ANASAYFA arrow right Siyaset

Avrupa Konseyi Türkiye Raporu’nu kabul etti

Avrupa Konseyi Türkiye Raporu’nu kabul etti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" raporunu kabul etti. Karar 24’e karşı 96
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" raporunu kabul etti. Karar 24’e karşı 96 oyla kabul edildi, 10 parlamenter çekimser kaldı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) bugün yapılan oylamayla "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" raporu kabul edildi.
Karar tasarısı 24’e karşı 96 oyla kabul edildi, oylamada 10 parlamenter de çekimser kaldı.
Karar metni
Kararda dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine yönelik yargı sürecinin, “Avrupa Konseyi normları ve ifade özgürlüğüne saygı çerçevesinde sürdürülmesi” istendi.
Avrupa Konseyi’nin web sitesinde yer alan haberde şu ifadelere yer verildi.
“Parlamenterler Meclisi Türkiye’nin güneydoğusundaki terörle mücadele güvenlik operasyonlarıyla bağlantılı olarak basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin son gelişmeler, hukukun üstünlüğü ilkesinin sarsılması ve insan hakları ihlallerinin, ‘demokratik kurumların işleyişine ve ülkenin Avrupa Konseyi’ne karşı yükümlülükleri için tehdit unsuru oluşturduğunun’ altını çizdi.”
Meclis, İzleme Komitesi’nin ilettiği bilgiler ışığında ülkedeki durumu yakından izlemeye karar verdi. Tüm gelişmelerin 2017’de sunulacak raporda yer alacağı belirtildi.

"Bilgiye erişim engellendi"
110 bin web sitesinin kapatılması ve Twitter’ın engellenmesi talepleriyle ilgili endişelerini dile getiren Meclis, bu durumun “çok orantısız olduğunu ve toplumun internet üzerinden bilgiye erişim ve bilgi edinme hakkını engellediğini, medyada çoğulculuğu ve özgür ifadeyi olumsuz etkilediğini” söyledi.

"17-25 Aralık dönüm noktası"
Ayrıca karar metninde “Dört bakan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu hakkındaki 17-25 Aralık 2013 tarihli yolsuzluk iddiaları ulusal politik süreçlerle ilgili değişikliklerin başlangıç noktası oldu” ifadesine yer verildi.

Siyasi denetim önergesi reddedildi
Karar metni oylanırken bir grup Fransız ve Ermeni parlamenter Türkiye’nin siyasi denetime alınması için önerge verdi. Önerge reddedildi.
AKPM üyesi, AKP milletvekili Markar Eseyan Deutsche Welle Türkçe'ye verdiği demeçte, "Türkiye denetime alınmış olsaydı muhtemelen Avrupa Konseyi'nden çekilecektik. Tüm Avrupa kurumlarıyla krize yuvarlanacaktık. Buna dair bir tuzaktı bu. Fakat sağduyu galip geldi" dedi.
Eseyan raportörlerin “belli bir medyanın ve HDP’nin etkisinde kalarak rapor hazırladıklarını” savundu.

Denetim mekanizması
Türkiye AKPM’nin denetim sürecinden Haziran 2004’te çıkarılıp, “post-monitoring” adı verilen denetim sonrası sürece dahil edilmişti. Bu süreçte, söz konusu ülkeyle ilgili raporlar yazılmasına ve konunun genel kurul oturumunda ele alınmasına gerek görülmüyor.
AKPM’nin denetim mekanizmasıyla, bu süreçteki ülkelerin Avrupa standartlarında demokrasi, insan hakları ve hukuk devletiyle ne derece uyumlu oldukları ölçülüyor.
Türkiye Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi ancak demokratikleşme alanında sorunlar bulunduğu ve insan hakları ihlallerinin devam ettiği gerekçesiyle 1996 yılında denetim sürecine alınmıştı. Süreç 8 yıl sürmüştü. (ÇT/YY)

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *