Tahmazoğlu

YAYINLAMA: 01 Aralık 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 01 Aralık 2017 / 20.00

Devlet kurumu, özel sektör, dernek, vakıf, aile ne olursa olsun…
Bütçe son derece önemlidir.
Bütçe sağlam temellere dayanmalı ve bütçe disiplinine özenle uyulmalıdır.
En küçük kurum, aile
Gideriniz eğer gelirinizden fazla olursa ne olur? Borçlanmak zorunda kalırsnız. Borç sizi nereye götürür? Bu soruya yanıt bile vermek istemem!
Borç yiğidin kamçısıdır’ deyişini de tasvip etmem.

Gaziantep’in bütün belediyeleri bütçelerini açıkladı. Küçük bütçeli belediyeleri bir kenara bırakırsak, dev bütçeli belediyeler arasında Şahinbey’i ayırmamız ve çok özel bir yere koymamız lazım.
Şahinbey’in milyar liraya yakın (eski katrilyon) bütçesi var. Geliri ile gideri denk. Yani, sağlam bir bütçe. Daha da önemlisi bütçe disiplinine müthiş uyuyorlar.
Şahinbey’in bütçesi yıllardır böyle. İnanılır gibi değil! Nereden biliyorsun diye sorabilecekler için yanıt çok basit: Borçları yok!

Şahinbey’in bütçesi diğer ilçe bütçesinin neredeyse iki misli ama daha da önemlisi diğer ilçe bütçeyi yaparken, bu bütçe en az yüzde 30 dengesiz diyebiliyor. Yani, harcaması gelirinden yüzde 30 daha fazla olacak. Tabii yılın ilerleyen aylarında daha da açık vermezse!..

Kaynak yaratmak öyle kolay bir şey değil.
Vizyon sahibi olacaksın. Çok çalışacaksın. Çok iyi bir ekibin olacak. Ve de…
İyi çalışan bir kafaya sahip olacaksın.

Vizyon insanı olmak’ tabirini çok kullanıyoruz. Bunu biraz açmak istiyorum.
Vizyon, kelime anlamı olarak, ‘geleceği düşünmek ve tasarlamak’, ‘düşlerle gerçekleri dengeleyebilme ve kurgulayabilme’ şeklinde ifade edilebilir.
Vizyon sahibi insan, aynı zamanda bir eylem insanıdır. Nereye varmak istediğini bilir ve varmak istediği noktaya doğru hareket halindedir.
Vizyoner insan bir ilke insanıdır; kendini sürekli yeniler ve geliştirir.
Vizyon sahibi insan, başkalarının planına dahil olmaz. Onun ilke ve değerleriyle yoğrulmuş kendine has planları vardır. O varoluş gayesinin farkındadır ve başka gayelere gönül bağlamaz.

Biraz uzun oldu ama, bu tabirin ne anlama geldiğini sarih bir şekilde anlatmak istedim. Zira hakkında ‘vizyoner’ yazılan herkes vizyoner değildir. Yukarıdaki tarife uyuyorsa ‘vizyoner’dir.

Nereden neye geldik!
Ama Sezar’ın hakkını Sezar’a vermezsek, çok çalışan, sorumluluk alan vizyoner insanları cesaretlendirmezsek hizmet alamayız.
Hizmet edeni teşvik etmek, alenen dillendirmek hizmet alan herkesin görevi olmalıdır.



Kırk yaşın üzerindeki bütün arkadaşlarıma

Biz; ailemizi, büyüklerimizi anlayan ve onların sözünü dinleyen son nesiliz.
Aynı zamanda çocuklarını anlayan ve dinleyen son kuşağız.
Biz özel insanlar değiliz, ama son kullanma tarihi yakın bir jenerasyonuz!..
Yabancı bir kaynaktan aldığım bu resmi ve alt yazısını tercüme ederek köşeme alma sebebim, hemen bütün arkadaşlarımdan çocukları için gelen yakınmalar…
Zaman değişti, çocuklar da değişti, ama değişmeyen benim arkadaşlarım!

Tahmazoğlu