ANASAYFA arrow right Sağlık

Migren hastasıysanız yapacağınız ilk şey hayatınızı değiştirmek

Migren hastasıysanız yapacağınız ilk şey hayatınızı değiştirmek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.34
Başınızın ağrısıyla birlikte gözünüzü açmakta zorluk çekiyorsanız ışığa bakamıyorsanız işinizi

Migren hastasıysanız yapacağınız ilk şey hayatınızı değiştirmek

Başınızın ağrısıyla birlikte gözünüzü açmakta zorluk çekiyorsanız ışığa bakamıyorsanız işinizi gücünüzü engelleyecek şekilde ağrılar hissediyorsanız migren hastasısınız demektir. Migreni tetikleyen şeyler nelerdir ? Migren en çok hangi yaş aralığında görülür ? Migren ağrısını önlemenin yolları nelerdir ? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan  Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, “Yaşadığınız hayat şekli size migreni getiriyor. Migren hastasıysanız yapacağınız ilk şey hayatınızı değiştirmek” dedi.

Migrenin her yaş gurubunda olmasının nedeni kötü beslenmedir diyen Cımbız, “Çocuklarınıza parlak şekerler vermeyin kendi yaptığınız muhallebi kadar güzel bir tatlı yoktur. Kendi tatlımızı şekerimizi kendimiz yapmalıyız. Parçalanmış hazırlanmış poşetin içine girmiş kalıbın içine girmiş şeylerden uzak durun. Migren şehirleşmeyle birlikte daha çok arttı. Toprağa basmıyoruz, arkadaşlarımızı dostlarımızı ziyaret etmiyoruz. Sosyal hayat bizi birbirimizden ayırdı. Para kazanma ve kendimize daha fazla zaman ayırmaya çalışmak bizi Anadolu kültüründen uzaklaştırdı. İnsanlar çok daha fazla stresli çok daha bencil çok daha fazla çalışıyor duruma geldi.  Migren ömür boyu çekilecek bir sorun değil migrenden çok rahat kurtulabiliriz.” dedi. 

Dilinizde, dilinizin kenarlarında diş izi varsa bunun beraberinde çok fazla yağlı et ürünleriyle beslenip egzersiz yapmıyorsanız migren veya baş ağrısı olma potansiyelinin yüksek olabileceğini söyleyen Cımbız, “Migrenle ilgili birçok etken var bunları kadınlar için ayrı erkekler için ayrı yorumlayabiliriz. Kadınlar için düşündüğümüz de özellikle hormonal problemlerin etkisiyle regl dönemlerinde gelen büyük baş ağrısı migreni tetikleyebilir. Adet dönemlerinin önce ve sonrasında olabilecek baş ağrısı her ay en az beş on gün sürebilir. Çok stresli bir iş varsa veya kadın evde çocuklarıyla ve eşiyle ilgili mutsuz bir hayat sürüyorsa bu kadın için önemli bir migren potansiyeli oluşturur. Erkek için ise en önemli şey iş hayatında mutsuz, çok yoğun stresli bir iş yapıyor veya aşırı alkol ve sigara kullanıyorsa migren için baş ağrısı önemli bir etken oluşturur.” şeklinde konuştu.

Kadınlar erkeklerden daha fazla baş ağrısı çekiyor

Bütün baş ağrılarını gerilim tipi baş ağrısı olarak nitelendiren Cımbız, “Migren, boyun ve sırt kaynaklı ağrılar, psikolojik veya stresli rahatsızlıkların hepsi gerilim tipi baş ağrısıdır. Ve insanların iş yapabilme kapasitesini çok büyük oranda etkileyen bir problemdir. Beslenme şeklimiz ve hayat şeklimiz baş ağrısı için bir potansiyel oluşturuyor ve özellikle kadınlar erkeklerden daha fazla baş ağrısı çekiyorlar. Regl dönemlerinde kadınların bütün hormonlarını etkilendiği için birçok kadın regl döneminde baş ağrısı çekmektedir. Kadınlar da stres daha yoğun olduğundan evin sorumluluğu, çocuklarıyla ilgilenmeleri, eşleriyle olan ilişkileri yani psikolojik olarak da erkeklerden daha fazla baş ağrısına neden olmaktadır. Diğer önemli şey ise kadınların sırt boyun bölgesi kasları ve kemik yapısı erkeklere göre daha zayıftır. Bu da özellikle boyun kaynaklı baş ağrısında gerilimin artması için önemli bir etken oluşturuyor.” dedi.

Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon merkezi olarak manuel tedaviyle birçok migren hastasını tedavi eden Cımbız,  “Ortalama on hastamızın dokuzunda ilk üç dört seans da ciddi olarak migren ağrısının şiddetini azaltıyoruz. Kullandığımız alternatif yöntemlerden en önemlisi kupa terapisi ve hacamat yoluyla tedavi etmek. Migrenden  kurtulmak için karaciğer bağırsak ve akciğerlerin temizlenmesi gerekiyor bunu biz hacamatla yapıyoruz. Deri altında biriken zararlı maddeleri hacamatla temizliyoruz. İkinci tedavi yolu ise beslenme detoksuyla yaptığımız tedavidir. Beslenme detoksunda iç organları temizlemenin en güzel yolu oruç tutmaktır. Baş ağrısı tedavisinde en önemli şeylerden biridir. Onun dışında bazen bir hafta boyunca hiç et yemeyebilirsiniz veya sadece sebze diyeti yapabilirsiniz. Bir ay boyunca karbonhidrat hiç yemeyebilirsiniz. Bu tip şeyler de özellikle bağırsak ve karaciğer bölgesini önemli ölçüde destekleyecektir.” diye konuştu.

 

Migren ağrısı için ağrı kesici kullanmayın

Migreni tedavi etmek için karaciğer ve bağırsaklarınızı rahatlatmalısınız diyoruz tam tersi modern tıp ilaç verin diyor ağrıyı kesiyor ama bu sefer karaciğer bağırsak sistemine zarar veriyor şeklinde konuşan Cımbız, “Migren de yapılan en büyük hata migren ağrısı için ağrı kesici kullanmak.  Bu bir kısır döngüdür. Yani siz migreninizi tedavi etmek için devamlı ilaç alırsanız hiçbir zaman migren iyileşmeyecektir. Migren hastasıysanız ilk yapacağınız şey hayatınızı değiştirmek.  Yaşadığınız hayat şekli size migreni getiriyor. Modern tıpın verdiği ilaçları kullanmak yerine doğru beslenme ve egzersiz yapmak daha makuldür. Şimdi egzersiz dediğimiz zaman da insanlar gidip fitness yapıyorlar elli kilo ağrılık kaldırıyorlar koşu bandında koşuyorlar. Bizim istediğimiz egzersiz bu değil egzersiz yapmak hayatımızın içinde olması lazım. Mesela arabanızı uzak yere park edip yürüyün, asansör kullanmayıp merdivenleri kullanın, doğa yürüyüşleri yapın, dolabınızı kendiniz silin eve temizlikçi almayın. Bunların hepsi egzersizdir aktivitedir. Kimseye fitness da koşun, basketbol oynayın plates yapın demiyoruz. Hareket hayatınızın içinde olsun çünkü çok fazla hareket de zararlıdır. Hastalarımızın %20’si egzersiz yaparken kendini yaralıyor” tavsiyelerinde bulundu. Arzu Bulut

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *