, bıkkınlık, stres, sürekli düşünen asık suratlar...
Şimdi bir de şehrimize gelen Maliye Bakanlığı Müfettişleri ile Devlet Denetleme Kurulu Üyelerini ağırladığımızı söylersem, ben az diyeyim siz çok anlayın!

Antepli, daha doğrusu bu şehirde yaşayanlar, üretmesini, elini taşın altına koymasını seviyor. Çoğu çalışkan insanlar.
Ancak gözünün gördüğüne yatırım yapıyor. Teknolojiye, beceremem diye yatırımdan kaçınıyor. Oysa, ucuz iş gücü gerektiren sektörler sürekli Batı’dan Doğu’ya kayıyor.

Şunu da kabul etmeliyiz ki, Ortadoğu’nun kendine özgü kuralları var. İnsanların ömrü huzuru ve istikrarı beklemekle geçiyor. Bazen ortalık duruluyor, yatırım ortamının oluşmasının sevinci ne yazık ki fazla sürmüyor, akla gelmedik çatışmalar, karışıklıklar çıkıyor.
Bunun içindir ki bu bölgenin insanı serttir, hırçındır, menfaatına aşırı düşkündür.


Mezar vade