ATA SPORU

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bazı spor dalları vardır onlara ata sporu deriz . Bunlardan en başta geleni güreş sporudur. Tabii biz güreş deyince, minderde kural ve kaidelerle tırpanlanmış bir spor dalını anlarız. Aslında güreş tarihe dayalı bir spor dalıdır. Hatta Tevratt’a Yakub’un tanrı Yehova ile güreş tuttuğu söylemi vardır. Ancak bu doğru mudur, bunu bilmemekteyim.
Bütün Türk boylarında güreş tutmanın, bir idman usulü olduğu söylenir. Orta Asya’dan başlayarak Osmanlı dönemlerinde güreş sporuna gerekli ilgi verildiği, hatta gösteriler için Hasan Pehlivan bölüğünün bu konuda kurulduğu kayıtlıdır.

Sultan IV. Murat ve Abdülaziz dönemlerinde bütün güreş müsabakaları padişahın huzurunda yapılmıştır. Bu dönemlerde cihan pehlivanları yetişmiş Koca Yusuf, Adalı Halil, Nurullah Filiz, Kurtdereli Mehmet ve Kara Ahmet ile Kel Aliço, Hergeleci İbrahim,Tophaneli Yusuf ve Çolak Molla Mumin dönemlerinde Türk pehlivanları bütün dünyada anılmaktaydı.

Ancak bugünlerde güreş müsabakalarını seyrederken üzülüyorum. Bir birini itip kakan iki adamın bu itişmelerini seyretmek bile insana azap vermektedir. Çocukluğumda 1950’li senelerde Ankara büyük sinemada iki ülke güreşçilerinin yaptığı müsabakaları seyretmiştim. Neden büyük sinemada bu karşılaşmalar yapıldı onu pek hatırlamıyorum, ancak kapalı spor salonu olmadığından olsa gerek diye düşünmekteyim.

O tarihlerde devreler 4 er dakikalık, 3 devre güreş tutulurdu. Kondüsyonu iyi olan güreşci oyundan galip çıkardı. O tarihte çok güçlü olan Türk güreş sporu, uluslararası kaidelerin konulmasında söz sahibi idi. Fakat her konuda olduğu gibi bu spor dalında ülke olarak zayıflayınca, kuralları başkaları dikte etmeye başladı. Bir başka faktör değişik spor dalları güreşten daha fazla taraftar toplayınca, güreş sporumuz önemini kaybetmeye mahkum oldu.

Bir başka ATA sporu ise Cirit ile oynanan oyunlardır. Cirit sporunun Orta Asya ve Anadolu’da oynanan şekli ile Olimpiyatlarda oynanan şeklinin değişik olduğunu biliriz. Orta Asya ve Anadolu’da at üzerinde oynanan ve rakiplerini ciritle vurmaya yönelik bu Ata sporumuzun, daha çok biniciliği öne alan bir spor olduğu malumdur. Olimpiyatlarda oynanan Cirit ise belirlenen bir açıda bir daireden fırlatılan ciriti en uzağa kimin göndereceğinin müsabakasıdır. Ciritin mümkün olduğu kadar işaretlenen sahanın içinde kalması ve en uzağa atılması gerekir.

Yaşadığımız bu hafta başında adli yılda başladı. Devletin en üst kademeleri bu açılışta hazırdı. Ne de olsa Atatürk ün söylemi içinde ‘’ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR’’ sözleri, bir ülkenin varoluşunun dayandığı ana kaide olan ADALET'i anlatır. Bu gerçeğin olmadığı yerde hür yaşamın olması mümkün değildir. Açılış konuşmalarının içinde Yargıtay Başkanı Sayın CİRİT konuşmasında şu cümleyi kurdu: Kararı verecek tek ve mutlak güç, bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir” Sayın Cirit’in bu sözlerini bir temenni olarak mı algılamamız gerekir, yoksa olmasını istediği bir düzen olarak mı anlamamız gerekir diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

ATA SPORU