ANASAYFA arrow right Sağlık

“Sahur ve iftar dahil en az dört öğün tüketin”

“Sahur ve iftar dahil en az dört öğün tüketin”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Uzmanlardan Ramazan ayına yönelik sağlıklı beslenme konusunda uyarılar gelmeye devam ediyor.
Uzmanlardan Ramazan ayına yönelik sağlıklı beslenme konusunda uyarılar gelmeye devam ediyor. İftar sofralarında yiyecek seçimine en temel ve gerekli olanlardan başlanması gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Çağatay Demir, “Sahur ve iftar dahil en az dört öğün tüketin” dedi. 

Ortalama 15 saat boyunca aç kalan bünyenin iftar ile birlikte yiyecek hücumuna uğraması ile sağlık sorunları da kendini gösterdiğini, bu durumun mide sorunlarına ve kilo alımına yol açtığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Çağatay Demir, uzun süren açlık dönemlerinin vücutta yarattığı olumsuzlukları en aza indirmek için beslenmede bazı değişikliklerin şart olduğunu vurguladı.Pek çok insanın sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih ettiğini ancak bu durumun vücut için sakıncalı olduğunu belirten Dyt. Demir, “Ramazan’da zaten uzun olan açlık süresi sahura kalkmadan daha da uzatılırsa bireylerde halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) gibi bir takım sağlık sorunları görülebilir. Bu nedenle sahura kalkılmalı ve sahurda besin seçimi konusunda dikkatli davranılmalı” diye konuştu. Yiyeceklerin midede uzun süre kalarak tok tutması gerektiğini söyleyen Dyt. Demir, bu nedenle sahurda posalı besinlerin tüketimine ağırlık verilmesini önerdi.
Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerektiğini aktaran Dyt. Demir, sıcak havalarda, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak görülebilecek sağlık problemlerini önlemek için sıvı alınması gerektiğini söyledi. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler ağırlıklı olarak tüketilmesi gerektiğini dile getiren Dyt. Demir, sahur sofrasında olması gerekenleri şöyle sıraladı; “Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek sahurda yenebilir.”
Vücudun alışılmış düzenin dışına çıktığı bu dönem için Dyt. Çağatay Demir, iftar yemeğinin yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmesini önderdi. “Birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek için, mideye yüklenmemek gerekir.” diyen Dyt. Demir, orucu açtıktan sonra kan şekerini birden yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercihi ile 20-30 dakikalık dinleme sürecinin sağlıklı kalmak için gerekli bulduğunu söyledi ve şöyle devam etti. “Örnek olarak 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek tüketilmeli ve 20-30 dakika dinlenerek ana yemeklere geçilmelidir” .
Ramazan menülerinin akıllı seçimlerle sağlıklı kalmayı sağlayacak şekilde oluşturulması gerektiğine değinen Dyt. Çağatay Demir, yiyecek seçimine en temel ve gerekli olanlardan başlanmasını önerdi. Ana yemeklerde et grubundan, ızgara ya da fırında yağı alınmış et-derisiz tavuk, hindi, balık; ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar ile bunun yanında sebze yemeği tüketilmesini söyleyen Dyt. Demir, sözlerine şöyle devam etti “Salata, yoğurt, ayran veya süt tüketmeden gün geçirmeyin.”
Öte yandan, uzmanlar iftar sofralarının vazgeçilmez gıdası kırmızı etin doğru tüketildiğinde, gün boyu tok tuttuğunu ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minarelerin önemli bölümünü karşıladığını belirtiyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, Ramazan Ayı’na özel beslenme alışkanlıkları ile ilgili uyarıda bulunarak sofralardan kırmızı etin eksik edilmemesi gerektiğini söyledi. Ramazan Ayı boyunca yağlı etlerden kaçınmak gerektiğini belirten Gürbüz, kırmızı etin sebze yemekleriyle ya da ızgara yapılarak tüketilmesini tavsiye etti. 
SHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *