ANASAYFA arrow right Sağlık

Sağlıkta şiddet devam ediyor

Sağlıkta şiddet devam ediyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gün geçtikte artıyor. Geçen hafta Iğdır’da bir hekim kalbinden bıçaklanırken,
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gün geçtikte artıyor. Geçen hafta Iğdır’da bir hekim kalbinden bıçaklanırken, Kilis’te bir hekim ve Adana’da ise bir hemşire darp edildi.
Iğdır’da hekim arkadaşımız 
kalbinden bıçaklandı
Şiddetin toplumsal hale geldiğini belirten Gaziantep-Kilis Tabip Odası Hamza Ağca, “Vatandaşın ekonomik durumu kötüye gittikçe hem ruh hem de beden sağlığının bozulduğunu ve bunun sonucunda da sağlıkta da şiddetin arttığını görüyoruz. Geçen hafta Perşembe günü Iğdır’da hekim arkadaşımız kalbinden bıçaklandı. Başarılı bir operasyon sonucunda hayati tehlikeyi atlattı. Gel gör ki 30 yaşında göğüs kafesi açılmış ve bunun getireceği sağlık sorunlarını ömür boyunca yaşayacak” dedi. 
Kilis’te bir hekim ve Adana’da
bir hemşire darp edildi
Bu hafta Kilis’te bir hekimin ve Adana’da bir hemşire darp edildiğini kaydeden Ağca, yetkilileri bir kez daha tedbir almaya çağırdı. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kendilerini çok üzdüğünün altını çizen Ağca, “Iğdır’daki bıçaklanan hekimin tedavisi Erzurum’da yapılırken Cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı Erzurum’da toplantılara katıldı, fakat meslektaşımızı ziyaret etmedi. Ben bunun kendisi tarafından düzeltileceğini bekliyorum” diye konuştu.
Sağlıkta şiddeti sadece yasal 
tedbirlerle çözmenin mümkün değil
Sağlıkta şiddeti sadece yasal tedbirlerle çözmenin mümkün olamayacağını dile getiren Ağca, “Bunun için yasaların yanı sıra eğitim-öğretim ve kültürel açıdan da yapılabilecekler var. Kamu spotlarıyla halkı bilgilendirmek, hastanenin hasta yoğunluğunu azaltmak lazım ve bunun için ilk olarak Aile Hekimlerine başvurmalarını özendirmek gerekir. Ayrıca sağlıkta okur-yazarlığı arttırmalıyız. Elbette ki toplumsal hayatla ilgili yapılacak olanlar ayrı” ifadesini kullandı. 
Sağlıkta dönüşüm programının 
birçok yanlışı var
“Sağlıkta dönüşüm programının birçok yanlışı var. Bu programların halkta memnuniyet oluşturmasını sağlayan hekimler ve sağlık çalışanlarıdır” diyen Gaziantep-Kilis Tabip Odası Hamza Ağca, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kadar kötüden iyi çıkarmayı hekimler başarabiliyorlar. Avrupa’da sağlık çalışanlarına şiddet yapıldığında çok büyük cezalar var ve ondan dolayı da şiddet olmuyor. O nedenle de kültürel, sosyal ve yaptırım olduğundan vatandaşın aklının ucundan bile geçmiyor. Bizim hem okur yazarlığımız iyi değil, hem devlet halkı Aile Sağlığı Merkezine yönlendirmiyor. Bunu da sağlamanın yolu Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirme çalışması yapması ve kamu spotu oluşturmasından geçer. Dolmuş, metro veya sinema da hakkını aramayan vatandaş sağlık kuruluşlarında kendisine hak arama tanındığı için hakkını arayabilmeye çalışıyor. Ama vatandaş hak aramayı bilmiyor. Hakkını idareye yazacağı dilekçe ile arayabilir, şiddetle hak aranmaz.” 
Hedefimiz alkol ve madde bağımlılığı 
toplumu ve gençlerimizi korumak
Bugün Gaziantep Ticaret Odası’nda alkol ve madde bağımlılığı konusunda yapılacak seminere değinen Ağca, “Gaziantep’te birçok demokratik kitle örgütü var. Bunların yanı sıra kulüplerde var. Dolayısıyla yelpazenin her kısmında toplumun temsilcisi olarak gören bütün demokratik kitle örgütleri bir araya geleceğiz ve alkol ve madde bağımlılığı konusunda hem halka hem de üyelerimize bilgilendirme yapacağız. Bu konuda farkındalık oluşturacağız ve bugün Gaziantep Ticaret Odası’nda bir araya geleceğiz. Alkol ve madde bağımlılığı konusunda iki uzman bilgilendirme yapacak. Hedefimiz alkol ve madde bağımlılığı toplumu ve gençlerimizi korumak” diye açıklamalarda bulundu. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *