ANASAYFA arrow right Siyaset

''Doğrulanmış bir haber söz konusu değil''

''Doğrulanmış bir haber söz konusu değil''
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.11
Koç, Aygün'ün bugün serbest bırakılacağı iddiasına ilişkin, "Sayın Vali ile bölgedeki arkadaşlarımız görüştüler.
CHP MYK toplantısı'nda Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, Milletvekili Aygün'ün bugün serbest bırakılacağı iddiasına ilişkin, "Sayın Vali ile bölgedeki arkadaşlarımız görüştüler. Henüz bu konuda doğrulanmış bir haber söz konusu değil" yanıtını verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, teröristlerce kaçırılan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün bugün serbest bırakılacağı iddialarına ilişkin, ''Sayın Vali ile bölgedeki arkadaşlarımız görüştüler, henüz bu konuda doğrulanmış bir haber söz konusu değil'' dedi.

CHP MYK Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Koç, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında gazetecilere MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin Hüseyin Aygün'ün serbest bırakılacağına yönelik bazı iddiaların olduğunu hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Koç, kendilerinin de söz konusu duyumlar üzerine araştırma yaptıklarını belirtti. ''Sayın Vali ile bölgedeki arkadaşlarımız görüştüler henüz bu konuda doğrulanmış bir haber söz konusu değil'' diyen Koç, sadece Aygün'ün değil terör örgütünün elindeki diğer sivil vatandaşların ve kamu görevlilerinin de rehinelikten kurtulması gerektiğini söyledi.

''Asıl hedefin Selvi Kılıçdaroğlu olduğuna'' yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Koç, ''Sayın bayan Kılıçdaroğlu, babasının ölüm yıl dönümünde mezarının başında onu anmak için memleketindeydi. Daha sonra salimen Ankara'ya döndü. Böyle bir süreç bize intikal etmedi. Bazı gazetelerde, köşe yazılarında konu edilmiş vaziyette ama bizim böyle bir olayla doğrudan bilgilendirmemiz yok'' diye konuştu.

''TWİTTER ÇIKTI MERTLİK BOZULDU''
Aygün'ün kaçırılmasına yönelik AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yazdığı yorumlarına yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Koç, ''Twitter çıktı mertlik bozuldu. Twitter'dan iki satır yazacağına mert olan çıkar ortada söyler bunu, alır cevabını. Paraşütle milletvekili olanların kamuoyu duyarlılıklarını nasıl sömürdükleri ortada. Sayın Tayyar herhalde Ergenekon avukatlığından başka şimdi de komplo teorileri uzmanlığına soyundu. Kendi ayıbıyla baş başa bırakıyoruz'' yanıtını verdi. Aygün'ün kaçırılma nedeninin ne olabileceğine yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Koç, şunları kaydetti:

''Sonuçta bir seçilmiş milletvekili ve ülkede 'her şey kontrolümüz altında' diyen bir iktidarın yaşanan olayları küçültme gayretinde olan, meşru zeminde tartışmaktan kaçan bir iktidarın güç kullanma döneminde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kendi seçim bölgesinde bir milletvekili silahlı militanlar tarafından alıkonuldu. Bu Hüseyin Aygün de olabilir, başka bir milletvekili de olabilirdi. Yani Hüseyin Aygün özelinde her hangi bir ilişki kurmuyorum sadece bir milletvekilinin kaçırılması Türk siyasetinde ilk defa oluyor terör hareketlerinde muhatap olduğumuz süre boyunca.''

''SAYIN BAŞBAKAN GECİKEREK ARAMAYI YAPTI''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu telefonla aramasına yönelik soruya da Koç, şu yanıtı verdi:

''Yeni aradı, saat 12.00-12.30 civarında Sayın Başbakan aradı. Geçmiş olsun dileklerini iletti. Konuyla ilgili, hükümetle, ilgili bakanlarla sürecin üzerinde olduklarını belirtmiş. Biraz geciken bir açıklama. Keşke kamuoyuna bu duyarlığı ifade ettikten sonra Sayın Başbakan, dün akşam 18.00-18.30'da oluşan olaydan sonra Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın TBMM Başkanı, Sayın Genelkurmay Başkanı aramışlardı, Sayın Başbakan da saat 12.00'de gecikerek bu aramayı yaptı.''

BDP'nin konuya ilişkin açıklamasının sorulması üzerine de Koç, ''Bir samimiyet testinden geçiyoruz. Açıklamalarla etkin olabildikleri alanlardaki eylemlerin birbirini tutması gerekir'' diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun olaya ilişkin tepkisinin sorulmasına da Koç, ''Bu kadar çok olağanüstü haberlerle sarsılıyoruz ki artık tepki verme katsayımız da çok farklılık olmuyor'' ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de gündemlerin çok çabuk üretildiğini ve tüketildiğine dikkati çeken Koç, ''Bir milletvekilin de bu şekilde bir terör eyleminin öznesi haline getirilmesi Sayın Kılıçdaroğlu'nu da, bu ülkede demokrasiye inanan, huzura inanan, birliğe ve kardeşliğe inanan herkes gibi onu da son derece şaşırttı, bizleri olduğu gibi'' dedi.

Başbakan'ın katıldığı bir iftar yemeğinde, bir köşe yazarına yönelik eleştiriler yaptığını anımsatan Koç, ''İçinizde daha sonra köşe yazarlığına hevesli olanlar varsa, sayın Başbakan'ın açıklamaları çok önemli. 'Ben iktidarda kaldığım sürece, mutlaka benden güvenilirlik ve benim paralelinde düşünme ve yazma konusunda sertifika almanız gerekiyor', çünkü medya patronlarına, gazete patronlarına son derece kaba bir üslupla 'Bu adama nasıl köşe veriyorsunuz yahu' diye seslenmesi var. Bu da ileri demokrasinin Tayyip Erdoğan vari medya özgürlüğü açıklaması'' ifadesini kullandı.

HİLLARY CLİNTON'UN İSTANBUL ZİYARETİ 
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un İstanbul ziyaretine de atıfta bulunan Koç, oradan 3 önemli sonuç çıktığını savundu. Koç, şunları kaydetti:

''Bi defa 'PKK terör örgütüne karşıyız' dedi. Daha önce Irak bağlamında yıllardır söyledikleri akla gelince bunun anlamı şu oluyor, 'PKK'ya biz kol kanat germeye devam edeceğiz' anlamı çıkıyor. Yine açıklamalarda 'Suriye'nin toprak bütünlüğü korunacaktır' açıklaması var. Irak'ta da aynı şarkılar, besteler yapılmıştı. Demek ki Suriye'de Irak benzeri parçalanmaya gidecek. 'Suriye'nin üst bölgelerinde bir Kürt özerk bölgesi kurulmasına izin vermeyeceğiz' diyor. Irak'ta da aynı şarkı söylenmişti Kuzey Irak ortada. Yani Clinton'un söylediklerinden neler olabileceğini dolaylı olarak anlamak mümkün.'' 

“BİR KAÇ MEHMET ŞEHİT OLDU” AÇIKLAMASI
Haluk Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: Birkaç Mehmet şehit oldu diye Meclis olağanüstü toplantıya çağrılamaz gibi sıkıntılı bazı ifadelerler kendi iç dünyalarını yansıtıyor. Başbakan ‘Bu beklenen bir olaydı’ diyor. Aygün kaçırılmadan önce PKK tarafından tam 154 yurttaşımız kaçırılmıştır. Son bir yılda 145 yurttaşımız kaçırıldı. Şu anda 26 vatandaşımız vardır PKK’nn elinde. Teröristler Doğu’da ve Güneydoğu’da saatlerce yolları keserek vatandaşları ve güvenlik güçlerini kaçırabiliyor. İstediği zaman da getirip aynı yerde serbest bırakılıyor.

“BUNLARI MİT DUYMUYOR YA DA…”
Demek ki bu ülkede girilemeyen yerler var. Başbakan her şey kontrolümüzde diyor. Temel çelişki burada. Kurtarma operasyonları yapılıyor ama kurtarılan kimse yok. Bunların hiçbirini MİT duymuyor. Ya da duyuyor da bir şeyler yapmasını engelleyen şeyler var. Son 3 aydır kamuoyu Terör örgütü silah bırakacak denilerek oyalanıyor. Son 3 ayda 70 civarında şehit verilmiş, 60 civarında vatandaşımız kaçırılmıştır. Silah bırakacak örgüt eylemlerini neden arttırsın?

KİLONUZU, ÇAPINIZI UMURSAMIYORUZ
Oslo görüşmeleri kayıtları ve Suriye ve Şemdinli’de yaşananlar birleştirildiğinde terörle mücadele ve Kürt siyaseti konusunda siyasi irade AKP’nin elinde değildir. Doğru olan tek mutabakat zemini Meclis’tir. Clinton’ın son ziyareti ve devletin başkenti değil İstanbul’da, Cumhurbaşkanı ve Başbakan Clinton'ı kabul ediyor gibi değil de sanki Clinton Gül ve Başbakan’ı kabule diyormuş diplomatik havasında olması ortaya çok ciddi sorular koyuyor.
“SİZ KRAL YA DA PADİŞAH DEĞİLSİNİZ”
Bizi bilgilendirin neler oluyor diyoruz, sanki boşluğa konuşuyoruz. Başbakan yemekli toplantılarda kin, nefret, öfke dolu konuşmalarla toplumu her yönden germeye çalışıyor. Bu acı bir görüntüdür. Meclis’in toplanması terör örgütünün işine yarar gibi ucuz demagojik fikirler sunuyor. Siz bir kral ya da padişah değilsiniz. Aklınızın hırslarınızın ve kinlerinizin önüne koymak zorundasınız. Meclis’ten kaçmamalısınız. Biz kilonuzu, çapınızı umursamıyoruz. Gelin Türkiye’yi Türkiye’den hep birlikte yönetelim. Ulusal bütünlüğümüzü tehdit edenlere karşı beraber tavır koyma olgunluğuna erişmeliyiz. Vatandaşlar bizden kavga değil, sağduyu ve çözüm istiyor. El yordamıyla herkesi kendimize düşman hale getirmememizi istiyorlar. Başbakan olarak sorumluluklarınızı hatırlayın istiyorlar.

SAYIN BAŞBAKAN, KABA ÜSLUBUNUZU BIRAKIN
Terör örgütünün üzerlerinde kurduğu baskından onlar da bunalmış durumdalar. Öfke siyaseti yerine yapıcı olun diyorlar. Kısacası ‘bu ateşi söndürün, bizi mutlu edin’ diyorlar. Kılıçdaroğlu ile ilgili yersiz, nezaketsiz, kaba üslubunuzu biraz erteleyin. Bunlara sizin anlayacağınız dilden cevap verebileceğimizi bilin. O üslupta konuşmayı en az sizin kadar beceririz. 14 Ağustos’ta toplanın ve uygarca tartışın diyorlar. Bu çağrıyı amacından saptırıp demagojiye boğarsanız, ulusal çıkarlarımızı gözeten politikaları sahiplenmezseniz bu millet de tarih de sizi olumsuz olarak yargılayacaktır.

CHP TOPLANTIDAN ÖNCE BİLDİRİ YAYINLADI
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından yayımlanan bildiride, ''CHP, Türkiye'de terörün sona erdirilerek toplumumuzun huzur ve güvenliğe kavuşturulması yolundaki mücadelesini yılmadan, kararlılıkla sürdürecektir'' denildi. Toplantı sürerken, CHP MYK adına bir bildiri yayımlandı. Bildiride, CHP'nin Türkiye'de terörün sona erdirilerek toplumun huzur ve güvenliğe kavuşturulması yolundaki mücadelesini yılmadan ve kararlılıkla sürdüreceği vurgusu yapılırken, CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'ün teröristler tarafından kaçırılması ile de sorunun yeni bir aşamaya taşındığı ifade edildi.

''Bu eylem, parlamenter demokrasimizi, onun temel organı olan, halkımızın iradesini temsil eden TBMM'yi ve o iradeyi sorunlarımızın çözümü için tek yol olarak gösteren CHP'yi hedef alan bir meydan okumadır'' görüşüne yer verilen açıklamada, ''Bu pervasız saldırı, CHP'nin ve tüm toplumumuzun terörle mücadelesine sadece güç katacak ve kararlılığımızı pekiştirecektir'' ifadeleri kullanıldı.

''Hükümet görevini yapmalıdır''
Konunun siyasi yönü ve anlamının toplum tarafından en iyi şekilde değerlendirileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Ancak hemen belirtelim ki burada öncelik insani kaygılar olup, hükümete düşen ilk görev milletvekilimiz Hüseyin Aygün'ü bir an önce sağlıklı bir şekilde özgürlüğüne kavuşturmaktır. Hükümet görevini yapmalıdır. Milletvekillerimizden oluşan bir heyetimiz de bölgede olup, CHP gelişmeleri yakından izlemektedir.

Terör odakları, ilk kez bir milletvekilini kaçırarak eylemlerinde yeni bir cephe açmışlardır. Ülke içinde en son Şemdinli ve Foça'daki terör saldırıları, Irak ve Suriye'deki gelişmeler ve uluslararası tasarımlar, Kürt meselesini istismar eden terörün nitelik ve nicelik değiştirmekte olduğunu ortaya koymaktadır. Terör, artık her zamankinden daha kapsamlı bir şekilde ülkemizin iç ve dış güvenliğini tehdit etmeye başlamıştır. 

Öte yandan, bölgedeki gelişmeler ve Suriye'nin geleceğine yönelik tasarımlar dikkate alındığında siyasal iktidarın bu gelişmelerin arkasında kaldığı ve bunları yönlendirmek yerine akıntı içinde sürüklendiğini esefle görmekteyiz. Bu olumsuz gidişatın mutlaka durdurulması ulusal güvenliğimiz, birlik ve bütünlüğümüz için şarttır. Daha önce ortaya koyduğumuz gerekçelerle, CHP TBMM'nin olağanüstü toplanabilmesi için bir kez daha tüm milletvekillerimizi genel kurulda görev başına çağırmaktadır. 

TBMM'nin toplanmasının teröristlerin amaçlarına hizmet edeceği usanç ve utanç verici safsata ve bağnazlığına hükümet ve yandaşları derhal son vermelidir. Zira halkımız artık sözde kalan birlik ve beraberlik çağrıları duymak değil, TBMM'de fiilen sergilenen birlik ve dayanışmayı görmek, teröre karşı etkin, sürdürülebilir toplumsal bir mutabakat ve strateji oluşturulmasını istemektedir.''





İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *