ANASAYFA arrow right Sağlık

Sessiz katil, hipertansiyona dikkat!

Sessiz katil, hipertansiyona dikkat!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.12
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.12
Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Hatice Bostanoğlu, “Hipertansiyon çoğu zaman belirti vermez.
Hipertansiyon çoğu zaman belirti vermez
Türkiye'de 19 milyon kişi muhtemel hipertansiyon hastası. Hipertansiyon hastalığı nasıl başlar? Belirtileri nelerdir? Korunma yolları nelerdir? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Hatice Bostanoğlu, “Hipertansiyon çoğu zaman belirti vermez. Bu sebeple dikkatli olmakta ve belli aralıklarla ölçüm yaptırmakta fayda vardır. Özellikle ailesinde hipertansiyon hikayesi olanlar, 40 yaşından yaşlılar, şişman kişiler, şeker hastaları ve gebelerin daha sık aralıklarla ölçüm yaptırmaları çok faydalı olur.” dedi.
Bostanoğlu, “Zaman zaman ense kökünde şiddetli zonklayıcı tarzda baş ağrısı, burun kanaması, kulaklarda çınlama, baş dönmesi, bayılma hissi, sabah baş ağrıları, depresyon, görme bozuklukları, gece idrarı, gerginlik yüzün kızarması, sıcaklık hissi gibi nedenler Hipertansiyonun habercisidir” diye konuştu.
Hipertansiyonun oluşum mekanizması bakımından 2 türü olduğunu söyleyen Bostanoğlu, “ Birincisi Primer:(esansiyel); nedeni tam olarak belli değildir Hipertansiyon oluşumunda kalıtım, heyecanlı kişilik, şişmanlık gibi bazı etkenler dolayı ortaya çıkar. İkicisi ise İkincil:(Sekonder); Bazı hastalıklardan sonra ortaya çıkabilir. Akut ve kronik böbrek iltihabı, polikistik böbrek, aort darlığı, kafa içi basıncının artması, Endokrin (hormonal) sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir” diye ifade etti.
Hipertansiyon Farklı Hastalıkları Tetikleyebilir
Hipertansiyon’un zamanla bir çok hastalığa yol açacağını belirten Bostanoğlu, “ Hipertansiyon zamanla, arteriyoskleroz (damar sertliği) kalp büyümesi, böbrek hasarı, felç ve beyin kanaması, görme bozukluğu, cinsel yetmezlik, mental bozuklukları görme azalması ve körlük gibi hastalara neden olabilir.” dedi.
Bostanoğlu, Menapoz dönemindeki kadınların, yaşlıların, sigara içenlerin, şişmanların, ailesinde hipertansiyon olanların, yoğun stres altında olanların, şeker hastalarının, alkol kullananların ve gebelerin risk altında olduğunu belirtti.
Hipertansiyon Tedavisinde Altın Kurallar
Hipertansiyon tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir çok altın kurallar olduğuna değinen Bostanoğlu, “Hayvansal kökenli doymuş yağlar az kullanılmalı, besinlerde aşırı tuz alımı engellenmeli, kahve kısıtlanmalıdır. Aşırı alkol alımı azaltılmalı, potasyumca zengin diyet önerilmeli, bol meyve-sebze yenmelidir. Gerekenden fazla kalori alınmamalı, hareketsiz kalınmamalı bunun yanında sigara dumanından uzak durulmalı, stresten uzak olmalı ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır” dedi.Arzu Bulut

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *