ANASAYFA arrow right Siyaset

Dış politikada oyun kurucuyduk oyuncak olduk

Dış politikada oyun kurucuyduk oyuncak olduk
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.52
izlediği politikalardan en vahimi hangisidir’ diye sorarsanız, dış politika derim. Bütün bölgede ağırlığını kaybetmiştir.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bana ‘AKP’nin 2012’de izlediği politikalardan en vahimi hangisidir’ diye sorarsanız, dış politika derim. Bütün bölgede ağırlığını kaybetmiştir. Yıllar yılı, dış politikadaki bütün kazanımlarımızı 2012’de çöp sepetine attık” dedi. 
Kılıçdaroğlu gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle Hilton Otel’de kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Tekirdağ’da bir CHP’li üyenin Twitter'da başörtülülere yönelik sözleriyle ilgili disipline verildiğini ve “gereğinin yapılacağını” belirterek, “Hiç kimse bir olayı şu veya bu şekilde aşağılayıcı bir ifadeyle değerlendiremez. Demokrasilerde bu ifadeleri kullanmak doğru değil. Kim olursa olsun” dedi. 

-
Kılıçdaroğlu, Levent Kırca’nın kendisine yönelik sözlerine ilişkin ise, “Sayın Levent Kırca’nın benimle ilgili söylediği sözlere doğrusunu isterseniz söyleyecek fazla bir şey bulamıyorum. Sanatçılarla karşı karşıya gelmek istemem, dünyanın en tehlikeli işlerinden birisidir. Sanatçıdır, sanatına saygı duymak gerekir” yanıtını verdi. 
Kılıçdaroğlu, yurtdışı gezilerine işaret edilmesi üzerine de, yurtdışıyla olan ilişkilerin önceki dönemlerde zayıf olduğunu, şimdi bunu güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Yeni bir sayfa açtık biz. Yurtdışında yeni söylemlerine ilgi gösteriyorlar” dedi. CHP Lideri, soru üzerine davet gelirse ABD’ye de gidebileceğini söyledi.
Kılıçdaroğlu bir televizyon programında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “destek verebileceği” yönünde ifadelerde bulunduğunun söylenmesi üzerine, “Bana sorulan soru, başka hiç aday çıkmaz, aday olmaz, sadece iki kişi kalırsa nasıl oy verirsiniz? Yani seçeneği olmayan bir soru soruldu. Ben de dürüst bir politikacı olarak seçeneği olmayan bir soruya yanıt verdim. Benim gerçek düşüncem, halk cumhurbaşkanlığına kesinlikle Recep Tayyip Erdoğan’ı seçmeyecektir” dedi. 
Yerel seçimlerde CHP’nin nasıl bir strateji izleyeceğini konusunda da Kılıçdaroğlu, “Halkın kabul ettiği, sevip saydığı, halkın kendisine hizmet vereceği konusunda endişe duymadığı kişileri belediye başkanı adayı olarak halkın karşısına çıkarmak, temennimiz bu. Bu konuda kamuoyu yoklamaları yapıyoruz, önümüzdeki süreçte örgütlere gideceğiz, eğilim yoklamaları yapacağız ve daha sonra adaylarımızı belirleyeceğiz” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Kürt sorunu konusunda bir süre önceki girişiminin hatırlatılarak, iki partiyle çalışılması fikrine karşı olup olmadığının sorulması üzerine, sorunun ancak toplumsal uzlaşmayla çözüleceğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, “İki partiyle, nasıl çözülecek? Parlamentodaki çoğunlukla olsaydı zaten AKP’nin çoğunluğu var oturur çözerdi, niye geldi CHP’ye? Kendi siyasal çoğunluğu varken, her yasa konusunda CHP’ye sormazken, bu sorunu ‘gel arkadaş birlikte çözelim’ deme ihtiyacını nereden duydu? Hangi gerekçeyle, bana çıkıp makul gerekçe söylesin. Bu derin kökleri olan bir olay, sıradan bir olay değil. O nedenle toplumsal uzlaşmayı zorunlu kılan bir olay. Yüzde 1’in bile önemi var, bu sorunun çözümünde. Onun için AKP’ye gittik. Bu gerçekleşecek hiç endişeniz olmasın. Bugün olmazsa yarın, yarın olmasa öbür gün parlamentoda bu sorunun çözümüyle ilgili bir komisyon oluşacaktır. Oluşmak zorundadır, akıl mantık bunu gerektiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kılıçdaroğlu bir soru üzerine hükümetin dış politikasını eleştirerek şunları söyledi: 
“Bana ‘AKP’nin 2012’de izlediği politikalardan en vahimi hangisidir’ diye sorarsanız, dış politika derim. Bütün bölgede ağırlığını kaybetmiştir. Yıllar yılı, dış politikadaki bütün kazanımlarımızı 2012’de çöp sepetine attık. Suriye’yle, Irak’la, İran’la, Rusya’yla ilişkilerimiz son derece bozuk. AB sürecinin tümüyle tıkandığı ve durduğu bir noktaya geldik. Kesinlikle Dışişleri Bakanının o koltuktan ayrılması gerekir. Kendisine ‘çapsız’ dediğim için alınganlık göstermiş, kullandığım en hafif deyimdir. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devletini bu noktaya düşürülmesini içime sindiremiyorum. Uçağımız düşürülecek, Bakanlarımız bırakılmayacak, uçaktan indirilmeyecek, açıkça tehdit edilecek, bu konuma geldik. Sözde oyun kurcuyduk, oyuncak olduk.”


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *