Oda seçimleri yaklaşırken…

YAYINLAMA: 04 Şubat 2013 / 18.00 | GÜNCELLEME: 04 Şubat 2013 / 18.00

Oda seçimleri nedeniyle iş dünyasının, Şubat ve Mart aylarını heyecan ve çekişme içinde geçirmesi beklenirken, pek de hesapta olmayan erteleme geldi!

Ama savaş baltaları gömülmedi!

Anayasa Mahkemesi’nin adaylık kısıtlamasını kaldıran kararından sonra ibre eskilere döndü: Bit pazarına nur yağacak!

 

Ekim-Kasım 2012 tarihinde yapılması gerekirken, Şubat-Mart 2013 tarihine ertelenen TOBB seçimleri, Anayasa Mahkemesi’nin adaylık kısıtlamasını iptal etmesinden sonra Mayıs-Haziran 2013 tarihine kaydırıldı.

Her ne ise, sonunda nasıl olsa yapılacak.

Gaziantep Sanayi Odası’nda seçimlerin bir heyecan getirmesi beklenmiyor. Tek seçici tarafından belirlenmesi beklenen meslek komite üyeleri, yeni GSO binasında; birlik, beraberlik ve istikrar içinde yeni meclisi oluşturacaklar!

Gaziantep Ticaret Odası’nda ise seçimlerin demokratik iklimde bol adaylı, epey çekişmeli geçeceğini tahmin etmek mümkün.

Tabirimi lütfen hoşgörün, ‘Avam Kamarası’ ile ‘Lordlar Kamarası’nın seçimleri/atanması gibi!..

Bilindiği gibi Birleşik Krallık Parlamentosu’nun ‘Avam Kamarası’ seçimle belirlenirken, ‘Lordlar Kamarası’ atama ile oluşur.

Bilgi notu olarak yazıyorum: “Mart 2007'de Avam Kamarası üyeleri Lordlar Kamarası üyelerinin tamamının seçimle göreve getirilmesi ilkesini 337'ye karşı 267 oyla kabul ettiler. Ancak Lordlar Kamarası kısa bir süre sonra bu öneriyi reddederek üyelerinin tamamı atama yolu ile göreve getirilmesine dayalı statükoyu muhafaza etti. Ancak, 9 Mayıs 2012'de gerçekleşen toplantıda yer alan Kraliçe, Lordlar Kamarasının üyelerinin gelecekte seçimlerle belirleneceğini belirtti.”

Yani…

 

Bu mizahi benzetmeden sonra konuya dönersek, benim asıl üzerinde durmak istediğim nokta Gaziantep’in TOBB Yönetim Kurulu’nda behemehal temsil edilmesidir.

Önce Mehmet Batallı, sonra Nejat Koçer TOBB Yönetimi’ne girmeyi başardılar. Hatta, Nejat Koçer, Başkan Yardımcılığı yaptı.

Buradan geriye dönüş olmamalı. 2013 Ağustos’unda yapılacak olan TOBB Genel Kurulu’nda tüm Gaziantep delegeleri aynı hedefte birleşmeliler. Keşke bunu bir deklarasyonla, Oda seçimleri öncesinde, iş dünyasına ilan etseler.

 

TÜSİAD’ın yönetimine Tarkan Kadooğlu girmeyi başardı.

Ancak, Kadooğlu’nun ne kadar Antepli olduğunu doğrusu pek bilmiyorum. Üyeliği Diyarbakır’dan olduğuna göre, TÜSİAD yönetiminde bir Antepli var denebilir mi?

Bir de, Tarkan Kadooğlu’nu ‘Anadolu sermayesi’nin temsilcisi olarak yönetime almışlar. Tarkan Kadooğlu’nun Anadolu sermayesini temsil etmesi bana şaka gibi geliyor! Ancak, gerçek nedenini herkes biliyor, ben de olumlu bakıyorum.

 

Her ne ise, iş dünyasının temsilcisi TOBB’dur. TÜSİAD, bir baskı grubudur. Ama iş dünyası için elzemdir, yaptıkları son derece önemli işler vardır. Türkiye’nin dünyaya vizyonunu tanıtan, önemli raporlar hazırlatan, üyeleri; Türkiye’nin toplam üretiminin yarısından çoğunu gerçekleştiren bir kurumdur.

 

Bunu özellikle yazıyorum ki, eğer yarın Gaziantep, TOBB Yönetim Kurulu’nda koltuk sahibi olmazsa, olamazsa çok ama çok ayıp olacak. Bu nedenle, Ankara’ya göndereceğimiz bir delegenin, yönetim kurulu üyesi olabilmesi için; vizyon, tecrübe, altyapı ve hitabet vasıflarına sahip olması gerekir.

 

Yarın: Konuya, isim zikrederek devam edeceğim. Cemaatçılık kaygımı dile getireceğim.

 

 

 

 


Oda seçimleri yaklaşırken…