ANASAYFA arrow right Siyaset

40 bin 29 Kişi gözaltına alındı, 20 bin 355’i tutuklandı

40 bin 29 Kişi gözaltına alındı, 20 bin 355’i tutuklandı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
Başbakan Yıldırım, Gülen Cemaatine yönelik soruşturmalarda 40 bin 29 kişinin gözaltına alındığını, 5 bin 187 kişinin hal
Başbakan Yıldırım:
Başbakan Yıldırım, Gülen Cemaatine yönelik soruşturmalarda 40 bin 29 kişinin gözaltına alındığını, 5 bin 187 kişinin halen gözaltında olduğunu, 20 bin 355 kişinin tutuklandığını açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım, TRT'deki Başbakan ile Özel Yayın programında soruları yanıtladı, polis operasyonlarından ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yapılan düzenlemelerden bahsetti.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen Cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında aralarında polis, asker, yargı mensubu, mülki idare amiri ve sivillerin bulunduğu 40 bin 29 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Yıldırım, 5 bin 187 kişinin gözaltı işleminin devam ettiğini, 20 bin 355 kişinin tutuklandığını, kamu kurumlarında 79 bin 900 kişinin görevden el çektirildiğini, 5 bin 14 kişinin de kamu görevinden çıkarıldığını bildirdi.
“İkinci darbe ihtimaline tedbir alındı”
İkinci bir darbe ihtimaline karşı gerekli tedbirlerin alındığını belirten Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
“Uzun vadede yeni bir darbe için kamuda bir potansiyel oluşmaması bakımından bir temizlik harekatı var, bu harekat devam edecek.

“Yoksa 'Yarın yine bir silahlı darbe girişimi olacak' diye bir ihtimalden söz etmiyoruz, böyle bir öngörümüz yok. Bu konuda gerekli tedbirler alındı. Burada darbenin baş aktörleri niteliğindeki binlerce asker kıyafetindeki terör örgütü mensubu temizlendi.
“Dolayısıyla burada bir sıcak darbe girişimi ihtimalinden söz etmiyoruz. Darbeyi bastırdık ama bu darbeye sebep olan bunun baş aktörü terör örgütünün bağlantıları henüz tamamıyla ortaya çıkmış ve bunlar tehlike olmaktan çıkarılmış değil, bundan bahsediyoruz.
“İfadeler alındıkça yeni bağlantılar ortaya çıkıyor ve onlara doğru gidiyorlar. Bu böyle çorap söküğü gibi gelecek. Nereye kadar gidecekse gidecek. 'Şurada dursun', 'Buraya dokunmayalım' şeklinde bir telkinimiz olamaz.”
İstihbarat kurumlarına “çatı örgüt”
Başbakan Yıldırım, istihbarat kurumlarına ilişkin düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:
“Bir tarafta MİT, bir tarafta iç istihbarat. Tabii emniyet, jandarma vesaire hepsinin dahil olduğu birleştirilmiş bir istihbarat servisi haline dönüştürülüyor. Bu muhtemelen İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösterecek.
“Bu yapı, hepsi birlikte Cumhurbaşkanlığına bağlanabilir, Başbakanlıkta kalabilir. En uygun model neyse onu belirlemiş olacağız ama tercihen Cumhurbaşkanlığında olması daha doğru, devletin başı olarak.
“İstihbarat kurumları arasındaki uyumu ise çatı örgüt olacak Milli İstihbarat Koordinasyon Başkanlığı sağlayacak.”
Memurluktan çıkarılacaklara “17 Aralık sınırı”
Başbakan Yıldırım, memuriyetten çıkarılacaklar ile ilgili de şöyle konuştu:
“Alanı sınırladık. Sınırlama ne? 17 Aralık sonrası. Niye 17 Aralık? Açık ve ciddi şekilde örgüt devleti tehdit etti, bir operasyona girişti. Onun için 17 Aralık, örgütün ilk defa dişlerini gösterdiği tarih.
“Ondan sonra örgüte bağlantısı olan, örgütle iş birliği içerisinde olan, bu işe dibine kadar batmış, bulaşmış olanların üzerine gidilecek.” (AS)bianet


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *