Halıcılarımız Almanya’da…

YAYINLAMA: 15 Ocak 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 15 Ocak 2018 / 20.00

Dünyanın en büyük halı ve yer açkıları fuarı Domotex, her sene Almanya’nın Hannover kentinde Ocak ayında yapılır.
Bu sene de 12-15 Ocak tarihlerinde 60 ülkeden 1,615 firmanın katılımı ile rekor kırarak yapıldı.
Türkiye’den katılan 160 firmanın 83’ü Antepli.
Bu fuara geçen sene 100’ü aşkın ülkeden 54 bin 529 meslek erbabı halıcı/tüccar katılmış. Bu rakamın bu sene artması bekleniyor.

Her sene fuarı internetten izler uzun yazardım. Bu sene buna gerek kalmadı. Fuara katılan gazeteci Ali Babat, Hannover izenimlerini dün Hürriyet gazetesi, Çukurova/Gap ekinde, neredeyse tam sayfa çok nefis yazmış. Internetten bulup okuyabilirsiniz.
Domotex Gaziantep ise bu sene 24-27 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Konu açılmışken…
2017 halı ihracatımız 1.5 milyar doların biraz altında gerçekleşti. Oysa hakkımız bu rakamın çok üstünde olmalıydı. Ancak Antepli’nin aşırı hırsı, sınır tanımayan muhterisliği buna hiçbir zaman imkan vermeyecek!

Dünyada gezmedik yer, çalmadık kapı bırakmayan halıcılarımızın aşırı rekabeti halı fiyatını aşağı çekmesi bir yana, inanılması zor, 2 yıllık vadeden söz ediliyor. (Yazı ile iki yıl!)
Bu şartlarda para kazanmak da haliyle pek güç oluyor!

İlk PP ipliği yapan Gülsan olmuştu. Merhum Naci Ağabey (Topçuoğlu) bir fuar dönüşü bana PP’den bahsedip Gaziantep’te üretmeyi düşündüğünü anlattıktan sonra benim de görüşümü bilmek istemişti.
O sıralar Gaziantep’te bir ilk olan çok kaliteli Zeugma adıyla aylık bir dergi çıkarıyorduk. Derginin arka kapağına güzel bir tasarımla ‘Dünya Premieri PP İplik’ reklamı koymuştuk. Sürpriz yapmak istemiştik.
Naci Ağabey arayıp, “Durun hele, daha yapmadık ki, bu nereden çıktı!..” diye hem sitem etmişti, hem de sanki kararsızlığında pozitif etki yapmıştık…

Nihayetinde üretime geçti ve çok da başarılı oldu.
Ama burada anlatmak istediğim ilginç bir şey var.
Gülsan ipliği üretiyor, dev bir firma da halı dokuyor, bütün dünyaya satıyordu. Aralarında güzel bir işbirliği oluşmuştu.
Ama işte burası Antep!
O firma alttan alta, çaktırmadan PP iplik fabrikası kurup sürpriz bir şekilde Gülsan’dan iplik almayı kesince, tahmin edeceğiniz gibi Gülsan da halı fabrikası kurdu.
Ve bugüne gelindi…

Birbirine bakarak iş yapmak; ustasını almak, içeriden bilgi sızdırmak, müşteri portföyünü ele geçirmek gibi fantaziler dünyada en çok Antep’te olmaktadır.
Bu nedenledir ki, Türkiye’de üretilen falanca ürünün yüzde 70’i, diğer ürünün yüzde 80’i, bir başkasının yüzde 75’i Gaziantep’te üretilmektedir diye istatistikleri okuyunca bu satırlar aklınıza gelsin. Bu kesinlikle doğru bir şey olmadığı gibi iyi de değil. Madem yatırım yapıyorsun, para harcıyorsun, elini taşın altına koyuyorsun, neden başkasının yaptığına, piyasasına ortak oluyorsun, değişik bir şey yapsana!..

Böyle geldi, böyle gidecek… Ama nereye kadar!







İstanbul’da deprem! Sebebi Halil Usta!..

Kebapçı Halil Usta İstanbul’u salladı, deprem yarattı!..
İstanbul Teknik Üniversitesi, Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremi için tarih vermiş: 27 yıl sonra!..
Oysa, bilseydi ki Halil Usta İstanbul’a geliyor, ‘yarın deprem oluyor’ der, doğru da tahmin yapmış olurdu!..

İstanbul’da Kanyon AVM’nin içindeki ünlü Escale restoran 13-14 Ocak tarihlerinde bizim Halil Usta’yı İstanbul’a davet ederek bir proje kapsamında Antep’in lezzetlerini sunmak istemiş.
Antep’e gidip bu lezzetleri unutamayanlar veya duymuş ama hiç tatmamış olanlar için Halil Usta ve ekibi iki gün boyunca, ayvalı cevizli lahmacun, sarımsaklı lahmacun, kuşbaşı, küşleme, simit kebabı, baharatlı küşleme, kare baklava ve havuç dilimi gibi Gaziantep mutfağına özgü lezzetler sunmuş.



Kelimenin tam manası ile yer yerinden oynamış, sosyal medyada deprem olmuş! Herkes bu lezzetlerden, Halil Usta’dan bahsediyormuş.
200 kişilik restoran için ilk gün mecburen 500, ikinci gün mecburen 600 kişilik rezervasyon kabul edilmiş.
Yazılanları okuyorum, inanamıyorum, bu insanlar çıldırmış diyorum!..

Bilmiyordum, geçen gün misafirlerimle gittiğim Halil Usta’nın baklava da satmaya başladığını görünce şaşırdım! Halil Usta’ya sorunca, “3 ay önce başladık” dedi.
Değişik buldum. Yapış yapış değil, daha az şekerli, bana ayrı bir tat verdi.
Ancak, yanımdaki arkadaşlarım, baklavada hamur kokusu aldıkladıklarını söylediler.
Bunun yanında etten de pek memnun kalmadıklarını ifade ettiler.


Halıcılarımız Almanya’da…