ANASAYFA arrow right Sağlık

Ebeveynler bir bebek 18.ayda hala yürüyemiyorsa doktora başvurulmalı

Ebeveynler bir bebek 18.ayda hala yürüyemiyorsa doktora başvurulmalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Gaziantep SEV Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Karçin; bebeklerde geç yürümeyle ilgili hastalarını bilgilendirdi.
Gaziantep SEV Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Karçin; bebeklerde geç yürümeyle ilgili hastalarını bilgilendirdi.
Dr.Karçin,“Bebekler ortalama 12-14 aylık aralığında yürümeye başlarlar. Çocuğun gelişimine bağlı olarak bu durum değişiklik gösterebilir.Bazı bebekler birinci yaşını doldurduğunda yürüyebilir bazı bebekler ise biraz daha zaman geçtikten sonra yürümeye başlar. Bebek 12. ayda yürümediyse aile hemen paniğe kapılmamalı. Hatta bazı bebeklerin ilk adımını atması 15-16.ayı bile bulabilir. Aileler eğer bebek 18.ayında halen yürümüyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurmalıdır “dedi.
“Ebeveynler bir bebek 18. ayda hala yürüyemiyorsa doktora başvurulmalıdır. Eğer bebek 18.ayını doldurduğu halde yürümüyorsa, yattığı sırada bacaklarıyla tekme atmıyor ve bacaklarını fazla hareket ettirmiyorsa, bir yere tutunup ayağa kalkmıyorsa, özellikle de hala emeklemiyorsa; vakit kaybetmeden mutlaka bebeğin doktoruna danışıp bunun nedenlerinin araştırılması gerektiğini belirten Dr.Metin Karçin konuşmasına şöyle devam etti; “Raşitizm (kemik zayıflığı), manütrisyon kronik hastalıklar (Beslenme yetersizliği sonucunda oluşan, enfeksiyonların da eşlik ettiği bir hastalık bütünü), doğuştan kas ve sinir hastalıkları, beyin felçleri, doğuştan kalça çıkığı ve aşırı kilo (Boyuna ve yaşına göre kilosu fazla olan bebekler yürümekte zorlanabilirler) gibi tıbbi problemler çocuğun geç yürümesine neden olabilir işte bu gibi durumlarda mutlaka uzmana baş vurmak gereklidir.
Ayrıca ailelerin sıklıkla kullandıkları yürüteçlerin kullanmasını doğru bulmuyoruz. Yürümenin teşviki veya gelişmesi açısından yürüteç önerilmiyor.Yürüteçlerin gerek fiziksel (ayak, kalça deformitesi, omurga eğriliği vb)) gerek psikolojik (kısıtlı bir mekanda kaldığı için psikolojik sorun yaşayabilir) bazı sorunlara neden olduğu gözlemlendi. Dr.Karçin bu nedenle yürüteçlerin hayati risk oluşturan kazalara neden olduğunu belirtip sözlerini şöyle tamamladı. Hastanelerde acil servise gelen bebek yaralanmaları arasında yürütecin neden olduğu kazalar çok ciddi bir yer tutuyor. O nedenle bebeklerin yürüteç yerine iteceği türden yürümesine destek olan başka araçlar (puset, sandalye vb) kullanılabilir. Hatta bebeğin yere serilen bir örtü üzerinde, etrafında güvenlik önlemleri alınması şartıyla özgürce oynamasına izin verilmesi sağlıklı bir şekilde yürümesine çok daha fazla katkıda bulunabilir.Arzu Bulut

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *