ANASAYFA arrow right Siyaset

HRW Direktörü: Milyonlarca seçmenin hakkına saldırı

HRW Direktörü: Milyonlarca seçmenin hakkına saldırı
YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 13.45
GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 14.38
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, bianet'e yaptığı açıklamada gelişmeleri "Demokrasi ve insan hakları adına büyük bir darbe" olarak nitelendirirken, yargı bağımsızlığına da değindi.

Seçilmiş milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun parlamenter temsilciliğinin düşürülmesi ve hemen akabinde meclisin üçüncü büyük partisi Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan dava uluslararası hak örgütlerinin de tepkisini çekti. 

Dün Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Türkiye'de demokrasi ve insan haklarının bu kara gününü kim unutabilecek?" diyen Human Rights Watch (HRW/İnsan Hakları İzleme Örgütü) Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, gelişmeleri bianet'e yorumladı. 

"Demokrasi için büyük bir darbe"

HRW Direktörü, "Bir milletvekilini bir tweet için meclisten atıp, aynı gün içinde ikinci büyük muhalefet partisi hakkında kapatma davası başlatmak, Türkiye'de demokrasi ve insan hakları için büyük bir darbe" dedi. 

Sinclair-Webb, temsili demokrasinin gerekliliklerine vurgu yaparken şunları söyledi: 

"Kapanan siyasi partiler, milyonlarca seçmenin seçtikleri temsilcilerini seçme hakkına yönelik bir saldırıyı, siyasi dernek kurma hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlalini temsil ediyor."

"Mahkameler iktidar mücadelesinin tarafı"

Uluslarası toplumda uzun süredir eleştiriler alan Türkiye'deki yargı bağımsızlığı konusuyla ilgili de değerlendirmeler yapan direktör şöyle devam etti: 

"Savcılar ve mahkemeler bir yürütme aracından biraz daha fazlası, devlet içindeki iktidar mücadelelerinin bir tarafı haline geldi."

Mecliste üçüncü büyük parti: HDP 2018'de yapılan son genel seçimde toplam 5 milyon 606 bin 622 oy aldı. Oy oranı olarak %11,70'e ulaşan partiden sonra MHP dördüncü parti olarak geliyor. 

Temsili demokrasi açısından HDP tarihi

Halkların Demokratik Partisi (HDP), daha önce adayları% 10'luk seçim barajını aşmak için bağımsız olarak kullanan çok sayıda sol hareketten oluşan Halkların Demokratik Kongresi'nin siyasi kanadı olarak 2012 yılında kuruldu.

Kürt Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile ittifak içine giren HDP,  2013'ten 2015'e kadar Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK) arasındaki barış müzakerelerine katıldı. 

Seçim seçim oy oranları

2014 yerel seçimleri: 2014 belediye seçimlerinde HDP, Türkiye'nin Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğusundaki BDP'ye paralel koşarken, BDP'nin kendi adaylarını gösteridği Mersin ve Konya dışında ülkenin geri kalanında yarıştı. Yerel seçimlerden sonra iki parti ortak bir yapıda yeniden örgütlendi. 28 Nisan 2014'te, BDP'nin tüm meclis grubu HDP'ye katılırken, BDP (Temmuz ayında Demokratik Bölgeler Partisi olarak yeniden örgütlendi) yalnızca yerel yönetim düzeyindeki temsil gösterdi. 

2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri: Parti, cumhurbaşkanı adayı olarak Selahattin Demirtaş'ı gösterdi. Demirtaş, 3 milyon 958 bin 48 seçmen ile oyların %9,76'sını aldı. 

2015 Haziran genel seçimleri: Seçimlere Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş eş başkanlığıyla giren parti 7 Haziran'daki ilk parlamento seçimlerinde 6 milyon 58 bin 489 seçmen ile oyların %13,12'sini aldı. 

2015 Kasım genel seçimleri: Çözüm sürecinin sonlanmasıyla Kasım ayında tekrarlanan seçimlerde parti 5 milyon 148 bin 85 seçmenin oyuyla %10,76'da kaldı.

2018 genel seçimleri: Seçimlere Pervin Buldan ve Sezai Temelle eş başkanlığında giren parti, 5 milyon 606 bin 622 seçmenin oyu ve %11,70'lik oy oranıyla parlamentoda temsilcisi olan üçüncü parti oldu. 

HDP'ye kapatma davası hakkında

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davaya ilişkin iddianamede HDP'nin temelli kapatılması ve hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istendi.

İddianamede haklarında siyasi yasak istenen 687 ismin içinden bazıları şöyle:

Dört yılı aşkın süredir cezevinde tutulan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder. 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *