ANASAYFA arrow right Sağlık

Bazı hastalar Hepatit B olduğunu fark edemiyor

Bazı hastalar Hepatit B olduğunu fark edemiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.10
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.10
enfeksiyonda görülebilecek belirtilere sahip olduğu için, bazı hastalar Hepatit B olduğunu fark edemeyebiliyor.
Hastalığın başlarında herhangi bir gribal enfeksiyonda görülebilecek belirtilere sahip olduğu için, bazı hastalar Hepatit B olduğunu fark edemeyebiliyor.
İnsandan insana vücut sıvıları yolu ile geçen Hepatit B’nin belirtileri, teşhisi, tedavisi ve hastalıktan korunma yöntemlerini ile ilgili bilgiler veren Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Ali Vardar, ölümcül sonuçlara sebep olan bu hastalığın, herhangi bir gribal enfeksiyonda görülebilecek belirtilere sahip olduğu için, bazı hastalar tarafından fark edilemediğini söyledi.
İç Hastalıkları Uzmanı Ali Vardar’ın verdiği bilgiler doğrultusunda, genellikle yenidoğan bebekler Hepatit B ile ile ilgili belirgin olarak herhangi bir belirti vermiyor. Ancak yaşın ilerlemesiyle doğru orantılı olarak belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor.
Hepatit B,tüm vücutta aşırı halsizlik, hafif derecede ateş, baş ağrısı, iştah kaybı, bulantı kusma, özellikle karaciğer bölgesinin üzerinde ağrı ve hassasiyet şeklinde kendini gösteriyor ve bu ağrı, zamanla artıyor. Kabızlık veya ishal, kas ve eklemlerde yaygın ağrı, deride kızarıklık, 5 yaşın üzeri ve yetişkinlerin yüzde 40’ında sarılık ortaya çıktığı gibi, ayrıca bebeklerin ancak yüzde 10’unda sarılık görülebiliyor. Bazı hastalar kan verene yahut hekimleri tesadüfen Hepatit B için tarama testi isteyene kadar Hepatit B olduklarını bilemiyor. Çünkü bazı vakalarda Hepatit belirti vermeden geçiyor veya bu hastaların anlaşılamamış olduğu anlamına geliyor.
Herhangi bir gribal enfeksiyonda görülebilecek belirtilere sahip olan Hepatit B’nin teşhisinin oldukça önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Vardar ‘’Karaciğer bölgesi üzerindeki ağrı, sarılık gibi semptomlara özellikle dikkat edilmelidir. Yada aşılanmamış bireylerin özellikle tarama testleri yaparak hastalığı geçirip geçirmediklerini anlamaları, ve bunun sonucuna göre sonuçlar negatif ise aşılanmaları, pozitif ise ömür boyu gözetim altında olmaları gerekir. Hepatit B siroz ve karaciğer kanserine sebep olabilecek sinsi bir hastalıktır. Kimi karaciğer kanseri yada aniden ortaya çıkan siroz vakalarının altında Hepatit B virüsü olduğu sonradan belirlenmekte ve bu hastalar bu teşhis konulana kadar Hepatit B den habersiz dolaşmaktadırlar’’ dedi.
Cinsel ilişki sırasında Hepatit B ile enfekte bir kişinin vücut sıvılarının diğer partnerin vajina, makat(rektum, özellikle ters ilişki) idrar kanalı (üreterler) ve ağızdaki yaralı veya çizik bölgelere teması ile hastalık başka kişilere geçebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Ali Vardar, ‘’Bir hafta dahi kuruyarak kalan kan ve salya Hepatit hastalığının bulaşması için yeterli. Bu sebeple çok dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle kronik Hepatit B taşıyıcısı olan kişilerle yaşayan ve bu kişilerin seks partnerleri açısından hastalığın bulaşma riski yine oldukça yüksek. Doğum sırasında Hepatit B Virüsü taşıyan anneden çocuğa Hepatit B mikrobu geçmesi sonucu ortaya çıkan durum perinatal geçiş olarak tanımlanmaktadır ve hastalık bu yolla bulaşabilir. Ayrıca dövme (tattoo) ve piercing sırasında kullanılan iğnelerin yeterince steril ve temiz olmamasından dolayı da kişiye bulaşması söz konusu.Hastalıklı kişilerin kullandığı ve kan bulaşmış ustura, jilet, traş fırçası ve diş fırçalarının kullanılması ile de hepatit B bulaşabilir’’ diye konuştu.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *