ANASAYFA arrow right Siyaset

“Bu davanın bir numaralı sanığı devlet”

“Bu davanın bir numaralı sanığı devlet”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Susurluk Raporu, Ankara JİTEM davasına “devlet sırrı” denilen bölümleri sansürlenerek gönderildi ancak bu bölümlerin “devlet sırrı” ilan edildiğine dair mahkeme kararı gönderilmedi. Avukat Alataş, “Bu davanın bir numaralı san
Susurluk Raporu, Ankara JİTEM davasına “devlet sırrı” denilen bölümleri sansürlenerek gönderildi ancak bu bölümlerin “devlet sırrı” ilan edildiğine dair mahkeme kararı gönderilmedi. Avukat Alataş, “Bu davanın bir numaralı sanığı devletin kendisi” dedi.
Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin 1990’lı yıllarda zorla kaybedilmesi veya yasadışı keyfi infaz edilmesine ilişkin 19 kişinin yargılandığı Ankara JİTEM davasının 24. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Faili meçhul cinayetlere dair bilgiler içeren Susurluk Raporu mahkemeye gönderildi ancak içerisindeki bilgilerin çoğu “devlet sırrı” olarak nitelenip rapordan çıkarılmıştı.
Susurluk kazasından hemen sonra kurulan Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu* üyesi olan Fikri Sağlar, 2 Şubat’taki duruşmada tanık olarak dinlenmiş, Kutlu Savaş imzalı Susurluk Raporu’nun 12 ya da 17 sayfalık bir bölümünün dönemin koalisyon hükümeti liderlerinin kararıyla devlet sırrı ilan edilerek çıkartıldığını anlatmıştı.
Son duruşmada da mahkemeye, raporun aynı kısımları çıkarılmış olarak gönderildi.
* Yasadışı Örgütlerin Devletle Olan Bağlantıları İle Susurluk’ta Meydana Gelen Kaza Olayının ve Arkasındaki İlişkilerin Aydınlığa Kavuşturulması Amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu.
Susurluk Raporunun tamamı mahkemeye gönderilmedi
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Mayıs’ta görülen duruşmaya sanık avukatları ile müdahil avukatlar katıldı. Bu duruşmada da mahkeme heyeti değiştirilmiş olduğundan, ilk olarak önceki duruşma zabıtları okundu.
Fikri Sağlar’ın önceki duruşmada bahsettiği, Başbakanlık Teftiş Kurulunun Kutlu Savaş imzalı Susurluk Raporu mahkemeye gönderildi ancak raporun ekleri ve bazı kısımları “devlet sırrı” olarak nitelendiğinden mahkemeye gönderilen dosya içerisinde yoktu.
Müdahillerden Raife Baskın’ın avukatı Yusuf Alataş bunun üzerine söz aldı ve “Bu davanın bir numaralı sanığı devletin kendisidir” diye konuştu.
“Mahkemeyi tenzih ederek söylüyorum bu davadan bu nedenle sonuç alınması mümkün değildir, raporun aslı ve ekleri gönderilmemiştir, kendilerince istenilen kısmı göndermişler. Bir devletin suçluların ortaya çıkmasına niyeti yok ise davanın sonuçlanması mümkün değildir.”
Rapor “devlet sırrı” ama devlet sırrı kararı yok
Avukat Ruşen Ali Nergiz de söz alarak “Cinayetler önemli cinayetlerdir dönem Başbakanlarının bu olayları hatırlamaması mümkün değildir. Bu nedenle dönemin başbakanları Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller'in dinlenmesini gerekli görüyoruz, talebimizi yeniliyoruz” dedi.
Avukat Nuray Özdoğan da Susurluk Raporunda belirsizlik olduğunu, bu nedenle dönemin başbakanlarının dinlenmesi talebine katıldığını ifade etti. Özdoğan ayrıca, sansürlenen kısımların “devlet sırrı” niteliğinde olduğunun belirtildiğini ancak buna dair kararın mahkemeye gönderilmediğini altını çizdi ve devlet sırrı ilan edilmesine dair kararın mahkemeye celbini istedi:
“Raporun ekleri yoktur, raporun eksik gönderilmesi bir görev suçudur.”
Mahkeme Başbakanlıktan “devlet sırrına” dair karar istedi
Sanık avukatları ise “dönemin Başbakanını somut bilgilerinin olmadığı açıktır” diyerek tanık olarak dinlenmesi talebinin reddedilmesini talep etti.
Savcı Nilgün Kürkaya mütalaasında, tanıkların dinlenmesi yönündeki taleplerin takdirini mahkemeye bıraktı.
Mahkeme Başkanı Mehmet Tuğrul Türksoy da sanık avukatlarının talebini kabul ederek, “dönemin başbakanlarının dinlenmesine yer olmadığına” karar verdi.
Hakim Türksoy ayrıca, Başbakanlık Teftiş Kurulunun Susurluk Raporunun çıkarılan kısım ve eklerinin “devlet sırrı” olduğuna dair kararın mahkemeye gönderilmesine hükmetti.
Bir sonraki duruşma 2 Ekim 2018’de.

Ne olmuştu?
90’lı yıllarda öldürülen iş insanı ve yazarların failleriyle ilgili 20 Aralık 2013’te iddianame düzenlendi.
İddianameye göre sanıklar şu isimlerin öldürülmesiyle suçlanıyor: Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan.
Davanın sanıkları: Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman.
Sanıklar, “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçundan Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *