Dolar, komplo ve gerçek!..

YAYINLAMA: 18 Mayıs 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2018 / 20.00

T.C. Merkez Bankası eski Guvernörü, İYİ Parti
kurucularından Durmuş Yılmaz, önceki gün şöyle bir açıklama yaptı demiyeyim de, yorum yaptı demek daha doğru olacak!

“İnanç kısmı var, samimiyet kısmı var, fakat öbür taraftan bir de popülizm ve iç piyasaya yönelik alıcısı olan bir kesim olduğu için verilmek istenen bir mesaj var. Fakat bu son derece tehlikeli. Bildiğiniz gibi 7 Haziran 2015 seçimleri ile Kasım 2015 seçimleri arasında ülkemizde terörde bir tırmanış oldu. Bu tırmanışın sonucunda ilgililer siyasetçiler dediler ki, “Bunlar bize yarıyor bizim oyumuz artıyor’ dediler. Çünkü bu olaylarla topluma korku salındı ve bunun sonucunda insanlar ‘istikrar önemlidir’ noktasına geldiler ve dolayısıyla oylar ‘istikrar’ etrafında konsolide edildi. Elimde bir kanıt yok, delil yok ama bugün de böyle bir şey görüyorum. Bugün söylenen bu sorumsuzca kurumlara olan saldırı, ‘para politikasında daha fazla söz sahibi olacağım, ben yöneteceğim’ vs denmesi tamamen bilim dışı veya rastgele söylenmiş sözler değil. Aynen 7 Haziran-1 Kasım arasındaki olaylarda, oylar nasıl konsolide edildiyse bugün de bu tür söylemlerle, döviz kurlarındaki sıkıntılarla ve onun yarattığı işsizlik vs hepsi, öyle zannediyorum aynı yöntem uygulanarak bir siyasi proje uygulanıyor döviz kuru üzerinden. Türk halkı gerçekten çok borçlu. 100 lira geliri olanın 55-56 lira borcu var. İnsanların evleri, arabaları krediyle alındığı için bu düzen bozulursa elimizdekiler gider korkusu yayılarak kurda bu tip hareketler bilinçli olarak yapıyor gibi geliyor bana.”

Kendi düşüncemi söylemeden önce bazı rakamlar vereyim.
Amerika’nın GDP’si, (Yatırımlar+Devlet Yatırımları+Net İhracat ‘İhracat-İthalat’) yani gayrisafi milli hasılası 18.7 trilyon dolar. Çin’in ise 11.2 trilyon dolar.
Amerika’nın bu rakam içindeki bizim anladığımız üretim, yani imalat girdisi 5 trilyon dolar.

Bize anlatılanlar; Trump gereksiz bir adam, kaba, çoğu şeyi anlamıyor, bugün seçim olsa sepetlenir gibi hep olumsuz şeyler.
Ama gerçek öyle değil. Amerikan ekonomisinden gelen olumlu ekonomik veriler, Fed'in bu yıl dört kez faiz artırma beklentilerinin güçlenmesi, doları güçlendiriyor.
HSBC dördüncü çeyrek için Euro/Dolar tahminini 1.25’ten 1.15’e indirdi.
Hatırlayın, Euro/Dolar 1.45 idi!

Obama zamanındaki zayıf dolar Trump’la birlikte güçlendi ve gücünü de artırıyor, işsizlik azalıyor. Silah satışladı patladı. Yani, Amerika’yı doğru okumak lazım.
Bize gelince…
İki rakam vereyim.
Gaziantep’in bu seneki 4 aylık ihracat rakamı: 2 milyar 238 milyon 660 bin dolar.
Dört sene önce, 2014’te bu rakam: 2 milyar 216 milyon 561 bin dolardı.
Yani aradaki fark, 22 milyon dolar. Başka söze gerek var mı?
Ben özellikle Gaziantep’in rakamlarını verdim. Türkiye’nin rakamları da aşağı yukarı böyle.
Türkiye’nin turizm gelirleri de epey azaldı.
Döviz kazandırıcı kaynaklarımız, gördüğünüz gibi artmıyor.

Gelelim demek istediğime…
Durmuş Yılmaz’ın komplo teorileri yukarıdaki/aşağıdaki rakamların ışığı altında pek gerçekçi gözükmüyor.
Dolar paritesinin gerçeği Türkiye ekonomisindeki daralma ile ilgili.

Bir de çok değer verdiğim saygın ekonomist Mahfi Eğilmez’in söylediklerine bakalım.

Bir yıl içinde vadesi gelecek dövizli ödemeler toplamı rakamları, “186 milyar USD + 55 milyar USD cari açık = 1 yıl içinde bulunması gereken dış finansman tutarı = 241 milyar USD.

Türkiye’yi yeniden yatırım yapılabilir duruma getirmemiz gerekiyor.


Dolar, komplo ve gerçek!..