Yine Turizm...

YAYINLAMA: 28 Mayıs 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2019 / 20.00


 

Gaziantep’in geleceğini turizmde gördüğüm için her fırsatta bu konuyu gündeme getiriyorum.

Yalnız kurumsal teşebbüsler değil, bireysel çabalar da fevkalade önemlidir. Bugün size böyle bir turizm gönüllüsünden söz etmek istiyorum.  Salih Mumcuoğlu, benim sevip taktir ettiğim bir turizmci. İşte bana gönderdiği iki mesaj!

 

“Aykut Bey merhaba! Geçen hafta bir kongre nedeniyle gittiğim Ankara’daki Japonya Büyükelçiliğini ziyaret edip Kültür Dairesi Başkanı Sayın Nippashi ile görüşerek kentimizde Japon turistleri ağırlamak istediğimizi ilettim, çok faydalı bir görüşme oldu.”

 


 

“Ace of M.I.C.E istanbul Convention Center de hem Gaziantep’i hem de Turkiye’yi temsil ederek Vietnamlıları Gaziantep’e davet ettim.”

 

“Aykut Bey merhaba! Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen Çinli seyahat acentelerinin değerli mensuplarını ağırladım. Çin müziği eşliğinde akşam yemeğinde Gaziantepimizin dünyaca ünlü yemeklerini tattırdım. Özellikle Uzakdoğululara farkındalık ve  unutulmaz anlar yaşatmak kentimize gelecek yabancı turistlerin önünü açacaktır.”

 


 

Bahar aylarında konferanslar, fuarlar oluyor ve oteller doluyor. Ancak bu işi yıl boyunca sürdürmek için turiste, özellikle yabancı turiste ihtiyacımız var.

Antep’e yabancı turist gelmiyor! Neden? Terörden dolayı! Ama Türkiye’nin diğer yörelerine gidiyorlar. Bizim burada terör olayları yok. Neden buraya da gelmesinler. İşte bunun için bireysel çabalar da çok önemli.

 


 

Zeugma’ya gelen turist sayısı hala beklediğimiz düzeyde değil. Böyle bir müzenin daha çok ziyaretçisi olmalı. Şunu kabul etmeliyiz ki, başarılı tanıtım yapılamıyor! Bu konunun profesyonelce ele alınması gerekir.

 

 

 

 

Çin ve turizm!..

 

Uluslararası pazar araştırma kuruluşu ‘Euromonitor International’in bir araştırmasına göre 2030 yılında Çin’i ziyaret etmesi beklenen turist sayısı 127 milyonu bulması, turizm gelirinin ise 2 trilyon 600 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. 

 

Buna göre Çin, dünyanın en fazla turist çeken ülkesi Fransa’yı geçmiş olacak. Aynı yıl Fransa için öngörülen turist sayısının 126 milyon, Türkiye için de 64 milyon olması bekleniyor.

 

Turizmde tüm dünyadaki yeni yükseliş korunmuş doğal ve kültürel doku.

Dağını-taşını, deresini-yamacını, ağacını-kuşunu koruyabilen, mimariden müziğe, yeme-içmeden tarım kültürüne kadar yerel değerlere sahip çıkan ülkeler bu pazardan en büyük payı alacaklar.

 

Burada beni turist sayısından çok ülkeye giren dolarlar ilgilendiriyor.

Çin’e 127 milyon turist giderken bize yarısı gelecek! Çok iyi!

Çin’e turistler 2.6 trilyon dolar götürürken bize yarısı mı gelecek? Şakası bile güzel!..

Yani mesele yalnız turist sayısında değil, asıl mesele turistin ülkemize bırakacağı dolarlar…

 

 

 

Yine Turizm...