ANASAYFA arrow right Siyaset

Darbe için zemin kalmadı

Darbe için zemin kalmadı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.11
Mısırlı uzmanlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin son kararlarını AA'ya değerlendirdi
Mısırlı uzmanlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin son kararlarını AA'ya değerlendirdi
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı'nın emekliye sevk edilmesi ve Yüksek Askeri Konsey'in (YAK) anayasaya eklediği maddelerin iptali kararları Mısır'da büyük yankı uyandırdı.
AA'ya konuşan uzmanlar, Sina Yarımadası'nda 16 askerin öldürüldüğü saldırının ardından Mısır'da askerle siviller arasındaki iktidar mücadelesinin çözüldüğünü ve ordunun 60 yıldır devam eden sultasının sona erdiğini belirtti.
Strateji uzmanı Mustafa Hicazi, Mursi'nin son kararlarını "ön alıcı bir hamle" sözleriyle nitelendirirken, Sina'daki saldırıların bu kararın alınmasına yardımcı olduğunu savundu. Hicazi, Yüksek Askeri Konsey'in orduya geniş yetkiler tanıyan anayasa değişikliklerinin iptaliyle, "bilinen şekliyle" askeri darbe için bir mazeret kalmadığı görüşünü dile getirdi.
"Darbe ihtimali zayıfladı"
Kahire Amerikan Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler uzmanı İmad Şahin de, son kararların, kendi projesini uygulamak isteyen Mursi için zaruri adımlar olduğunu ancak Sina saldırısının bu süreci hızlandırdığını hatta bunun için meşru bir gerekçe oluşturduğunu söyledi.
Askeri darbe ihtimalinin zayıfladığı görüşüne katıldığını belirten Şahin, Yüksek Askeri Konsey'in Mursi'nin kararlarını kabulleneceği tahmininde bulundu. Şahin, Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı'nın emekliye sevk edilmesinin, görevini ihmal eden askerlerin iktidarda kalabilmek için darbe yapamayacağı yönünde bir mesaj anlamı taşıdığını da sözlerine ekledi.
"Yumuşak anayasal darbe"
Cumhurbaşkanı Mursi'nin kararlarını hukuki boyutlarıyla değerlendiren Kahire Üniversitesi öğretim görevlisi Fuad Abdunnebi, "Cumhurbaşkanı bu kararla, yasama yetkisini ordudan almayı başararak, yürütme ve yasama üzerinde iktidarını tesis etti" dedi. Abdunnebi, yapılan düzenlemeleri, "yumuşak anayasal darbe" sözleriyle tanımladı.
Anayasa uzmanı Atıf el-Benna ise, Yüksek Askeri Konsey'in seçim sonuçlarının ilanından saatler önce yaptığı anayasa değişikliklerinin yasalara aykırı olduğunu belirterek, Muhammed Mursi'nin seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak yetkilerini kullandığını savundu.

''Mursi'nin rüzgarı asker imparatorluğunu yerle bir etti''
Kararlar Arap basınında da geniş yer buldu.
Kuveyt'te yayımlanan El-Kabas gazetesi askeri bir kaynaktan, Refah sınır kapısında yaşananlardan dolayı, Mursi'nin Genelkurmay Başkanı ve İstihbarat Teşkilatı'nı uyardığını aktardı. Gazete, Hüseyin Tantavi ve Sami Annan'ın emekliliğe sevk edilmesinin bütün Arap kamuoyunu şaşırttığına dikkati çekti.
Londra merkezli El-Hayat gazetesi, Mursi'nin, aldığı kararlarla yeni meclis seçimlerinin yapılacağı ve yeni anayasanın yazılacağı bir dönemde, yasama organı ve ordu üzerinde hakimiyet kurduğunu belirtti.
''Mursi'nin rüzgarı asker imparatorluğunu yerle bir etti'', ''Tsunami etkisi yaratan kararlarıyla Mursi, önündeki Askeri Konsey engelini aştı'' manşetleriyle Mısır'da yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli El-Beyan gazetesi, Mursi'nin ilk hamlesini, Yüksek Askeri Konsey tarafından yetkilerini kısıtlayan anayasadaki geçici maddeleri iptal ederek yaptığını vurguladı.



İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *