ANASAYFA arrow right Siyaset

Hayali haritalara eyvallah etmeyiz

Hayali haritalara eyvallah etmeyiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.05
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.05
Başbakan Erdoğan,İngiltere'ye gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Suriye'de PKK-PYD işbirliği iddialarına ilişkin ''PKK-PYD dayanışması ve yanlarına farklı oluşumları da almak suretiyle bir adım atmaya kalksalar dahi, bu konuda bizim bu işe müsamahayla bakmamız, bunu seyretmemiz mümkün değil. Konuyla ilgili bütün tedbirler alınmaktadır. Gerek şu anda silahlı kuvvetlerimiz gerek diğer bu konudaki ilgili birimlerimiz çalışmalarını sürdürüyor'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Londra Olimpiyatları'nın açılışına katılmak üzere İngiltere'ye gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nın Kuzey Irak'a gönderme sebebini ise ''Bakın bu noktada size karşı güven duygularımız zedelenmesin. Güvenimiz var ama burada yanlış adımların atılmasına sizler de vesile olmayın. Tam aksine bir dayanışma içinde buradaki yanlışı düzeltelim. Bu yanlışı düzeltmede adımı beraber atalım. Ama aksi takdirde burada kendilerine göre Kuzey Irak'taki PKK-PYD dayanışmasının oraya koymuş olduğu hayali haritalara göre eyvallah etmeyiz'' sözleri ile açıkladı.
Başbakan Erdoğan, ''Zira şu anda bir Suriye Ulusal Konseyi var, adeta bunun karşısında ki buranın başında da bir Kürt kardeşimiz var. Bir Suriye Ulusal Kürt Konseyi oluşturulması yaklaşımı yanlış bir yaklaşımdır. Biz Suriye ile bir defa ne toprak bütünlüğünün parçalanmasını ne de orada yarın bir mezhepsel çatışma sürecinin başlamasını, ne de etnik bir çatışma sürecinin başlamasını istemiyoruz. Kaldı ki Kuzey Suriye sadece oradaki Kürt kardeşlerimizden oluşan değil, Türkü de var, Arabı da var. Bunlardan oluşan bir bölgedir. Ama asla bizi tahrike kimse yönelmesin. Tahrik oyununa da gelmeyiz, ama atılması gereken bir adım olursa terör örgütüne karşı bu adımı kesinlikle atarız'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Suriye sınır bölgesinde olası bir PKK riskine karşı tampon bölge kurulmasının düşünülüp düşünülmediğine ilişkin, ''Güvenli bölge, tampon bölge kah bizde şu anda oluşmuş olan kamplar... Bütün bunların hepsi alternatiflerin içerisinde. Bunların öncelikleri ise biraz da sürece bağlı. Sürece göre de tabii ki bunlar değerlendirilir. İlgili birimlerimiz şu anda bunların üzerinde'' değerlendirmesinde bulundu.

Halk kimi isterse onu cumhurbaşkanı yapar
Başbakan Erdoğan ''Artık Suriye'de Esad ve çevresindekiler gidicidir. Suriye artık yeni bir döneme hazırlanıyor ama bu yeni dönemde 'ne olacak' sorusuna, bazıları, ülkeler olarak söylüyorum, oyalama taktiği içine giriyor. Ben diyorum ki halkın dediği olmalı ve olacak. Biz halkın önünü açmalıyız, halkın önüne sandığı getirmeliyiz. İsteyen istediği gibi partisini kursun demeliyiz'' dedi.
Erdoğan, bu süreçte oluşturulacak geçici yönetim aracılığıyla yeni anayasa hazırlanabileceğini, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılabileceğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan, ''Halk kimi isterse onu cumhurbaşkanı yapar, kimi isterse parlamentoya gönderir. Ona da inanıyorum ki bütün dünya çok üst düzeyde saygı gösterir'' dedi.
Yardım kanallarının açılması girişimleri var
Erdoğan, bir başka soru üzerine Myanmar'daki Müslümanlar'a yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın yoğun girişim içinde olduğunu söyledi. Myanmar ve Bangladeş dışişleri bakanları ve BM ile irtibatta olunduğunu ifade eden Erdoğan, ''Zulmün bir an önce durdurulması ve yardım kanallarının açılması gibi girişimlerimiz var. İnşallah alacağımız neticeyle birlikte oralara yardım kanallarını çok daha farklı, yoğun şekilde çalıştıracağız'' dedi.
Bu tür komik iddiaların üzerinde durmayın
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu hakkındaki iddiaların hatırlatılması üzerine de Erdoğan, ''Bu tür komik iddiaların üzerinde durmayın'' dedi.
Müddeinin iddiasını ispatla sorumlu olduğunu belirten Erdoğan, Karakullukcu'nun da gerekli açıklamayı yaptığını söyledi.
Erdoğan, ''Bunların hepsi kurumlarımızı ve kurumlarımızın başındaki insanları yıpratmaya yönelik adımlardır ve bu adımları atanların samimiyetinden endişeliyim'' diye konuştu. AA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *