ANASAYFA arrow right Sağlık

Çocukların oyun oynayıp kas ve iskelet sistemini geliştirmesi lazım

Çocukların oyun oynayıp kas ve iskelet sistemini geliştirmesi lazım
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
iskelet sistemini geliştirmesi gereken çocukların bilgisayar ve televizyon başında zaman geçirmesinin zararlarını anlatt
Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, Modern hayatın yaşamı daha kolay ve zevkli hale getirmesinin yanında birçok problemi de beraberinde getirdiğini söyleyerek oyun oynayıp kas, iskelet sistemini geliştirmesi gereken çocukların bilgisayar ve televizyon başında zaman geçirmesinin zararlarını anlattı.
Cımbız, televizyonun insanların boş zamanını dolduran, eğlenceli zaman geçirten, eğitici, bilgilendirici küçükten büyüye kadar herkesin hayatında alışkanlık yapan bir alet olduğunu vurgulayarak. Türkiye’de insanların yarısının hergün en az 1-3 saatini televizyon seyrederek geçirdiğini 4-6 saat vakit geçirenlerin oranının ise yüzde 22 oranında olduğunu açıkladı. Bu oranlara internet, playstation ve cep telefonunda geçirilen zamanı da ekleyen Cımbız, Türk toplumunun ciddi bir bağımlılık sorunu olduğu üzerinde durdu.
Gün içinde uzun süre oturmak veya hareketsiz kalmanın öncelikle omurgaya çok zararının olduğunu anlatan Cımbız, “Çocuklar bahçelerde ve parklarda oynamaları gerekirken ya televizyon başında yada bilgisayarda oyun oynamaktadır. Oyun oynayıp kas - iskelet sistemini geliştirmesi gereken çocuklarımız, bilgisayar ve televizyon başında zaman geçirerek kaslarının yeterince gelişmemesine, omurgada erken kamburluğa ve vücutta birçok bozukluğun oluşmasına zemin hazırlamış oluyorlar. Bu çocuklarımızda erken menopoz, kemik erimesi bel ve boyun ağrıları genç yaşta maruz kalacaklardır.” dedi.
Fazla oturmak bel fıtığı yapıyor
Bel bölgesine binen yüklerin en fazla oturma pozisyonunda ortaya çıktığına dikkat çeken Cımbız, “Bel fıtığı daha çok oturma pozisyonunda iş yapan insanlarda meydana gelmektedir. Kanepe ve çekyatlarda dengesiz pozisyonlarda dinlenmek, televizyon seyretmek, oturma pozisyonunda uzun süre çalışmak, bilgisayar kullanmak veya uzun süre araba kullanmak omurga problemlerinin oluşumunda en önemli risk faktörleridir.” diye konuştu.
Cımbız, omurga problemi yaşamamak için uygun egzersiz programı içinde olunması gerektiğinin altını çizerek Zayıflama ve fitness programları adı altında yapılan sporların hareketsiz yaşam kadar zararlı olabileceğini belirtti.
Bir sporu aşırı derecede yaparak veya profesyonel sporlar yaparak vücudun erken yaşlanmasına neden olunabileceği bilgisini veren Cımbız önlem olarak şunları söyledi: “Düzenli egzersiz yapmalıyız egzersizler hayatımızın içinde olmalı. Örneğin arabamızı uzak yere park etmeliyiz, asansör yerine merdiven çıkmalıyız. Yüzme, dağ yürüyüşü ve eğlenceli egzersiz aktiviteleri hayatımızın içinde olmalıdır. 15 - 20’li yaşlarda yaptığımız sporu 60 – 70’li yaşlarda da yapabilmemiz gerekir. Evimizdeki elektronik aletleri bir süreliğine kapatarak kendimizi ve ailemizi düzenli aktivitelere yönlendirmemiz gerekir.”Adem Kesenek





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *