ANASAYFA arrow right Sağlık

Tatilde kilo alma kabusa dönüşüyor

Tatilde kilo alma kabusa dönüşüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.32
Rahat bir tatil yapabilmek için seçilen “her şey dahil” konseptler insanları kilo alma kabusu
Rahat bir tatil yapabilmek için seçilen “her şey dahil” konseptler insanları kilo alma kabusu ile karşı karşıya bırakabiliyor. Bazı kurallara dikkat ederek hem güzel bir tatil yapabilir hem de tatilden kilo almadan dönebilirsiniz. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, “ Kahvaltısız güne başlamayın” dedi.

Yaz tatillerinde geç saatlerde kalkılması nedeniyle kahvaltı genellikle yapılmamakta ya da çok geç saatlere bırakılmaktadır diyen Erge, “ Kahvaltısız beslenme, güne yanlış başlanılmasına sebep olur. Özellikle peynir, bol yeşillik, zeytin gibi Akdeniz tipi bir kahvaltı sağlıklı bir başlangıç olup, bedenin sıcak havalara ve gün içerisindeki yemek seçimlerine uyumunu kolaylaştıracaktır.” diye konuştu.

Ara Öğünler Atlanmamalı
Tatilde öğün sayıları azalmakta, her öğünde yenilen miktar da artmaktadır diyen Yrd. Doç. Dr. Erge, “Özellikle deniz ve havuz etkinlikleriyle yorulup, akşama kadar ara öğün yapmadan devam etmek hem sağlıksız beslenme hem de fazla kilo alımına yol açar. Bu nedenle, öğle yemeğinden sonra hafif atıştırmalıklarla ara öğünler yapılmalıdır. Yaz meyveleri, 2 top dondurma ya da şekersiz limonata gibi serinleten, uygun ara öğünler planlamak çok daha iyi olacaktır. Akşamları ise karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalıdır. Öğünlerde süt ve süt ürünleri, et-kuru baklagiller, yumurta, peynir, ekmek-tahıl grubu, meyve-sebzelerin olmasına dikkat edilmelidir.” uyarılarında bulundu.

Bol Bol Sıvı Tüketin
Erge, “Yaz beslenmesinin en önemli başlıklarından biri su tüketimidir. Yaz aylarında bolca su içilmelidir. Sıvı alımındaki eksiklik, böbrek fonksiyonlarında sorunlara neden olabilir. Sıvı tüketimi çay, kahve ve soğuk içecekleri kapsasa da en önemli unsur su tüketimidir. Yaz aylarında özellikle terleme yoluyla vücuttan fazla su kaybı olacağı için, kilogram başına 30cc olarak planlanan normal su tüketimi, yaz aylarında kilogram başına 40cc olmalıdır.” dedi.
Yaz aylarında karpuz tüketimi önemli olduğuna değinen Erge, “Yüzde 90’ı su olan karpuz, tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca karpuz protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitaminlerini de içerir. Karpuz gibi diğer yaz meyveleri de vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir ve sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybının önlemesinin yanı sıra vücuda vitamin ve mineral desteği de sağlar.” diye belirtti.Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *