Muammer Güler (III)

YAYINLAMA: 03 Şubat 2013 / 18.00 | GÜNCELLEME: 03 Şubat 2013 / 18.00

Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sabah Gazetesi’ndeki haberde Muammer Güler tam 13 sene önce işte Gaziantep’te bunların mutlaka olmasını istemiş. Okuyun bakalım, olmuş mu?

 

Öncelikli sorun su ve raylı sistem

Vali Muammer Güler, Gaziantep’in hızla gelişen bir kent olduğunu belirterek, acil gereksinim olan yatırımların, mutlaka tamamlanıp hizmete sokulması gerektiğini söyledi. Güler, Gaziantep’ten ayrılmadan önce düzenlediği basın toplantısında yapılması gereken acil hizmetleri başlıklar halinde açıkladı. Gaziantep için son derece önemli olan otobanın tamamlanarak hizmete girmesi ve kültür hazinesi Zeugma’dan sonra yoğun araç trafiğinin yaşandığı Nizip yolunun mutlaka genişletilmesi, GAP’ın ticaret merkezi olan Gaziantep ve bölge için önemli olan havalimanı inşaatının en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini söyledi. Güler konuşmasına şöyle devam etti:

Raylı sistem şart

“Çevre yolu en kısa zamanda tamamlanıp hizmete girmeli. İlk etapta 70 bin dönüm arazinin sulanacağı Karkamış ve Birecik Barajları yöre için önemli olup, en kısa zamanda sulama amaçlı kısmı faaliyete geçirilmeli, kent içme suyu projesi için gerekli olan ödenek derhal temin edilmeli. Doğalgaz ile ilgili gerekli çalışma tamamlanmalı. Toplu konut alanları genişletilmeli. Ulaşım sorunu çözümlenip raylı sisteme mutlaka geçilmeli. Otopark önemli bir ihtiyaç durumunda kent merkezinde yaşanan otopark sorunu çözümlenmeli.

Çevre Dostu 2000 projesi

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Çevre Dostu 2000 Projesi desteklenmeli. 100. Yıl Kültür Parkı Gaziantep için önemli bir park olup, kalan kısmı mutlaka tamamlanmalı. Hayvanat Bahçesi, arıtma ve katı atık tesisleri mutlaka tamamlanmalı. Enerji sorununun çözümlenmesi ve Meslek Yüksek Okulu’nun açılması için gerekli girişimler yapılmalı. Serbest Bölge’nin Gaziantep açısından önemi büyüktür, desteklenmeli ve büyümesi için gereken yapılmalı. Modern kent için acil ihtiyaç olan et hali, hayvan pazarı gibi projeler mutlaka tamamlanmalı.

Güzel Sanatlar Lisesi açılmalı. Gaziantep’e ikinci bir Çocuk Hastanesi yapılmalı. Kanser ve Acil Trafik Hastaneleri için gerekli olan kaynak ve destek mutlaka sağlanmalı, hizmete girmeli. Bu iki hastane son derece önemli.

Kültür Sitesi ve Mozaik Müzesi şart.

 

Köy alt yapısında örnek kent

Vali Güler, Gaziantep’te 5 yılda 2 bin 500 kilometre köy yolunun asfaltlandığını da belirterek, 170 köyde kanalizasyon çalışması yapıldığını, köy altyapısında Gaziantep’in Türkiye’de örnek seviyeye geldiğini söyledi. Güler, Zeugma’nın Gaziantep için önemli bir turizm kaynağı ve 5. Organize Sanayisi olduğunu belirterek, aynı şekilde kalenin de 6. Organize Sanayi Bölgesi olduğu kaydetti.

 

Şaşırtıcı değil mi?

Neyi işaret ettiyse, neyin yapılmasını istediyse, hepsi eksiksiz yerine getirilmiş. 

Bence Türkiye’de iki ilin hakkını vererek valiliğini yapmak son derece zor. İstanbul, bir Türkiye’ye bedel. Sanki bir devlet gibi. Burayı yöneten bir kimsenin son derece yetenekli olması gerekir. Üstte iktidar, altta halk, karşıda canavar medya! Her gün, her saat denge kuracaksınız. Hiç yanlış yapma hakkınız yok. Vali Güler, tam 7 koca sene bu işi başarıyla yürüttü.

Diğer zor bir vilayet Gaziantep! Bu şehirde insanlar maskeleriyle yaşar. (Bu tabir bana ait değil. Daha önce yazmıştım, şehrimizde görev yapmış bir emniyet müdürüne ait.) Devletle, devletin imkanlarıyla iç içe yaşamak ister. İstekleri yerine getirilmeyince vaveyla kopartmaya, şikayete hazırdırlar. Ne verirseniz verin, memnun etmek kolay değildir! Maskenin altı görünmediği için burada, bu dinamik yapıda yöneticilik çok zordur. Güler, “6 yıllık İl Genel Meclisi kararlarında ittifakla alınmayan tek karar yok, 6 ayrı siyasi parti olmasına rağmen” diyor. İşte Gaziantep başarısının sırrı burada. Bu önemli Ortadoğu kentinde hem dengeyi kurmak ve hem de önemli hizmetler vermek inanın çok zordur. Güler, Gaziantep’te en uzun süre kalan vali oldu, tam 6 sene. Bu da her şeyi anlatmaya yeter.

 

Güler, Kayseri valisi iken Gaziantep’e atanınca Kayseri’den kendisini arayan ilk gazete Sabah olmuştu. Tanışıklığımız öyle başlamıştı. Gaziantep’e geldikten bir ay sonra kendisini arayarak, “Amerika Büyükelçisi onuruna yarın akşam bir yemek veriyorum, siz de teşrif ederseniz memnun olurum” dedim. “Siz beni hangi sıfatla böyle önemli bir yemeğe davet ediyorsunuz?” gibisinden bir cevap verince, huyunu suyunu da bilemediğimiz için ne cevap vereceğimi bilemedim. Kabul etmedi. Tesadüfe bakın ki, ertesi gün Tuğcan Otel’de Büyükelçi ve ailesi ile yemek yerken Vali Güler de başka bir masada yemek için gelmişti. Ama rahat edemedi ki kısa bir süre sonra bütün masa kalkıp gitti! Ama, daha sonra bizi tanıyınca çok iyi dost olduk. Bunu dün okuduğunuz röportajda da zaten söylüyor.

 

Güler, Gaziantep’te çok sevilen bir insan. Gaziantep’ten milletvekili adayı olsaydı, AK Parti’nin oylarını artırırdı. Aslında bir önceki seçimde aday olacağını tahmin ediyorduk, hatta kendisi ile de telefonda konuşmuştuk, ama Başbakan böyle uygun bulmuş olmalı ki müsteşarlık ertesinde milletvekili ve bakan oldu.

Çok zor bir dönemde görev yapacak. Türkiye, belki de kurtuluş savaşı sonrası en önemli dönemecinde bulunuyor. Böyle bir konjonktürde İçişleri Bakanlığı yapmak gerçekten çok zor. Ama hayatı bu bakanlığın içinde geçmiş. Bakanlığın bursu ile okumuş, evrak görevlisi olarak başlamış ve hemen bütün kademelerden geçerek en üst mertebeye ulaşmış. TBMM’de böyle başka bir milletvekili yok. Derse ki, “Yaptıklarım, yapacaklarımın güvencesidir” ben inanırım.

 

Not: Sayın Güler’in Gaziantep’te, aynı zamanda bir kamu görevlisi olan, “Ben Muammer Güler’in fahri danışmanıyım” diyen, bazı kişilerin ve kurumların yüksek ücret karşılığı basın müşavirliğini/danışmanlığını yapan ve muteber olmayan bir şahıstan ne kadar haberi var, bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var, dürüst olmadığı için çok zarar veriyor.

 

 

Muammer Güler (III)