ANASAYFA arrow right Siyaset

Avrupa Futbol Pazarı'nda ilk 10'a girdik

Avrupa Futbol Pazarı'nda ilk 10'a girdik
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.40
zorluklara rağmen yüzde 4 büyümeyle 16.9 milyar Euro'luk büyüklüğe ulaştı. Türkiye ise bu sıralamada ilk 10'da yer aldı.
Avrupa futbol pazarı ekonomik zorluklara rağmen yüzde 4 büyümeyle 16.9 milyar Euro'luk büyüklüğe ulaştı. Türkiye ise bu sıralamada ilk 10'da yer aldı.


Deloitte'un değerlendirmesine göre, Avrupa futbol pazarı ekonomik zorluklara rağmen yüzde 4 büyümeyle 16.9 milyar Euro'luk büyüklüğe ulaştı. Türkiye 515 milyon Euro ile en yüksek gelir üreten 7. lig oldu.
Deloitte Spor Grubu'nun 21'inci Yıllık Futbol Finansmanı Değerlendirmesi raporu yayımlandı.
Rapora göre, Avrupa futbol pazarı 2010/11 sezonunda gelir açısından yüzde 4 büyümeyle 16.9 milyar Euro'ya ulaştı.
Zorlu ekonomik iklime karşın, Avrupa'nın beş büyük ligi gelirleri (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League ve Serie A) toplamda 181 milyon Euro artarak 8.6 milyar Euro'ya yükseldi.
İngiliz Premier Ligi 2.5 milyar Euroluk gelir ile dünya futbolunda lider lig olmayı sürdürürken, Alman Bundesliga Ligi Avrupa futbolundaki 42 bin 100 kişilik ortalama en yüksek katılım ve reklam gelirlerindeki artış ile birleşince ligin gelir sıralamasında ikinci sırada yer aldı.
İspanya'nın La Liga'sı ise yüzde 5 büyüme ile gelirini 1 milyar 718 milyon Euro'ya çıkardı. İtalya'nın Serie A ligindeki gelir 2010/11 sezonunda 21 milyon Euro artışla 1 milyar 553 milyon Euro'ya yükseldi. Fransa'nın Ligue 1 kulüplerinin gelirleri ise yüzde 3 düşüş ile 1 milyar 40 milyon Euro'ya geriledi.
Beş büyük ligin reklam gelirleri yüzde 5'lik artış ile 2,7 milyar Euroya ulaşarak toplam gelirlerinin yüzde 31'ine karşılık geldi. Bu artış, büyük oranda Premier League ve La Liga'daki daha büyük kulüplerinin sponsorlar ve ortaklar ile daha küresel kapsamlı iyileştirilmiş ticari anlaşmalar imzalamasından kaynaklandı.
Beş büyük ligin dışında ise Rusya 614 milyon Euro, Türkiye 515 milyon Euro ve Hollanda 431 milyon Euro ile en yüksek gelir üreten ligler oldu.
Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven konuya ilişkin değerlendirmesinde, ''Önceki on yılda elde edilen ortalamadan (yüzde 7) daha yavaş bir büyüme olsa da ekonomi genelindeki zorluklar düşünüldüğünde yine de istikrarlı bir performans olduğu görülüyor'' ifadesi kullandı.
Avrupa futbolunun zorlu ekonomik koşullarda bile devam eden bu gelir artışını elde edebilme becerisinin etkileyici olduğunu belirten Seven, şunları kaydetti: ''Her ne kadar büyüme oranları ligler ve kulüpler arasında farklılık gösterse de, sporun kitleleri çekebilme ve sürükleyebilme becerisi temel bir güç olmaya devam ediyor. Bununla beraber başta Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere birkaç lig ve kulüp, izleyiciler için maç günü deneyimini iyileştirmekle ilgili bazı önemli zorluklarla karşı karşıya.
Uzun vadede maç günü ve reklam avantajları elde edebilmek için planların hızlandırılması veya uygulamadaki projelerin tamamlanması gerekiyor. Özellikle Fransız kulüplerinin, Fransa'nın Euro 2016 ev sahipliği için hazırlıkları süren stadyum yenilemelerinden faydalanmaya başlaması lazım.'' dedi.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *