ANASAYFA arrow right Sağlık

Bayramda artan ögün sayısı hastalıklara neden olabilir

Bayramda artan ögün sayısı hastalıklara neden olabilir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.28
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.28
Ramazan bayramının gelişiyle öğün sayısının birden artması metabolizmanın dengesini bozarak kilo alımı
Ramazan bayramının gelişiyle öğün sayısının birden artması metabolizmanın dengesini bozarak kilo alımı ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, bayramı sağlıkla geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Yüzbaşıoğlu, bayram sabahında mutlaka kahvaltı edilmesi gerektiğini ve kahvaltıda börek, poğaça, kızartma gibi yiyeceklerden uzak durulmasını; peynir, zeytin, haşlanmış yumurtanın tercih edilmesini önerdi.

Yüzbaşıoğlu açıklamasında hipogliseminin bayramda önemli bir tehlike olduğunu belirterek, "Hafif bir kahvaltıdan 2-2,5 saat sonra bir ara öğün yapmak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olurken, vücudun şeker dengesini sağlayarak şeker düşmesi olarak adlandırılan hipoglisemiyi önleyecektir. Ramazan ayı boyunca uzun saatler boyunca aç kalmaya alışan kişilerin bayramda ara öğünleri atlamaları hipoglisemi oluşumuna ve sonrasında daha çok yemek yeme isteğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bayram gezmeleri sırasında ara öğün yapmaya fırsat bulamamak gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Çantada bulundurulan kuru meyve ve yemişler sağlıklı bir ara öğün için yeterli olacaktır. Ara öğünlerin atlanması hipogliseminin ortaya çıkmasına ve misafirlikteki ikramlara hayır denilememesine neden olacaktır. Bu durum da ciddi sindirim sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.”

Bayram denilince ilk akla gelen tatlının baklava olduğunu belirten Yüzbaşıoğlu, “Karbonhidrat ve yağ içeriği çok yüksek olan baklava tüketimi, hem içeriği hem de ramazanda yavaşlayan metabolizmanın etkisiyle daha fazla kilo alımına sebep olabilmektedir. Bu sebeple hem ikram için hazırlanan tatlılarda, hem de tüketilen tatlılarda sütlü tatlıyı tercih ederek daha sağlıklı bir tercih yapılabilir” dedi.
Yüzbaşıoğlu, yaz günlerine rastlayan bayramda sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiğini, günde en az 1,5-2 litre su içilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Yüzbaşıoğlu, “Çikolata ve tatlı tüketimiyle alınan fazla şekeri dengelemek amacıyla su dışında tercih edilen içecekler şekerli içecekler değil, ayran, soda, komposto, az şekerli limonata olmalıdır. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, bu içeceklerin yüksek tansiyon ve taşikardiye neden olduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Yüzbaşıoğlu bayram uyarısında şunlara dikkat çekti:
“Saatli yenilmesi gereken öğle ve akşam yemeğinin içeriğinde bir öğün et varsa diğer öğün sebze, çorba, salata, yoğurt veya ayran olmalıdır. Yemekler az yağlı olmalı, pilav, makarna ve mantıdan kaçınılmalıdır. Kepek, çavdar, tam buğday gibi posalı ekmekler tercih edilmelidir.” ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *