ANASAYFA arrow right Siyaset

Adalet Bakanı Gül: Vize görüşmeleri olumlu geçti

Adalet Bakanı Gül: Vize görüşmeleri olumlu geçti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
ABD ile vize konusundaki görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyen Adalet Bakanı Gül, “Farklı bir suiniyet yoksa, normal hukuk çerçevesinde, diplomasi çerçevesinde vizelerle ilgili daha olumlu anlamda bir gelişmenin olmasını bekliyorum” dedi.
ABD ile vize konusundaki görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyen Adalet Bakanı Gül, “Farklı bir suiniyet yoksa, normal hukuk çerçevesinde, diplomasi çerçevesinde vizelerle ilgili daha olumlu anlamda bir gelişmenin olmasını bekliyorum” dedi.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bu sabah Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısında yaptığı açıklamada, ABD heyetiyle yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlığındaki heyetle bakanlıkta görüşmüştü.
Gül, vize krizinin karşılıklı durdurulduğu ABD’den gelen heyetle yapılan görüşmeyle ilgili şunları söyledi:
“ABD ile dün bir görüşme oldu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcımız başkanlığında, Adalet Bakanlığımızdan da bir genel müdürümüzün katıldığı bir toplantı geçti. Toplantı çok verimli sonuçlandı. Bundan sonraki etapların da daha olumlu sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyorum.
“Daha başka bir, farklı bir suiniyet yoksa, normal hukuk çerçevesinde, diplomasi çerçevesinde vizelerle ilgili daha olumlu anlamda bir gelişmenin olmasını bekliyorum. Elbette bunun bağlayıcı bir şey olacağı, şu tarihte olacak diye bir şey söylemek mümkün değil. Ama vizeyle ilgili bir karar alınınca biz de aynen karşılık veririz.”
Sözcü Kalın: Yargı süreci devam ediyor
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün TRT World Forum’da yaptığı açıklamada, detayların birkaç güne netleşeceğini söyledi:
“İyi bir noktaya doğru gidiliyor. Detaylar birkaç gün içinde netleşecek. Tabii buraya gelen heyet, bizim görüşlerimizi de alıp Washington'a dönecek, bunları üstlerine arz edecekler. Ben yakın bir vadede bu işin çözüleceğine inanıyorum. Çözülmemesi için bir gerekçe de yok, kompleks, içinden çıkılmaz bir durum yok.
“Burada adli yargı süreci sözkonusu olduğu için, buraya zaten bizim direkt müdahale etmemiz sözkonusu değil. Savcının yürüttüğü bir soruşturma var. Bu soruşturma kapsamında 'Şu kişilerin ifadeye çağrılması, gözaltı yapılması' gibi savcı talepte bulunur. Amerikalılar da bunu anlayışla karşılamak durumundalar.
“Nasıl Amerika'da bir yargı süreci olduğunda bizim bir vatandaşımız şu veya bu gerekçeyle yargı konusu yapıldığında, 'Bizde yargı bağımsızlığı var' diyorlarsa aynı şey Türkiye'de de şu anda bir yargı süreci devam ediyor. Şu anda üzerinde mutabık olduğumuz konu şu: İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları ile onların bakanlıkları arasında daha sağlıklı eşgüdüm sağlansın, bilgi alışverişi olsun, konsolosluklara ziyaretçilerin gitmesi, gözaltında olan veya tutuklu olan kişilerin ziyaret edilmesi, avukatlarıyla görüşmesi gibi konularda mutabakat sağlanıyor şu anda. Ama zaten biz bu konuda gerekli kolaylıkları sağladık. Erişimleri de verdik.
“Yani buradan ayrılan Amerikan Büyükelçisi John Bass'in son yaptığı açıklamalar da hakikati yansıtmıyor. Avukatı gitti görüştü, konsolosluk yetkilileri gitti görüştü. Hiçbir görüşme olmadı değil. Bunlar zaten normal uluslararası diplomatik anlaşmalar çerçevesinde bizim bir sorumluluğumuz, yükümlülüğümüz. Biz bunu yerine getiriyoruz.”
Bakan Çavuşoğlu: Vize krizi, gereksiz bir krizdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili şunları söyledi:
“Türkiye dayatmalara boyun eğmez. Bizim çıkarlarımıza karşı gelen şeyleri kabul etmeyiz. Şartlar ne olursa olsun bir kişi suç işlemişse bu bizim elimizde değil. Hukuk gerekeni yapar. Vize krizi bizim için gereksiz bir krizdi. Diplomaside olgun bir tavır değildir. Biz ABD'nin aldığı karar karşılık bir karşılık verdik. Bu tip lüzumsuz konuların iki müttefik ülkenin konusu olmamalı. Bu konuları karşılıklı anlayışla çözebiliriz.”
İki ülkenin dışişlerinden açıklamalar
Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin ardından şu açıklamayı yapmıştı:
“Yapılan görüşmeler çerçevesinde vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verilmiştir. Adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da bu çerçevede yapıcı şekilde ele alınmıştır.”
ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili de ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’in, Türkiye'de yaptığı görüşmelerin “verimli geçtiğini” belirtti.
AA’nın haberine göre, isminin açıklanmasını istemeyen bakanlık yetkilisi, vize sürecinin normale dönmesi, önemli ve ilgili noktaların çözümü için yakın temas halinde olmayı sürdüreceklerini bildirdi.
“Görüşmeler verimli geçti ve genel olarak ajandada önemli yol katettik. Vize sürecinin normale dönmesi, önemli ve ilgili noktaların çözümü için yakın temas halinde olmaya devam edeceğiz. Ortak komite kurulması teklifi için şartları ve iş tanımını konuştuk ve bu karar yakında bir sonuca bağlanacak.”
Ne olmuştu?
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “casusluk” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklandı.
Topuz’un “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” ile bağlantılı kişilerle görüştüğü iddia edildi.
Dışişleri Bakanlığı Topuz'la ilgili “25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir” açıklamasını yaptı.
ABD 8 Ekim’de, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını duyurdu. Bunun üzerine Türkiye de ABD vatandaşlarının vize işlemlerini askıya aldı. (AS)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *