ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD Başkanı Barack Obama güvenli bölge fikrine karşı

ABD Başkanı Barack Obama güvenli bölge fikrine karşı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Hafta sonunda Gaziantep’i ziyarete eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Suriye'de “insanların
Hafta sonunda Gaziantep’i ziyarete eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Suriye'de “insanların güvende olacağı” bir bölge yaratılabileceği açıklamasına dikkat çeken El Cezire, ABD Başkanı Barack Obama’nın ise güvenli bölge fikrine hala karşı çıktığını söylüyor.

El Cezire, “Güvenli bölgede ilerleme yol” başlığı ile verdiği haberde daha önce “bir çeşit uçuşa yasak bölgenin” oluşturulabileceğini söyleyen Almanya Başbakanı Merkel’in bu kez de “insanların güvende olacağı” bir bölgenin yaratılabileceğini ancak bunun klasik anlamda “güvenli bölge” olmadığını söylediğini aktardı. ABD Başkanı Barack Obama’nın ise uygulamada sorunlar çıkacağı gerekçesiyle güvenli bölge fikrine hala karşı çıktığına dikkat çeken El Cezire şöyle devam etti:
“Almanya Başbakanı Angela Merkel, son üç günde iki ‘güvenli bölge’ açıklaması yaptı. İlki, Suriyeli mültecilerin kaldığı Nizip Kampı’nı ziyareti sonrasında Gaziantep’teydi. Halep bölgesindeki çatışmalardan dolayı yeni bir mülteci akınından endişe eden Merkel, ‘güvenli bölge’ demeden yerinden edilmiş Suriyelilerin ülke içinde kalabileceği bir yer ihtiyacından söz etti."

Merkel’in oluşturulmasını istediği bölgeyle ilgili detay vermediğini belirten El Cezire, Merkel’in "güvenlikli bölge", "güvenli alan" gibi tanımlar kullanmaktan da kaçındığını kaydetti.
Bir gün sonra ise Almanya’da Obama ile görüşen Merkel'in ortak basın toplantısında konunun detaylarının sorulması üzerine “klasik bir güvenli bölgeden bahsetmediğini” söylediği anlatılan haberde “Merkel’in, Türkiye’nin talebi olan bölge konusundaki söylemi son iki ay içerisinde ‘bir çeşit uçuşa yasak bölge’ iken, ‘tarafların aralarında uzlaştığı ve Suriyelilerin kendilerini güvende hissedebileceği bir bölge’ oldu” yorumu yapıldı.
El Cezire “Merkel’in kendiliğinden ve taraflar arası anlaşmadan çıkmasını umduğu, ‘Suriyelilerin kendilerini güvende hissedeceği’ bir bölgeye Obama da destek verdi” dedi. Ancak Obama’nın da Merkel gibi, uluslararası mutabakatve müdahale gerektirecek bir güvenli bölge fikrine sıcak bakmadığını tekrarladığını, bunun birçok sorunu beraberinde getireceğini söylediğini belirtti.
"ABD uluslararası anlaşma gerektirmeyecek bir bölgenin oluşturulması fikrini uzun bir süredir destekliyor. Ancak bununla ilgili adım, sahadaki gelişmelerden dolayı atılamıyor” diyen El Cezire, şöyle devam etti:
“Türkiye, Temmuz 2015’te İncirlik Hava Üssü’nü ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik operasyonlarında kullanmaları için açmadan önce, Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge ilan edilmesini talep ediyordu. Ancak ABD bu fikre sıcak bakmıyor. Mülteci krizi öncesi Almanya da Türkiye’nin talebine ‘uygulaması zor’ olduğu gerekçesiyle destek vermemişti. Fransa’nın da söylemde kalan ‘Suriyeli mültecilerin güven içinde kalabileceği bir bölge yaratmaya’ verdiği destek dışında, Türkiye’nin talebi gerçekleştirilmedi.”

El Cezire, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde, sınıra birkaç kilometre yakınlıkta kurduğu ve Suriyeli mültecileri sınırdan geçirmeyerek yerleştirdiği 10 sığınmacı kampının da son haftalarda IŞİD saldırılarının hedefi olduğunu anlattığı haberinde ABD Başkanı Barack Obama’nın hafta sonunda sarfettiği “Suriye’ye kara gücünü göndermenin hata olacağı” yönündeki sözlere gönderme yaptı. EC “Güvenli bölge için de kara gücü desteğine ihtiyaç var. Ancak ABD Başkanı Barack Obama bu fikre de karşı” bilgisini verdi. ANKA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *