Eko

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Toplum her konuda bilgi edinmek için çok çalışır. Toplumun bazı kesimlerini bir konu fazla ilgilendirmez. O da Ekonomi’dir. Beni çok ilgilendirir, çünki her akşam , kimi zamanda her sabah, haber izlerken birilerinin çıkıp rakamlarla beni aldatmasına çok üzülürüm. Hani Sayın Portakal’ın ‘ Aklımla alay etmeyin ‘ dediği gibi, ben de rakamlarda boğulup alay edilmekten hiç hoşlanmam. Türkiye de telaffuz edilen rakamlarla uluslar arası platformda telaffuz edilen rakamlar arasında fark olunca, doğru olanı kabul ederim. Rakamlarda oyun oynamayı çok seven Damat beyin söylediği cümle tanrının tekliği bile olsa, inanasım gelmemekte. Biz bu idare edenlere layik değiliz demekteyiz.

Ekranlarda bazı programları tesadüfen, kimilerini de bizzat seyrederim. Toplumun büyük bir kesitinin resmini çizebilecek kadar şeffaf bir yarışma programı olan “Kim Milyoner Olmak İster” programını nefesimi tutarak izlerim. Yetişen neslin bilgi konusunda ne kadar düşük profilli olduğunu görmekteyim. Fizik lisans mezunu bir yarışmacıya Samsun’dan Trabzon’a giderken hangi şehirlerden geçilir, sorusuna verilen Amasya- Tokat cevabını, yarışmacının coğrafya hocasının duymadığına inanmaktayım. Yoksa ekrana gelip yarışmacıyı kıyasıya döverdi diye düşünmekteyim.

Buna benzer o kadar çok soru bulunmakta ki; bunlara bakarak yeni nesil toplumun ne kadar “okumuş cahil” olduğuna anlamaktayım. Bu örnekleri çoğaltmak işten bile değil. Bu insanlara Türkiye ekonomisi hakkında ekranlardan bol miktarda gerçek dışı rakamlarla ülkemizin Habeşistan’a doğru gittiğini söylesiniz, kayıtsız inanacak bu insanlar.

Uluslararası bir raporda dünya ülkelerinde Demokrası ve Ekonomi konusunda sıralama yapılmış ve en üst sırada Norveç‘i görmekteyiz. Ondan sonra Izlanda gelmekte. Bunları İsveç, Danimarka ve İrlanda takip etmekte. Sivil hürriyetlerin en yüksek olduğu ülkeler bunlar. Seçimlerin şaibesiz olduğu ülkeler de bunlar. 14 üncü sırada bulunan Ispanya’dan sonra demokrasi, kusurlu olarak ifade edilmekte. Bu sıralamada 19’uncu sırada Güney Kıbrıs bulunmakta. Yunanistan’da 20’inci sırayı almakta. Türkiye Avrupa sıralamasında Yunanistan’dan sonra 21 olarak sonuncu, dünya sıralamasında ise 110’uncu sırada yer almakta.

Raporda Türkiye’deki rejim hakkında demokrasi dememekte ,‘HYBRID’, yani melez olarak nitelemekte. Biz kendimizi nasıl tarif edersek edelim, esas olan bizi onların nasıl gördükleri önemli olduğuna inanmaktayım. Politik kültür notu olarak Demokraside ileri ülkelerin 8.9 veya 9.2 gibi verilen değerleri, bizde 5 olarak gösterilmekte. Türkiye’de, politik kültürün diğer ülkelere nazaran çok daha zayıf olduğunu raporda belirtilmiş, seçim neticeleri hakkında güvenilirliği 4.5 olarak notlandırılması, diğer ülkelerin 8-9 notu yanında ikmale kalmış talebe gibi gözükmekte.

Ancak bu her sene Ocak ayında ilan edilen değerlendirmede senelerdir doğru olmayan bir tek rakam görmedim. Ülkemizde her seçimde sandık ve oylardaki sayımda bir şaibe yaşandığından, Demokrasi konusunda daha çok fırın ekmek yenmesi gerektiğine inanırım diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Eko