ANASAYFA arrow right Sağlık

Kronik bronşit 3 ay kadar sürüp tekrarlayabiliyor

Kronik bronşit 3 ay kadar sürüp tekrarlayabiliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.35
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.35
Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş

Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, akciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan bronşitin, özellikle sonbahar ve kış aylarında çocuklarda daha sık görülmesinden dolayı dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bronşitin sıklıkla soğuk algınlığı veya diğer akciğer enfeksiyonları sonrası gelişen akut ya da çocuklarda daha az sıklıkla görülen kronik şekillerinin olduğunu belirten Tekinkuş, “Akut bronşit genellikle bir hafta içerisinde düzelirken kronik bronşit ise 3 ay kadar süren ve tekrarlayan özelliğe sahiptir. Ayrıca akut bronşit sık tekrarlarsa kronik bronşit gelişebilir. Bununla birlikte kronik bronşitli çocukların astım ve diğer kronik bronşit sebepleri yönünden araştırılması gerekir” dedi.

En Sık Bronşit Şikayetleri

Çocuklarda en sık karşılaşılan şikayetlerin balgamlı öksürük, yorgunluk ve nefes sıkışması olduğunu dile getiren Tekinkuş, “Eğer akut bronşit varsa bronşlardaki iltihapların düzelmesinden birkaç hafta sonra öksürük devam edebilir. Öksürük belirtileri 15-20 günden fazla ise, yüksek ateş, hırıltı ve nefes darlığıyla birlikte çocuğunuzu gece uykudan uyandırıyorsa mutlaka hekime başvurulması ve ihmal edilmemesi gereklidir” dedi.

 

Akut Bronşitin Nedenleri

Akut bronşitin nedenlerinin genellikle viral virüsler olduğunu belirten Tekinkuş, doktor kontrolünde bronşit tedavisinin yapıldığını, ayrıca antibiyotiklerin virüsleri öldürmediğinden dolayı viral bronşit tedavisinde antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

 

Bronşit İçin Gerekli Önlemler

Hasta olmadan bronşitin önlemini almak gerektiğinin önemini vurgulayan Tekinkuş, “Çocukları öncelikle sigara içilen ortamlardan korumalıyız. Bunun için evde, oda içinde, mutfakta ailenin sigara içmesi önlenmelidir. Yazın klimaya çok maruz kalınmamalıdır. Özellikle astımı olan veya sık bronşit olan çocukların eylül-ekim veya kasım aylarında yılda bir kez grip aşısı yaptırmaları gerekmektedir. Çocuklarımıza temizlik alışkanlığı kazandırarak; yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra, dışarıdan gelince ellerini yıkamasını öğretmeliyiz” şeklinde açıklama yaptı.

 

Bronşit Teşhis ve Tetkiki

Bronşit'in teşhisinin özellikle doktor muayenesinden geçtiğini söyleyen Tekinkuş, “Doktor yapılan muayene sonrası gerek duyarsa tetkikler isteyebilir. Çoğunlukla Bronşit vakalarında tetkik gerekmez. Ancak gerekirse Akciğer filmi ve bazı kan tahlilleri yapılabilir” dedi.

 

Bronşit İçin Risk Faktörleri

Tekinkuş, bronşit gelişmesi için risk faktörlerinin şunlar olduğunu söyledi:

- Sigara içmek:Sigara içmek veya sigara içilen ortamda bulunmak,sigara içen kişilerle aynı evde yaşamak bronşit gelişmesini artıran en önemli nedendir. Bu nedenle çocuğu olan ailelerin sigarayı bırakması gerekir. Aksi takdirde ileride bronşit için hazır olmak gerekir.

- Düşük direnç:Gribal enfeksiyonlar ve diğer birçok kronik rahatsızlıklar(Örneğin immun yetmezlikler) vücut direncini düşürmektedir. Ayrıca ileri yaş ve çok küçük çocuklarda enfeksiyonlara karşı eğilimlidir.

- Reflü:Ciddi reflü boğaza kadar gelen asidik mide sıvısı bronşlara da zarar verebilir.Adem Kesenek

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *