ABD, Antep ve demokrasi

YAYINLAMA: 22 Aralık 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 22 Aralık 2017 / 20.00

ABD Başkanı Trump:
"Yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar para alıyorlar, daha sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Bu oyları izliyoruz. Bırakın bize karşı oy kullansınlar. Paramız bize kalır. Umrumuzda değil."

Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı kabul edildi. 128 ülke kabul, 9 ülke ret, 35 ülke çekimser oy kullandı.

Oylama sonucu şunu gösterdi: Dünyanın bir numaralı devleti ABD’nin Başkanı Donald Trump’ı kimse takmadı.
Doğrusu böyle olmalıydı. Ama benim aşağıda yazdıklarım da gerçek!

Çok değerli bilim adamı Ömer Asım Aksoy’un ‘Gaziantep Ağzı’ adlı eserinin II. Cildi ‘Deyimler, Meşhur Sözler, Atasözleri, Dualar, Beddualar’ kitabında yalnız Anteplilerin kullandığı şu deyişi hatırlatmak istiyorum: (Sayfa 145)
Kucağında oturup, sakalını yolmak’
Bir kimsenin koruduğu şahsın, o kimsenin zararına çalışması.
(Bu açıklamayı da aynı kitaptan aldım.)

Nasıl ama?
Cuk, oturuyor, değil mi?
Hem gucamızda oturuy, hem sahalımızı yoluy…” demez miyiz?

Bu deyiş dünyada başka hiçbir ülkede veya şehirde yok. Benzer deyişler var, ‘Besle kargayı oysun gözünü’ gibi ama asla bizim deyişimize uymaz!

Diyeceğim o ki, Trump’ı hemen idam sehpasına göndermeyin. Empati yapın!
Elinizi vicdanınıza koyun! Antep’te durum başka mı?
Efendi olup söz dinlerseniz karlı çıkarsınız!! Burada da sistem Amerika’daki gibi çalışıyor!

Ama diyebilirsiniz ki, bizimkiler küçük menfaatler, Amerika’nın ki koskoca devletler arası siyaset olayı, dolarla ülkeleri satın almaya çalışıyor!
Olur mu öyle şey, küçük veya büyük ne farkeder, önemli olan demokrasinin erdemine inanmak.

Bir hatırlatma yapayım, sonra eski başkan Jimmy Carter’ın kelamı ile bitireyim.
Irak’ı işgal ederlerken ne demişlerdi:
Biz Irak’a demokrasiyi getirmek için bu operasyonu yapıyoruz”.

"Dünyanın önde gelen barış şampiyonu ve dünyanın önde gelen savaş silah tedarikçisi olamayız".




Avrupa’nın 2018’deki en etkili kişileri



Son üç yıldır dünya siyasetinin çehresini önemli ölçüde etkileyeceği düşünülen isimlerin belirli bir metodolojiyle belirlenen POLITICO 28 - 2018 listesi açıklandı. İyi Parti Başkanı Meral Akşener de listede bulunuyor.

ABD’li yayın kuruluşu POLITICO tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu siyasi liderler, iş dünyası liderleri, sanatçı ve yazarlar listesine bu yıl Türkiye’den Meral Akşener 13. sırada girdi.

28 farklı ülkeden 18 erkek ve 10 kadının yer aldığı listedeki kişilerin 2018 yılı boyunca yakından izlenmesi gerektiği, bu kişilerin dünyayı şekillendirecek isimler olduğu belirtiliyor.

Meral Akşener’i “Kurnaz Ulusalcı” alt başlığıyla tasvir eden POLITICO, Milliyetçi Hareket Partisi eski vekilinin neden dünya siyaseti için bu kadar önem arz ettiğini ise şu ifadelerle açıklıyor:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her zamankinden daha otoriter ve ülkenin muhalefet liderleri Erdoğan’ı karşısında yetersiz. Laikler Erdoğan’ın seçmenlerini yenemiyor. Halkların Demokratik Partisi eş başkanları hapiste. Ve aşırı sağ parti de Erdoğan’ın tarafını tutuyor. Eski politikacı Meral Akşener’in yeni kurduğu İyi Parti ise Türkiye’nin muhalefetini yeniden canlandıracak – ve cumhurbaşkanının siyasi nüfuzuna büyük bir tehdit oluşturacak.”

ABD, Antep ve demokrasi